Lagbanner
Inför Mjällby – IFK Göteborg "Guldsnitt och rekordjakt i botten"
I hemmamötet mot Mjällby kunde Blåvitt vinna med 3-2 trots en i övrigt ganska svag insats.

Inför Mjällby – IFK Göteborg "Guldsnitt och rekordjakt i botten"

Blåvitt som tog en enormt viktig seger senast mot Örebro har chans att kliva ytterligare i tabellen när man möter Mjällby i Blekinge. Ett Mjällby som själva spelar för att hålla Blåvitt bakom sig såväl som att slå rekord i längsta mållösa svit.

IFK Göteborg
Blåvitt spelade som bekant en match som många beskrev som ett ångestmöte mot Örebro i veckan. Blåvitt som då låg på kvalplats tog emot Örebro precis under strecket. Till mångas förvåning så tycktes inte Blåvitt fått meddelandet om att det skulle vara ett ångestmöte utan gick istället ut och körde över ÖSK efter noter. Förvisso slutade det bara vid 2-0 efter ett sent avgörande mål, men under stora delar av matchen såg det ut som om Blåvitt hade vad ishockeyn kallar ”Power Play”. I första halvlek kunde inte Örebro göra annat än att bara sparka bort bollen och invänta nästa Blåvita anstormning.

En matchbild som kanske förvånade många då Blåvitt annars sett väldigt ångestfyllda ut i matcherna innan landslagsuppehållet.

För första gången sedan mötet med Halmstad på Ullevi såg Blåvitt ut som ett lag som faktiskt ville spela ihop och spelarna lyckades finna sätt att hjälpa varandra och öppna ytor snarare än att stänga dem för varandra. Detta mot ett väldigt svagt Örebro ska sägas.

För precis som efter Halmstadmatchen är det nog läge att hålla fötterna lite på jorden för även om matchen mot Örebro var ett stort steg framåt för Blåvitt så var det mot ett nästan sensationellt svagt motstånd. Mjällby lär bli en helt annan sak att ta sig an.

Till matchen mot Mjällby så har Blåvitt annars full trupp att tillgå sånär som på Patrik Karlsson Lagemyr och Sebastian Eriksson som är långtidsskadade.

Mjällby
Mjällby som när serien vände i somras låg näst sist med bara 11 inspelade poäng på 15 matcher har ryckt upp sig rejält och efter förlust hemma mot Djurgården i just omgång 15, så har Mjällby inte släppt in ett enda mål. Det har blivit fyra 0-0 matcher och fyra segrar på åtta matcher vilket gjort att Mjällby klättrar ordentligt i tabellen. Det är inte heller så att laget varit täta bakåt i enkla matcher. De slog bland annat Malmö i Malmö med 1-0 och krossade Elfsborg hemma med 4-0. I senaste matchen blev det än en gång 4-0 hemma, den här gången mot Kalmar. 16 poäng på åtta matcher är ett snitt på två poäng per match, vilket ofta anses vara det som krävs för att slåss om guld. (Serieledande Djurgården har 47 poäng på 24 matcher, dvs en poäng under ett snitt på två poäng per match.)

Med 16 poäng på 8 matcher skulle man kunna tro att Mjällby klättrat rejält i tabellen, och det stämmer ju i viss mån, men givet hur dåligt till laget låg efter senaste förlusten (då hade man fem poäng upp till Örebro på kvalplatsen) så har det inte räckt längre än att man faktiskt kan dras ner i nedflyttningsstriden igen. Både Blåvitt och Degerfors (som möter Örebro) har möjlighet att gå om vid seger (för Degerfors hänger det av förklarliga skäl på att Blåvitt vinner) och skulle även Halmstad vinna sin match mot Häcken (pågår när det här skrivs och Halmstad har precis tagit ledningen på straff) så är de bara en poäng bakom Mjällby.

Det är med andra ord en väldigt viktig match för Mjällby för fortsättningen av allsvenskan.

Men utöver det så har Mjällby, eller närmare bestämt Carljohan Eriksson, även möjlighet att slå rekord i längsta hålla nollan i Allsvenskan. Inför matchen mot Blåvitt har han spelat 765 minuter utan att släppa in ett mål. Rekordet ligger på 808 minuter (Håkan Svensson i Halmstad 2000) så att om Mjällby kan hålla Blåvitt mållösa i 43 minuter så slår deras finske landslagsmålvakt nytt rekord.

Matchen
Tid: 2021-10-24 15:00
Plats: Strandvallen, och för er som inte är bekanta med området så blir det lite lurigt nu. Matchen spelas på Strandvallen, som ligger i Hällevik som är en liten ort utanför Sölvesborg. Det finns en ort som heter Mjällby, men det är alltså inte där Mjällby har sin hemmaplan. Utan Mjällby är från Hällevik, 4 km utanför Mjällby.
Domare: Mohammed Al Hakim
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-10-23 17:55:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg