Lagbanner
Guldfågeln Arena, Kalmar, 2022-08-22 19:00

Kalmar FF - IFK Göteborg

Inför Kalmar FF – IFK Göteborg: ”Toppstriden lever”

Inför Kalmar FF – IFK Göteborg: ”Toppstriden lever”

IFK Göteborg ska försöka studsa tillbaka efter förlusten mot Hammarby och tar sig nu an Kalmar FF borta på Guldfågeln Arena. Ett Kalmar FF som jagar på strax bakom och vill greppa sista chansen att hänga med uppe i toppen. Kan Blåvitt ta revansch från förlusten i våras och haka på i striden om Europaplatser?

IFK Göteborg
Efter tre raka segrar blev det en tung förlust för IFK Göteborg hemma mot Hammarby i senaste omgången. Det smärtar givetvis att Blåvitt har fortsatt svårt att vinna mot toppkonkurrenter, men det fanns ändå ljusglimtar att bära med sig. Spelmässigt var det ljusår från tillställningen borta på Tele2 Arena en månad tidigare. Flera farliga målchanser skapades, inte minst straffen, och Blåvitt hade bra kontroll på Bajen under stora delar av matchen. Det nya 4-3-3-systemet börjar sätta sig på allvar, och de 19-åriga guldklimparna Johan Bångsbo och Hussein Carneil fortsätter att ta för sig jämte de rutinerade rävarna. Och förlusten till trots är säsongen verkligen inte körd. Vid en seger mot Kalmar FF är det bara två poäng upp till AIK på fjärdeplatsen, en placering som ger medalj och chans på Europa. Toppstriden lever i allra högsta grad.

Beträffande spelsystem och startelva lär det inte bli några större överraskningar. Skiftet till 4-3-3 har som sagt gett önskad effekt, och det finns just nu inga större anledningar att byta tillbaka. Flera av de unga spelarna är fostrade i detta system, så det är ju ingen slump att spelare som Hussein Carneil och Kevin Yakob excellerar som offensiva centrala mittfältare. Även Gustav Svensson har gjort det otroligt bra i sin ensamma balansroll på mittfältet. Ett litet orosmoln var huruvida Marcus Berg, som är väldigt skicklig kombinationsspelare, skulle bli lidande av att spela som ensam central anfallare. Eftersom både yttrarna och tvåvägsmittfältarna fyller på i offensiven i stor utsträckning har detta inte blivit något kännbart problem.


Hussein Carneil har imponerat i sin nya roll på det centrala mittfältet.

Den enda frågetecknet i startelvan är väl egentligen ytterpositionerna. Gissningsvis får Hosam Aiesh chansen till höger igen, men valet mellan Eman Markovic och Gustaf Norlin till vänster är inte givet. Nyförvärvet Markovic gjorde en godkänd debut, även om han ännu inte kändes helt synkad med resten av laget. Samtidigt kom Norlin in med mycket energi, men saknade skärpan i de avgörande lägena. Det är troligt att Stahre fortsätter spela in Markovic i laget, även om det också går att argumentera för att en kontringsstark Norlin skulle passa rätt bra borta mot ett bollskickligt Kalmar.

På skadefronten stegrar fortsatt Simon Thern och Suleiman Abdullahi efter sina respektive muskelskador. Utöver denna duo rehabtränar även Gustav Lillienberg, Erik Sorga, Linus Carlstrand och Lucas Kåhed. Dessutom saknas Pontus Dahlberg som, trots en del träningar och en U21-match, inte bedöms vara redo för spel än. Detta gör att Adam Benediktsson kallas tillbaka från utlåningen till FC Trollhättan. Adam gjorde sin debut för FCT igår kväll mot Lunds BK i en match som slutade 2–2.

För övrigt kan det noteras att det ivorianske nyförvärvet Abundance Salaou är med i sin första matchtrupp i A-laget. Det är inga avstängningar i truppen för tillfället, men Hahn, Wendt, Bjärsmyr och Norlin är alla ett gult kort ifrån att missa den efterföljande matchen mot Sirius.


Får Eman Markovic förnyat förtroende till vänster?

Kalmar FF
Efter flera jobbiga säsonger, som kulminerade i två raka kval 2019 och 2020, verkar vinden till slut ha vänt för Kalmar FF. Fjolårets sjätteplats och den nuvarande (inför omgången) sjundeplatsen får ses som en framgång jämfört med senaste åren. En stor del av uppryckningen kan tillskrivas Henrik Rydström. Trots relativt små resurser har den frispråkige tränarprofilen har fått ordning på Kalmars spel och implementerat en ofta vägvinnande kortpassningsfotboll. De har ett genomsnittligt bollinnehav på 59,9 procent i år jämfört med Blåvitt på 45,4 procent, vilket möjligen kan ge en liten fingervisningen om den förväntade matchbilden. 

Resultatmässigt har det varit upp och ner för Kalmar i år. Även om nuvarande tabellplacering motsvarar de flesta förhandstipsen har vägen dit varit krokig. Man har förlorat borta mot både Degerfors och GIF Sundsvall, samtidigt som man har vunnit hemma mot alla tre Stockholmslag i toppen. Just på hemmaplan har de varit väldigt starka med en resultatrad på 6–1–2. De två förlusterna har kommit mot Malmö FF och IFK Norrköping, en match där en viss Eman Markovic gjorde mål... En tung skalp på bortaplan kom dessvärre 2 maj då de slog IFK Göteborg med 2–1, efter att ha vänt underläge till seger. Det är ingen vild gissning att såväl de blåvita spelarna som tränare Mikael Stahre påverkades negativt av Sana-incidenten under den halvtidspausen.


Blåvitt får se upp för Kalmars offensiva stjärna Oliver Berg.

Spelarmässigt är det främst Oliver Berg, det kreativa navet i Kalmars anfallsspel, som sticker ut med sina 5 mål och 6 assist. Egentligen har hela centrallinjen varit väldigt viktig för Kalmar, från Ricardo Friedrich i mål, Lars Sætra i backlinjen och Carl Gustafsson på mittfältet, för att nämna några exempel. Gällande uppställning har främst varianter på 4-2-3-1 och 4-3-3 använts, även om 3-4-3 förekommit i enstaka matcher. Vänsterbacken Davíð Kristján Ólafsson är avstängd och kommer troligen ersättas av Johan Karlsson, nyförvärvet från Sirius. En trolig startelva är därför:

1 Friedrich
2 Lindahl – 39 Sætra – 6 Sjöstedt – 13 Karlsson
29 Romário – 17 Gustafsson
22 Netabay – 20 Berg (K) – 12 Nanasi
11 Skrabb

Inbördes möten
Kollar man på resultaten från de senaste fem säsongerna har IFK Göteborg och Kalmar FF mötts totalt nio gånger, samtliga gånger i Allsvenskan. Resultaten redovisas ur Blåvitts perspektiv.

2018: Förlust 1–3 (hemma)
2018: Förlust 1–2 (borta)
2019: Oavgjort 1–1 (borta)
2019: Seger 4–0 (hemma)
2020: Oavgjort 1–1 (borta)
2020: Förlust 1–2 (hemma)
2021: Oavgjort 0–0 (borta)
2021: Förlust 0–2 (hemma)
2022: Förlust 1–2 (hemma)

Endast en seger under de här åren alltså, då Robin Söder hade stor show och gjorde 3 mål och 1 assist. Blickar vi längre tillbaka har Blåvitt faktiskt bara en bortaseger (våren 2015) mot Kalmar sedan Guldfågeln Arena invigdes 2011. En negativ trend som förhoppningsvis tar slut ikväll. För all statistisk mot Kalmar genom åren rekommenderas varmt IFKdb.

Matchen
Tid: 22 augusti 2022, 19:00
Plats: Guldfågeln Arena, Kalmar
Domare: Glenn Nyberg
Sändning: Discovery+

Mattias Wiklund2022-08-22 11:45:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg