Lagbanner
Inför IK Sirius – IFK Göteborg

Inför IK Sirius – IFK Göteborg

Efter ett miserabelt landslagsuppehåll är det skönt att Allsvenskan är igång igen. Under söndagsaftonen är det Sirius i Uppsala som väntar Blåvitt i ett möte som ofta blir målrikt.

IK Sirius

Efter 43 år spelade Sirius äntligen allsvensk fotboll igen 2017 efter att ha vunnit Superettan året innan.

Det var egentligen inte så sensationellt, 2012 började nämligen en storsatsning i Uppsalaklubben när de då låg och harvade i Division 1. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf tog över som tränare och backades upp av Ola Andersson som ny VD. Resultaten kom att imponera med bl a. avancemang till Superettan och flera fina resultat i Svenska Cupen mot högkvalificerade motstånd. Målsättningen om spel i högsta serien var tydlig och infriades rätt omgående.

Nu fyra år senare är de kvar i Allsvenskan och har i princip säkrat kontrakt för ytterligare minst en säsong, men mycket har hänt sedan avancemanget. I år är 33-årige Daniel Bäckström huvudtränare, en titel som delats av såväl Mirza Jelecak som Henrik Rydström sedan duo Bergstand/Lagerlöf lämnade för Djurgården 2019, och truppen är så gott som ny.

Det är faktiskt häpnadsväckande att den enda spelaren i startelvan senast mot Mjällby som var med under 2019 är högerbacken Adam Ståhl, även om Karl Larson fick hoppa in i slutminuterna som varit med klubben sedan just 2012. Andersson, som bytte roll från VD till sportchef 2018, har varit aktiv med att hitta billiga talanger och göra profit på dem, något klubben i princip varit tvungna till att göra med begränsat kapital.

Jag må tycka att truppen inte är särskilt sexig, där finns förvisso målvakt Hannes Sveijer 19 år och inlånade anfallstalangen Edi Sylisufaj, men det är det kollektiva som ständigt kännetecknat Sirius under sina allvenska år. Tidigare Blåvittanfallaren Kouakou har äntligen hittat glöden och står noterad för elva mål, som kunde varit betydligt fler om han hade varit kyligare i avsluten. Kouakou vill i synnerhet visa göteborgarna sin kvalité, i våras gjorde han två mål när Sirius spelade lika med Blåvitt på Ullevi (2–2). Jacob Ortmark som värvades in från Degerfors inför säsongen hade en fin vår men inte varit lika het på sistone.

Det är dock noterbart att 24-årige August Ahlin, som värvades in från Gamla Upsala i augusti, blivit förstekeeper. Han hade inte gjort en match högre än Division 2 innan han anlände i augusti och har nu alltså stått de sex senaste allsvenska matcherna.

Sirius är beläget på elfte plats, en placering och en poäng bakom Blåvitt, med fem poäng ner till Degerfors på kvalplats. Mycket ska till om laget ska hamna där, men det är tre tuffa återstående matcher med Blåvitt, AIK och Häcken som står för motståndet. Någon match kan vara nödvändig att ta poäng i för att inte riskera att förbipasseras av Degerfors, Halmstad och Mjällby.

Sirius matcher under hösten:

1–0 hemma mot Östersund
2–1 borta mot Degerfors
2–4 hemma mot IFK Norrköping
1–1 borta mot Halmstad
1–3 borta mot Kalmar
2–1 hemma mot Varberg
0–3 borta mot Elfsborg
0–1 hemma mot Hammarby
2–3 hemma mot Malmö
3–2 borta mot Mjällby

Tio matcher, fyra vinster, en oavgjord och fem förluster. Målskillnad 14–19, ett snitt på 3,3 mål per match.

Skadeläget i Sirius är besvärligt med Aron Bjarnason, Sam Lundholm, Yukiya Sugita, Patrick Nwadike, Tim Björkström och David Mitov Nilsson borta. Dessutom är Nahom Netabay avstängd efter att ha fått sin sjätte varning senast mot Mjällby. 

Möjlig startelva:

Ahlin

Ståhl
Widgren Colley  Mathisen Shabani
Zeidan
Ortmark Hellborg
Sylisufaj
Kouakou



IFK Göteborg

Trots förlust senast mot Malmö FF (0–2) så är det ett ångestfritt och formstarkt Blåvitt som åker till Uppsala under helgen med fyra vinster i bagaget på de fem senaste. Att de återstående tre matcherna skulle vara betydelselösa är något Tobias Sana inte tycker, i intervju med Alltid Blåvitt betonar han att laget vill avsluta starkt.
Vi ska försöka komma så högt upp som vi kan, vi har tre matcher kvar och vi går för tre segrar. Så enkelt är det.

Och ja, vill det sig väl kan Blåvitt mycket väl sluta topp åtta i år, vilket betyder en placering på övre halvan av serien och bättre förutsättningar i kommande svenska cupen-gruppspel. Dessutom spelar IFK Göteborg om att återigen kunna titulera sig som bäst i stan, då kvartersklubben BK Häcken bara ligger två poäng före på åttonde plats. 

Micke Mourinho, förlåt, Micke Stahre har äntligen lyckats vända på skutan och jag skulle tro att laget vill avsluta starkt för att spinna vidare på tron om bättre placeringar 2022.

Göteborgskamraternas matcher under hösten:

2–0 hemma mot Halmstad
1–3 borta mot AIK
0–3 borta mot Hammarby
0–2 hemma mot Kalmar
0–1 borta mot Elfsborg
2–0 hemma mot Örebro
3–1 borta mot Mjällby
3–0 hemma mot DJurgården
1–0 borta mot Degerfors
0–2 hemma mot Malmö


Tio matcher, fem vinster och fem förluster. Målskillnad 12–12, ett snitt på 2,4 mål per match.

I veckan kom nyheten att isländske Adam Benediktsson flyttas upp till A-laget. Det är ingen överraskning, Blåvitt tror stenhårt på honom och med Tom Amos utlåning till Utsikten har han redan varit IFKs tredje keeper under året.
Adam är ett råämne, en stor talang med intressanta kvaliteter. Han är väldigt träningsvillig, läraktig och ambitiös. Ute på planen är han både orädd och atletisk, berättade sportchef Farnerud till officiella.

Läget i laget är till skillnad från Sirius fortsatt riktigt bra. Sebastian Eriksson, Kolbeinn Sigthorsson och Patrik Karlsson-Lagemyr saknas alltjämt men annars är det samma spelare att tillgå som senast mot Malmö och startelvan lär därför bli liknande. Många höjde på ögonbrynen när Simon Thern petade formstarke August Erlingmark senast och mittfältspositionen är väl den enda platsen som är osäker. Erlingmark är bättre defensivt medan Thern är mer kreativ offensivt. Kanske blir det den fenomenala Gustav Svensson som roteras bort den här gången?


Möjlig startelva:

Anestis

Jallow 
Bjärsmyr Johansson Wendt

Aiesh 
Erlingmark Thern  Sana

Vilhelmsson 
Berg


Head-to-Head

Möten mellan lagen var i princip obefintliga framtill att Sirius kom upp till Allsvenskan 2017, sedan dess har lagen spelat nio ligamatcher och tre cupmatcher mot varandra. Ingen match har varit målfattig.

Matcher i Allsvenskan:

2017: IK Sirius – IFK Göteborg 0–2
2017: IFK Göteborg – IK Sirius 4–0
2018: IK Sirius – IFK Göteborg 3–2
2018: IFK Göteborg – IK Sirius 2–3
2019: IK Sirius – IFK Göteborg 2–4
2019: IFK Göteborg – IK Sirius 2–1
2020: IK Sirius – IFK Göteborg 2–2
2020: IFK Göteborg – IK Sirius 2–0
2021: IFK Göteborg – IK Sirius 2–2

Matcher i cupen:

2017: IFK Göteborg – IK Sirius 2–2
2018: IK Sirius – IFK Göteborg 2–2
2020: IFK Göteborg – IK Sirius 1–1


Tolv matcher. Fem vinster för Blåvitt, två för Sirius och fem oavgjorda. Målskillnad 27–18 till Blåvitts fördel. Det är ett snitt på smått osannolika 3,8 mål per match.

Tabelläget:
 

8. BK Häcken 36p
9. Varbergs BoIS 34p
10. IFK Göteborg 34p
11. IK Sirius 33p
12. Mjällby AIF 31p
13. Halmstads BK 30p
14. Degerfors IF 28p




Övrigt:

Väderprognosen enligt iPhonevädret och norska yr.no, som jag endast använder för Alltid Blåvitts införrapporter, visar på 0° vid matchstart vilket kan bli minusgrader innan klockan åtta med "lett bris fra nordvest med vindkast på 7 m/s", vad det nu betyder på svenska. Minusgrader gynnar eller missgynnar nog inget av lagen, men det kanske skrämmer bort en och annan åskådare på Studenternas IP som har en publikkapacitet på strax under 10 000. Skymning lär det i alla fall bli i detta nordliga land och match inför strålkastarljus.

Dömer gör Glenn Nyberg som senast delade ut tre varningar i Frankrikes 8–0-vinst mot Kazakhstan i VM-kvalet. Han har dömt IFK fem gånger i år, med facit tre vinster och två oavgjorda för Göteborgskamraternas fördel. En ypperlig domare med andra ord, oavsett vad Jon Dahl Tomasson tycker om straffsparken i 94e i somras.

Övriga matcher under söndagen är:

15:00 Degerfors – Hammarby
15:00 Halmstad – Elfsborg
17:30 Varberg – AIK

Matchinfo IK Sirius – IFK Göteborg

Var: Studenternas IP, Uppsala
När: 17:30
Väder: 0° och "lett bris fra nordvest med vindkast på 7 m/s"
Dömer: Glenn Nyberg, Säter (Dalarna)
Sänds: Numera TV-sänds inte Allsvenskan, men tecknar man ett dyrt abonnemang kan man se sändningen med två minuters fördröjning och med lagg på streamingtjänsten Discovery+
 

Philip Semmlerphilip.semmler@svenskafans.com@philipsemmler2021-11-21 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg