Lagbanner

-

Inför IK Sirius - IFK Göteborg: "Räta ut resultatlinjen nu, Blåvitt!"
Har Blåvitt kraft att återhämta sig och leverera på nytt mot Sirius i söndagens match?

Inför IK Sirius - IFK Göteborg: "Räta ut resultatlinjen nu, Blåvitt!"

IFK Göteborg möter IK Sirius borta i Allsvenskans fjärde omgång. Även om IK Sirius utgjorde något av ett mardrömsgäng för Blåvitt under förra säsongen vore IFK Göteborg den naturliga favoriten i morgondagens möte, om det inte vore för den slitna truppen med många skador och trötta spelare efter det intensiva matchandet i Covid-säsongens spår. Det återstår att se hur tränare Poya Asbaghi formerar laget för att leva upp till de förväntningar som ändå funnits inför säsongen, och som klubben kanske

IFK Göteborg

I tredje matchen på en vecka ställs IFK Göteborg mot IK Sirius från Uppsala. IFK Göteborg fortsätter  sin turné i huvudstadsregionens omnejd som i torsdags gav laget en i dubbel bemärkelse tung seger efter 120 minuter mot expertfavoriten Hammarby. Utöver torsdagens match, där man knappast dominerade utan snarare gradvis kröp sig in i matchen efter att ha startat med sexbackslinje, har IFK Göteborg ett lag som långt ifrån övertygat så här långt, vare sig resultatmässigt eller sett till spelet. Goda intentioner och enskilda aktioner har funnits, men det vore en stark överdrift att säga att spelet blomstrat, även om bollövertag och andra statistiska belägg kan finnas för att läget kanske inte är så katastrofalt som den känslomässiga hissen ville få det till efter 2-1-underläget mot Mjällby.

Ett negativt mönster som tyvärr återkommit i samtliga av Blåvitts fyra första tävlingsmatcher efter virusuppehållet är att laget försatt sig i 1-0-underlägen i första halvlek och fått försöka kämpa sig tillbaka. Vissa gånger har det lyckats, som mot Varberg och (efter förlängning) mot Hammarby, men mot Mjällby tog man sig bara ikapp och fick oavgjort och i inledningsmatchen mot Elfsborg blev det en neslig förlust på hemmaplan. Fyra matcher med samma öppning får anses vara mer än rimligt, och förhoppningsvis klarar IFK Göteborg att både hålla igen i defensiven i första halvlek och att under matchen som helhet bygga upp ett konstruktivt, funktionellt och giftigt anfallsspel.

Säsongsinledningen har sett till förväntningarna utgjort både något av en underprestation, men också i viss mån motsatsen sett till antalet spelare som saknats av olika skäl. IFK Göteborg har i de olika matcherna hittills vid tillfälle saknat hela sitt ordinarie mittbackspar, landslagsmittfältarna Erlingmark och Johansson, lagkapten Robin Söder och fjolårets näst bäste chansskapare i Allsvenskan, Giorgi Kharaishvili. I och med klubbens förändrade policy om information om skador är det svårt att sia om vilka som kan finnas på banan idag, men August Erlingmark är tillbaka efter avstängning och lär vara laddad för match, och förhoppningsvis kan André Calisir och Mattias Bjärsmyr komplettera nu sannolikt ordinarie Tolinsson på ett bra sätt.

I det som kan bli Nzuzi Tokos sista match för Göteborgskamraterna är förväntan stor på att laget som helhet ska anamma de egenskaper Toko bidragit med under sin tid i klubben: mogna beslut, taktisk flexibilitet och en aldrig upphörande kampvilja. I förra årets sista mötet med Sirius gav laget sig chansen att revanschera sig för tidigare misstag, och gjorde det i stor stil och tog sig upp i serieledning efter en stark 4-2-seger. Förhoppningen är givetvis på en repris i årets första möte med Uppsalaklubben.

IK Sirius

IK Sirius kommer till spel med en habil allsvensk trupp med några utropstecken, och som såhär långt in på säsongen presterat ungefär som förväntat. I öppningsmatchen föll man mot fjolårsmästarna Djurgården med 2-0, men man har också gått segrande ur mötet med Östersunds FK och spelat oavgjort mot mittenlaget BK Häcken. Sirius något sämre resultat i tidigare omgångar av Svenska cupen gör att man kommer till renoverade Studenternas IP till söndagens möte med dubbelt så lång vila inför matchen jämfört med Blåvitt, men får finna sig i att kanske vara något av en underdog inför matchen.

Sirius anno 2020 saknar i markant motsats till tidigare år helt före detta blåvita profiler. De tidigare årens välkända namn som figurerat i klubben, främst i form av Philip Haglund och John Alvbåge, lyser idag med sin frånvaro. Det är dock ett kompetent lag med några namn som sticker ut och som tidigare visat stor allsvensk skicklighet, inte minst Yukiya Sugita, Stephane Vecchia och Kennedy Igboananike.

Sirius är ett lag med relativt hög grundkvalitet och som i år leds av Henrik Rydström på egen hand. Laget spelar generellt ett relativt konstruktivt spel och har gjort sig kända för att skjuta mycket och flitigt, om än med något begränsad effektivitet. Något för Blåvitt att se upp för är vänsterbacken Axel Björnström som har inlett säsongen starkt och skapat många chanser och tagit många poäng.

Förväntan

Båda lagen lär komma till Studenternas IP med förhoppningen om att lyfta sig och få bättre utväxling på sitt spel, och sätta en tydligare linje för säsongen än vad resultaten så här långt visat. När Poya Asbaghi besöker sin hemstad är förhoppningen stark att Blåvitt återigen ska överraska med kreativ men konstruktiv spelaruttagning, och bära med sig full pott från lagets lilla östkustturné under veckan.

Övrigt
Tid: 28 juni, 14:30
Plats: Studenternas IP, Uppsala
Domare: Glenn Nyberg

John Fhager2020-06-27 15:35:04

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg