Lagbanner
Inför Örebro – IFK Göteborg ”Allsvensk premiär”
Blåvitt, som kommer spela i sina nya röda tröjor, ställs mot Örebro i premiären av 2021 års Allsvenska!

Inför Örebro – IFK Göteborg ”Allsvensk premiär”

Äntligen är den ”ovanligt korta” försäsongen över och vi går in i en ny säsong med Allsvensk fotboll. För Blåvitts del inleds den borta mot Örebro.

IFK Göteborg
Blåvitt inledde försäsongen svagt, stegrade upp för att sedan avsluta försäsongen svagt och många har nog svårt att sätta fingret på var laget står och hur säsongen kan tänkas bli. Något som kanske blir tydligt när laget tippas i genomsnitt sjua av Svenska Fans-redaktionerna. Å ena sidan är det ett lag som länge var indraget i nedflyttningsstriden förra året, som inte imponerat överdrivet mycket under försäsongen. Å andra sidan har föreningen gjort ett väldigt aktivt transferfönster och fått in flera väldigt välmeriterade spelare.

De stora frågorna kring Blåvitts lagbygge ligger kanske inte så mycket i kvalitet på truppen som de gör i hur ledningen med Roland Nilsson i spetsen ska få ihop ett lag av det. Många spelare har varit skadade länge, andra har precis kommit in i laget, och en spelare kommer nog inte göra allt för många matcher i den Blåvita tröjan.

På sista punkten är det såklart superstjärnan Marek Hamsik som åsyftas. Slovaken drog på sig en vadskada nästan omgående efter att ha kommit till Blåvitt och har inte spelat några matcher med laget än. Mot ÖSK på konstgräs är risken stor att Marek inte startar. Utöver det så har Robin Söder dragit på sig en skada som gör det oklart ifall han kommer starta, och Kolbeinn Sigthorsson bröt handen när han var iväg och spelade med det isländska landslaget. Även Hosam Aiesh har dragit på sig en skada och kommer missa de första omgångarna av Allsvenskan. Tungt för Blåvitt, men kanske framför allt Hosam själv som efter lite turbulens hittat en plats i startelvan igen. Tobias Sana stod över matchen mot Värnamo men det har inte kommunicerats något om att det skulle stoppa honom från spel i premiären. (Detta skrivs innan truppen är släppt ska sägas.) Sedan tidigare har Blåvitt långtidsskador på Yahya Kalley, Jakob Johansson, Calle Johansson och Patrik Karlsson Lagemyr.

Blåvitt kommer alltså till spel med en på pappret väldigt stark trupp där många spelare tyvärr av olika anledningar inte lär spela. Utöver skadeläget finns även frågor om tillgången till spelare på olika positioner i laget. Innermittfältet är knôkfullt, men ute på kanterna är det tyngre, och även i backlinjen finns det frågetecken givet skadorna i laget. Hosam Aiesh hittade som nyligen nämnt tillbaka till startelvan ute på högerkanten, som en offensiv wingback, vilket petade över Alexander Jallow till vänstersidan. Med Aiesh skadad är frågan om Jallow ska tillbaka till högerkanten eller om, som senast mot Värnamo, Gustaf Norlin ska spela där. Kanske är bäst att spela in Jallow till vänster om Hosam bara förväntas miss ett fåtal matcher.

Å andra sidan så kommer Oscar Wendt och Yahya Kalley bli tillgängliga efter EM, vilket lär tvinga tillbaka Jallow till högerkanten, så svaret på frågan kan mycket väl bli en avvägning av hur långsiktigt man vill jobba.

Liknande tankar finns i den trebackslinje laget spelat med större delen av försäsongen. Med Calle Johansson borta under våren finns bara två mittbackar i truppen, Bjärsmyr och Tolinsson. Sebastian Eriksson har spelat en del mittback i trebackslinjen och vi ska nog främst se honom som en mittback idag snarare än en mittfältare. Samtidigt höjs många röster för att spela August Erlingmark mer i backlinjen, då det skulle lätta lite på trycket på det väldigt knôkade mittfältet.

Där är dock känslan att den sportsliga ledningen tycker att August gör ett väldigt bra jobb som balansspelare. Dels för att August är grymt underskattad i sitt defensiva jobb, men också för att det ger Alhassan Yusuf möjligheten att pressa högre upp i banan och störa motståndarna mer.

Lyckligtvis verkar det som om en del frågetecken framåt rätat ut sig lite i alla fall. Med både Söder och Sightorsson borta en del under försäsongen så har Kevin Yakob klivit fram och öst in mål, vilket mycket möjligt gett honom en plats startelvan.

Örebro
Örebro har blandat och gett en del under försäsongen. Laget åkte snabbt ur cupspelet där man förlorade mot Trelleborg redan i premiären och sedan aldrig riktigt hade någon chans att gå vidare.

Sedan dess har man träningsspelat mot Malmö, AIK och Akropolis, där det blev oavgjort mot Malmö, förlust mot AIK och seger mot Akropolis. Mot Malmö fick laget en del beröm för hur de stundtals pressade ner Malmö ordentligt, men precis som i efterföljande match mot AIK klarade Örebro inte av att hålla nivån uppe matchen igenom.

Där man mot Malmö inledde bra och tog ledningen var det tvärt om mot AIK, där AIK rivstartade och hade 2-0 relativt tidigt i matchen. Örebro kunde reducera innan paus, och kom ut betydligt starkare i andra halvlek, men tappade igen och AIK kunde sätta ett avgörande 3-2 mål.

Örebro har i skymundan av många andra stora övergångar tappat sina kanske två viktigaste spelare i form av Jansson och Besara. Utöver det har lagkaptenen och Blåvitt-bekantingen Nordin Gerzic börjat bli till åren och ska kanske inte ses som en startspelare längre. Vilket belyser lite av ett problem Örebro har. Även om många Örebrosupportrar gillar att snacka om snittåldern i Blåvitts trupp (26,4 år jämfört med Örebros 26.0 år för övrigt) så ser det utifrån ut som om Örebro har ett kanske större problem med återväxten än Blåvitt har. Framför allt så har två av lagets kanske viktigaste spelare inte kontrakt med föreningen. Både Hümmet och Gall är inlånade (från Elfsborg och Malmö) och på mittfältet är varken Mårtensson eller Walker påväg uppåt i karriären.

Men det som varit Örebros kanske största frågetecken på försäsongen är målvakten. Jansson som varit en av seriens bästa målvakter lämnade som bekant för Norrköping, och ersattes av franske Allain. En spelare som hittills inte riktigt imponerat. Framför allt har han varit rätt ojämn, och blandat bra räddningar med tavlor.

Bakom den åldrande kärnan har Örebro ett gäng rätt intressanta namn på uppgång, Ali och Collander har lovordats och är väl de som tillsammans med Jake Larsson (som efter ett fint 2019 dippade lite 2020) som förväntas ta över i Örebro. Men det är många pusselbitar som ska falla på plats för laget.

Matchen
Tid: 2021-04-10
Plats: Behrn Arena, Örebro
Domare: Kaspar Sjöberg
Sädning: Matchen sänds via Discovery plus. Ni kan teckna abonnemang här med värdekoden IFKGBG2021


 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-04-09 16:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg