Lagbanner
Inför Mjällby - IFK Göteborg ”Bortamatch i Hällevik, inte Mjällby, mot Mjällby, inte Hällevik eller Sölvesborg!”
Blåvitt har lite av en revansch att kräva efter att Mjällby räddat poäng i sommarmötet på Gamla Ullevi

Inför Mjällby - IFK Göteborg ”Bortamatch i Hällevik, inte Mjällby, mot Mjällby, inte Hällevik eller Sölvesborg!”

Blåvitt studsade tillbaka mot Sirius visade att man är fast beslutna att inte låta några ”hedersamma förluster” hålla striden om europaplatser borta under hösten. Nästa stopp på vägen dit är Sölvesborgs kommun, och bortamöte med Mjällby

Förutsättningar
Blåvitt som halkade efter lite i toppen efter sina två ”hedersamma förluster” mot både Hammarby och Kalmar lyckades studsa tillbaka mot Sirius och är fortsatt inom räckhåll för placeringarna som kan ge europaspel på ett eller annat sätt. Bortsett från att laget såklart är kvar i Svenska Cupen och kan ta den vägen också. I och med att Malmö förlorade under söndagen borta mot Elfsborg så kan Blåvitt vid en seger mot Mjällby gå om skåningarna och haka på bakom AIK och Hammarby på fjärde respektive tredje plats.

AIK vann sin match mot Sundsvall under söndagen och kliver upp på 39 poäng, medan Hammarby inte spelat sin match den här omgången än och ligger på 40 poäng. Blåvitt har inför matchen 33 poäng och kan kliva upp på 36 poäng. Värt att notera är att Blåvitt har både AIK och Malmö kvar hemma i år och med andra ord faktiskt har striden om fjärdeplatsen i egna händer framöver.

Mjällby å andra sidan har häng strax bakom Blåvitt på 31 poäng och skulle vid en seger med tre mål gå om både Blåvitt och Malmö. Däremellan har vi Kalmar, på samma poäng som Blåvitt men med sämre målskillnad. Bortsett från heder, glädjen i att förstöra för ”de etablerade lagen” och tre poäng så har Mjällby ett rekord att slå. 2020 var föreningens bästa år någonsin då man slutade femma med 47 inspelade poäng.

Mycket att spela för för båda lagen med andra ord.

IFK Göteborg
Blåvitt har som sagt studsat tillbaka lite efter två ”hedersamma” förluster mot Hammarby och Kalmar, matcher där Blåvitt mycket väl kunde vunnit båda, men ineffektivitet och slarv hemåt i avgörande ögonblick förvandlade de potentiella segrarna till förluster istället. Något som kostat Blåvitt i tabellen där en potentiell toppstrid bytts ut mot att jaga bakom.

Mot Sirius kunde Blåvitt dock ta en rätt komfortabel seger, en seger som kom på det där sättet som topplag vinner på. En ganska enkel seger som aldrig kändes hotad utan att laget behövde förta sig enormt heller.

Till matchen mot Mjällby är Sebastian Eriksson avstängd, men annars är det en förhållandevis ordinarie trupp som åker ner till gränsen mellan Blekinge och Skåne. Noterbart är att Blåvitt tagit ut 20 spelare, så två kommer sitta på läktaren. Gissningsvis beror överflödet av spelare som åker ner på att Erik Sorga haft känningar till och från i några veckor nu och flera gånger fått strykas ur matchtruppen, och Blåvitt vill gardera sig mot det den här gången.

Mjällby
Mjällby kommer till matchen med lite blandade resultat i bagaget. Senast blev det en seger i Svenska Cupen mot Hässleholm, och innan dess en bortaseger mot Helsingborg i en match där Mjällby kanske inte imponerade överdrivet. 1-1 hemma mot Malmö, 0-1 borta mot Häcken och 1-1 hemma mot Elfsborg ger en inte helt lättläst formkurva. Två rakar segrar är bra, men de kommer i matcher som Mjällby förväntas vinna också. 1-1 mot Malmö är på pappret ett bra resultat, men det är samtidigt ett Malmö som inte alls gått som tåget det senaste. Förlust mot Häcken är ganska väntat, och 1-1 hemma mot ett halvt krisande Elfsborg är väl precis som mot Malmö ett på pappret bra resultat mot ett lag som inte alls imponerat under året.

Svårt att avgöra var vi har Mjällby med andra ord. Ett problem som Mjällby också verkar ha då den senaste tidens snack handlat mycket om tränaren Andreas Brännström vars kontrakt går ut till vintern och som Röda Stjärnan enligt uppgifter ska ha velat ha över som assisterande tränare.

Ur ett Blåvitt perspektiv är det såklart intressant att hålla ett extra öga på Amir Al Ammari som är utlånad från Blåvitt till Mjällby. Amir har hunnit göra fem matcher för Mjällby hittills och har under de matcherna gjort två assist och tagit ett gult kort. Fun fact är att han enligt transfermarkt ”ökat i värde” sedan Blåvitt lånade ut honom. (Huruvida det är lämpligt att se fotbollsspelare som handelsvaror som har värde som kan öka och minska som en aktie är en mycket mörkare diskussion som är värd att ta någon gång… någon annan gång.)

Matchen
Tid:
2022-09-05 19.00
Plats: Strandvallen, och häng med nu. Strandvallen ligger i Hällevik, som är en liten ort i Sölvesborgs kommun. Det finns en annan ort som heter Mjällby, som laget Mjällby är ifrån, men det är inte där Strandvallen ligger, den ligger i Hällevik. Så åk till Hellevik. Eller ja, åk till Sölvesborg, men inte staden Sölvesborg, utan kommunen Sölvesborg, och hoppa över Mjällby, åk till Hällevik, för att se Mjällbys lag spela.
Domare: Mohammed Al-Hakim
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2022-09-04 20:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg