Lagbanner
Inför IFK Norrköping – IFK Göteborg “Avgörande för Svenska Cupen”
Den senaste bortamatchen mot IFK Norrköping i Allsvenskan slutade med en 3-1 förlust för Göteborgskamraterna.

Inför IFK Norrköping – IFK Göteborg “Avgörande för Svenska Cupen”

När IFK Göteborg reser upp till Norrköping möter de ett lag utan något att spela för tabellmässigt – men en spelare med chansen att sätta kronan på säsongsverket. Här är det du behöver hålla ett öga på under säsongens sista allsvenskamatch för IFK Göteborg – som kan bli avgörande för nästa års gruppspel i Svenska Cupen.

IFK Göteborg
Tre blåvita poäng är av stor vikt när IFK Göteborg åker upp till Platinumcars Arena. Dels innebär det att Blåvitt vinner kampen om bäst i stan mot Häcken. Dels innebär det att laget säkrar åttondeplatsen före såväl tidigare nämnda Häcken som Varberg, Sirius och Mjällby. 


Kampen om åttondeplatsen:
8. IFK Göteborg: 38p (+2). Senast: 4–0, ÖFK (h) Möter: IFK Norrköping (b) 
9. Varbergs BOIS: 37p (0)  Senast: 3–2 DJU (b) Möter: Mjällby (h)
10. IK Sirius: 37p (-12) Senast: 3–0 BKH, (h) Möter: AIK (b) 
11. BK Häcken: 36p (+1)  Senast: 3–0, IKS, (b)  Möter: Djurgården (h) 
12. Mjällby AIF: 35p (+4)  Senast: 0–0, ÖSK, (h) Möter: Varberg (b)


Vikten av åttondeplatsen är att det medför två hemmamatcher i den kommande vårens cupgruppspel till skillnad från att spela en hemma och två borta likt IFK Göteborg gjorde under årets upplaga. Då fick IFK Göteborg lämna turneringen efter gruppspelsfasen, efter ett oavgjort möte med just IFK Norrköping i den sista omgången. 

Men mötet som slutade 1–1 i gruppspelet, då Haksabanovic stod för ett klassmål precis innan halvtidsvilan efter att Robin Söder inlett målskyttet i den 26:e minuten, var inte den senaste gången lagen drabbades samman. I stället ägde det senaste mötet lagen emellan rum den andra augusti på Ullevi innan serien vände. 

Då hade IFK Göteborg stora problem med mittfältskampen, framför allt när Adegbenro droppade ner från sin forwardsposition och skapade fyra mot två situationer mot Blåvitts tvåmannamittfält, och efter första 45 gick bortalaget in i omklädningsrummet med en 2–0-ledning i ryggen. Under den andra halvleken kunde Marcus Berg snygga till siffrorna med ett nickmål. Det var däremot allt Göteborgskamraterna mäktade med och mötet slutade 1–2. 

Senast kommer IFK Göteborg från en skön seger mot Östersund hemma där fyra gjorda mål, inga insläppta och isländska kullerbyttor fick hemmasupportrarna att jubla. En storspelande Marcus Berg inledde målskyttet redan i den andra minuten – i en match som slutade i en bekväm seger i Robin Söders sista hemmamatch för Blåvitt. Under de resterande minuterna kom Torsbysonen att assistera till Sanas 2–0-mål och sätta dit 3–0 för egen räkning, innan ett ÖFK-självmål fastställde slutresultatet till 4–0. ÖFK var aldrig riktigt med i matchen som mycket väl kan komma att bli deras sista bortamatch i Allsvenskan någonsin, trots att två av lagets kontringar nådde debuterande Benediktssons ribba. 

I skrivande stund har ingen officiell matchtrupp släppts – men enligt Fotbollskanalens uppgifter riskerar både Calle Johansson och Oscar Vilhelmsson att missa morgondagens möte. Johansson vakande upp med en förkylning och medverkade inte överhuvudtaget under dagens träningspass, medans Vilhelmsson tränade individuellt på grund av problem med låret. Än är inget definitivt beslut taget däremot. I samma intervju berättar Mikael Stahre att Benediktsson startar mellan stolparna mot Norrköping. 

Likt tidagre under hösten fortsätter Patrik Karlsson Lagemyr att återhämta sig från förra höstens knäskada – medans Sebastian Erikssons hälsena fortsatt håller mittfältaren borta från spel tills starten på nästa säsong. 

Noterbart är att Mattias Bjärsmyr uppges komit överens om en kontraktsförlängning med Blåvitt över säsongen 2022. GT, som var först med nyheten, skriver att det nya avtalet kommer presenteras inom kort.  

Även August Erlingmark sitter på ett utgående avtal efter säsongen. På GP:s fotbollsblogg står det att Pontus Farnerud erbjudit ett kontrakt till August Erlingmark och att diskussioner pågår mellan de två parterna.  

IFK Norrköping
Under Rikard Norlings första år som tränare i Norrköping har laget minst sagt varit ojämnt. Inför hösten såg Peking ut att kunna utmana om Europaplatserna ända in i slutet, men efter chockförlusten med 5–0 mot Häcken den 18 oktober har formen stannat av. Numera ligger laget sjua och kan varken hota om en Europaplats eller tappa hemmafördelen i cupgruppspelet med en match kvar att spela. 

Skulle det råda någon typ av kollektiv motivationsbrist kommer det finnas ett undantag som bekräftar regeln. På topp återfinns nämligen Allsvenskans skytteligaledare och en av seriens bästa värvningar, om inte den bästa, i Samuel Adegbenro. Nigerianen, som anslöt från Rosenborg för en miljon kronor under vinterfönstret, har stått för 17 fullträffar hittills och ligger därmed tre mål före Antonio Colak och Victor Edvardsen med 14 mål vardera. 

Med det sagt är det ett ordentligt kliv upp från andraplatsen i skytteligan – och skulle Malmö ta ledningen mot Halmstad under den sista omgången, där poäng överhuvudtaget i princip innebär serieseger (spelar MFF oavgjort mot Halmstad behöver AIK vinna med elva måls marginal mot Sirius), kommer Colaks potentiella skytteliga vinst knappast prioriteras. Samtidigt saknades Victor Edvardsen när Degerfors tränade under tisdagen, men var under fredagen åter i full träning, inför deras möte med Östersund till helgen. Utifrån de förutsättningarna känns det minst sagt osannolikt att Adegbenro skulle tappa taget om titeln som allsvensk skyttekung. 

Senast kommer Norrköping från ett praktfiasko på Stora Valla mot Degerfors på kvalplats. Efter den första halvleken hade de rödvita tagit ledningen med 4–0 och Oliver Ekroth visat att hans fina passningsfot även kan skjuta, då han smällt upp sitt första mål i Allsvenskan i krysset utanför straffområdet. Efter en minst sagt nödvändig pausvila för de vitblå kunde Carl Björk reducera till 4–1 med matchens sista mål. 

Möjlig uppställning: 
                 Berg - Söder
Sana - Thern - Svensson - Aiesh
Wendt - Erlingmark - Bjärsmyr - Jallow
               Benediktsson

Matchen: 
Tid: Lördag, 15:00
Plats: Platinumcars Arena
Domare: Kristoffer Karlsson 

Viktor Fridén2021-12-03 12:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg