Lagbanner
Inför Kalmar – IFK Göteborg ”Två skadedrabbade lag som möts”
Förra året fick Robin Söder fira en del mål mot Kalmar.

Inför Kalmar – IFK Göteborg ”Två skadedrabbade lag som möts”

IFK Göteborg som fortsätter rada upp kryssen åker ner till Kalmar för att ta sig an ett lag som haft det tufft under sommaren, men som senast fick ordning på sitt spel och tog ett litet skutt i tabellen.

IFK Göteborg
IFK Göteborg är i rask takt på väg att slå rekordet för flest oavgjorda matcher under en säsong (rekordet ligger på 13 matcher, Blåvitt har 8 innan serien ens är halvfärdig). I senaste amtchen - mot Örebro - såg det stundtals bra ut för Blåvitt med bättre rörelse i laget inledningsvis där flera spelare tog chansen att dra isär Örebroförsvaret med fina löpningar, men precis som tidigare under säsongen lider laget av en oförmåga att förvalta bra lägen. Står målsumpare den här gången är Alexander Farnerud som dels helt fri nickar rakt på målvakten och som lite senare helt ensam vid straffområdeslinjen och med bollen på ”rätt” fot ändå skjuter en bit utanför målet.
 
Istället är det Örebro som kan utnyttja slarv i det Blåvita försvaret i inledningen av andra halvlek och nicka in 1-0. Dags att jaga kvittering med andra ord. En situation som börjar bli allt för välbekant för Blåvitt. Blåvitt skapar flera lägen för reducering men, precis som i så många tidigare matcher så kan ett uppoffrande försvarsspel och målvakternas fina räddningar stoppa Blåvitt från att få in bollen i mål. Det krävs en Gaisig filmning av Emil Holm (Gaisare filmar, Blåvitt står upp för fan!) för att ordna straffen som Blåvitt till sist gör mål på.
 
Efter straffen så har Blåvitt faktiskt ytterligare en boll i mål där nyförvärvet Kouakou störtar fram och trycker bollen i mål, men målet döms bort för offside. (Som en sidnot är jag inte helt säker på att den bedömningen var korrekt. Ja, Kouakou står offiside, men inlägget är inte påväg till honom, utan det är en misslyckad rensning som frispelar honom. Regelverket säger att det inte är en bestraffningsbar offside om en spelare i offsideposition som tar emot bollen från en motspelare som avsiktligt spelar bollen. Inte så att jag vill säga att Blåvitt förtjänade segern, men vi kan kvitta det mot den felaktiga straffen och säga att 1-1 var rättvist.)
 
Matchen slutar till sist 1-1 och Blåvitt håller på att kryssa sig igenom Allsvenskan 2020. Trycket från vissa supportrar efter förändring blir starkare i takt med att resultaten uteblir, samtidigt som andra uttrycker ett förtroende för den sportsliga ledningen trots att resultaten uteblir. Med tanke på att lagen under Blåvitt börjat plocka lite trepoängare så blir en seger allt viktigare och viktigare för Blåvitt som med bara några segrar kan hoppa ganska högt upp i tabellen.
 
Noterbart för Blåvitt är att Hosam Aiesh, Alexander Farnerud och Mattias Bjärsmyr inte är med i truppen som åker ner till Kalmar.
 
Kalmar FF
Kalmar har haft en tung säsong hittills med många resultat som gått emot och storsegrar både för och emot. I takt med att förlusterna radade upp sig under sommaren är det svårt att tänka sig att Kalmar faktiskt vann två av årets tre första matcher. 4-0 mot Helsingborg och 2-0 mot Falkenberg, men sedan kom en kännbar storförlust mot Djurgården (0-5).
 
Sedan dess hade inte Kalmar vunnit en enda match förrän i förra omgången då Häcken överraskande motades tillbaka med 2-0 på Bravida Arena.
 
En anledning till Kalmars tröga säsong kan vara att laget precis som Blåvitt dragits med mycket skador och har haft svårt att få kontinuitet i laget, men med spelare som Viktor Elm, Romario, Istraelsson och Fröling tillbaka från skada är det ett betydligt starkare Kalmar som tar emot Blåvitt än det vi har sett i många av de tidigare omgångarna.
 
Matchen
Plats: Guldfågeln Arena, Kalmar
Tid: 2020-08-13
Domare: Glenn Nyberg

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-08-12 18:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg