Lagbanner
Inför IK Sirius - IFK Göteborg: "Ett möte på neutral mark!"
Kommer den slovakiske stjärnvärvningen till spel mot IK Sirius?

Inför IK Sirius - IFK Göteborg: "Ett möte på neutral mark!"

Under lördagen sätter sig både Sirius och IFK Göteborg på bussen till Linköping, där man spelar en av försäsongens sista träningsmatcher. Fokus lär hos båda lagen ligga på att finslipa detaljer, vänja sig vid spelidé och lagkamrater, och att göra det bästa av Marek Hamsiks speldebut - om den blir av.

IFK Göteborg

Blåvitt åkte ur Svenska cupen efter en halvdan avslutande match mot IFK Norrköping där optimisterna såg ett lovande spel där laget ändå skapade de absolut vassaste chanserna, men där pessimisterna å sin sida fick vatten på sin kvarn i en i hög grad händelselös andra halvlek där Blåvitt trubbades av rejält. I stället för slutspel och tävlingsmatcher om Europaspel bjuds därför i stället på en träningsmatch för de utslagna, denna gång förlagd till det inom herrfotbollen fullständigt infertila Linköping som därmed utgör neutral mark för samtliga parter.

Bussen till Östergötlands Örgryte lär som vanligt utelämna långtidsskadade Jakob Johansson, Yahya Kalley och Patrik Karlsson Lagemyr, samt troligen även Noah Alexandersson även om denne ska vara på väg tillbaka. Såväl Robin Söder som nytillkomne Marek Hamsik lämnade fredagens träning med lätta känningar, och det återstår därför att se om de båda publikattraktionerna kan komma till spel under lördagen.

Med bara 4 skador och 2 känningar är den blåvita truppen förhållandevis fulltalig, och matchen kan förhoppningsvis fortsätta den långsamma men positiva trenden av gradvis förbättrat spel. Med en oklar Söder är det sannolikt att Kolbeinn Sigthorsson får desto mer speltid, men frågan är om islänningen klarar 90 minuter ännu. Matchen mot Sirius kan därför bli ytterligare ett tillfälle för den av Vilhelmsson/Nygaard som är närmast A-laget att visa sina kunskaper och hämta hem ytterligare erfarenhet mot allsvenskt motstånd.

Som helhet kommer matchen nog handla om att sätta system ännu bättre, och hitta varandra ännu skarpare. Sett till tidigare träningsmatcher är det troligt att Roland Nilsson fortsätter varva erfarna spelare med unga krafter i såväl start- som slutelvan för att få jämnare kvalitet och staga upp ungdomarna med lite ålderdomlig trygghet.

IK Sirius

Sirius lyckades tillsammans med gruppkamraterna Örebro SK med något annars bara Malmö FF och Halmstad kunde genomföra i årets upplaga av Svenska Cupen: släppa ett lag ur en lägre division framför inte bara ett utan två allsvenska lag. Till skillnad från Örebro, Halmstad och Malmö gick dock Sirius obesegrade genom gruppspelet, även om man endast vann mot ÖIS-dödarna i IF Lödde. När Trelleborg tog tre mot såväl Örebro som Lödde räckte Sirius inte till och fick därmed respass.

Sirius är ett lag som för några år sedan sågs som tufft motstånd för IFK Göteborg, men som man de senaste åren snarare haft påfallande lätt att ta poäng emot. När den blåvita truppen spetsats ytterligare till 2021 återstår nu att se om det gäller även denna upplaga.

Uppsalalaget kommer liksom IFK Göteborg till spel med en brandskattad trupp med 5 skador och dessutom känningar för Adam Hellborg och Yukiya Sugita, en av lagets stora stjärnor. Bland nyförvärven för året syns David Mitov Nilsson och Göteborgsbekante Christian Kouakou, som båda två lär få speltid på Linköpings Arena. Laget har också ny tränare, och spelade 4-3-3 senaste cupmatchen mot Örebro. Blåvitt får baserat på den matchen ett gott tillfälle att slipa bort misstagen från Norrköping, då Sirius främsta anfallsvapen utgjorts av hoppfulla distansskott.

Matchen

Plats: Linköping Arena
Tid: 16.00 lördag 13 mars 2021

 

John Fhager2021-03-12 23:11:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg