Lagbanner
Inför Sollentuna FK - IFK Göteborg: "Bollen är rund och truppen är tunn..."
IFK Göteborg byter helblå tröjor mot helvita till förmån för Barncancerfonden i matchen mot Sollentuna FK.

Inför Sollentuna FK - IFK Göteborg: "Bollen är rund och truppen är tunn..."

I Svenska Cupens andra omgång ställs IFK Göteborg mot ett av Stockholms mer anonyma lag - Sollentuna FK. Många väntar sig en målrik match med stark övervikt för Göteborgskamraterna, men som var och en som någonsin hört talas om Veberöds AIF vet om är det inte alltid helt enkelt att städa av klubbar ur lägre divisioner. På Grimsta IP:s konstgräs ställs allsvenskan mot division 1, och den tunna blåvita truppen gör sin andra tävlingsmatch för säsongen.

IFK Göteborg

IFK Göteborg åker till Sveriges baksida för sin andra match i Svenska Cupen 2020. Efter en betryggande seger mot Västerås har ett visst lugn infunnit sig över lagets spel, även om den tunna truppen med endast två naturliga mittbackar utgör ett visst orosmoln. På skadesidan saknar laget  fortsatt långtidsskadade Patrik Karlsson Lagemyr, Rasmus Wikström och Emil Holm, men den blåvita truppen är i övrigt stark, med samma lag tillgängligt som mot Västerås. André Calisir som hade varningsflagg inför Västeråsmatchen har under veckan kunnat återhämta sig till full kraft.

För den som inte följt med kan det komma som en chock att se IFK Göteborg i vare sig blåvita standarddräkter eller helblåa försäsongströjor - i stället kommer laget ställa upp i särskilda helvita matchtröjor i syfte att uppmärksamma Barncancerfonden i allmänhet och femårige Lowe Lindgren i synnerhet. Lowe, son till Blåvitts fysio Roland Kaldéus, kämpar för andra gången mot leukemi och det var till stöd för honom som laget gick ut i specialtröjor i cuppremiären. Tröjorna från dagens match kommer att auktioneras ut till förmån för Barncancerfonden. Den som vill vara med och stötta kampen mot barncancer kan bidra till insamlingen här:
https://www.barncancerfonden.se/jag-vill-bidra/egen-insamling/alla-insamlingar/l/lowe-varan-prins/

Det är alltid speciellt att möta lag från lägre divisioner och att avgöra hur pass hårt man ska gå in, eller om man hellre ska spara sitt krut till den avslutande matchen mot allsvenska Sirius, men mot Sollentuna FK lär vi ändå få se ett vasst, snabbt och högt pressande Blåvitt med fokus på att få en bra målskillnad och att spela samman laget. Därför borde vi inte bli förvånade om lagets vanliga startelva spelar, och inhopp från juniorer och andra reserver lär först komma en bra bit in i andra halvlek. Det lär oavsett vara härligt att se Blåvitt under Poya Asbaghi spela igen.

Sollentuna FK

Som sig bör har även årets upplaga Svenska Cupen motstånd av varierande nivå i seriesystemet för IFK Göteborg. Denna gång är det Sollentuna FK som står för motståndet. Om namnet känns något obekant är det inte så märkligt - föreningen har fler namn bakom sig än AFC Eskilstuna. Sollentuna FK stoltserar med att vara en av Sveriges största klubbar, och det är inte särskilt förvånande när man inser att klubben i dess nuvarande upplaga skapades när en förening som var en sammanslagning av tre andra föreningar slogs samman med en förening som var en sammanslagning av ytterligare två föreningar. Således har föreningen lämnat efter sig utdöda föreningar i Edsberg, Tureberg, Kärrdal, Helenelund och ytterligare tre olika bokstavskombinationer med den gemensamma nämnaren att Sollentuna varit ortsnamnet de knutit sig till. Laget har följaktligen också inte färre än åtta hemmaplaner.

Vad har det då blivit av detta Frankensteinska lag? Trots den breda rekryteringsbasen har laget ännu inte klättrat högre än division 1, där man legat sedan 2017, och den största profilen i laget sitter på tränarbänken och är en före detta skyttekung från Borås - Christer Mattiasson. Trots ”en av landets största barn- och ungdomsverksamheter” har bara fyra av 21 spelare bakgrund i det egna juniorlaget.

I cuppremiären ställdes Sollentuna FK mot Sirius, och lyckades inte riktigt hänga med i det allsvenska tempot - matchen slutade 8-1 till allsvenska bottenlaget Sirius, som målade på kontringar, hörnor, långskott, inspel, öppna kassar och klacksparkar. De första 20 minuterna var matchen ännu oavgjord, efter att Sollentuna kvitterat i 9:e minuten på ett vackert genombrott av vasse vänsteryttern Taha Ali med tröjnummer 7.

När Sollentuna återigen tar emot allsvenskt motstånd gör man det än en gång på främmande mark - föreningens 8 hemmaplaner räckte inte till, utan matchen spelas på Grimsta IP. På Brommapojkarnas hemmaplan har Blåvitt blandad statistik. Även om man vann ödesmatchen 2018 mot BP med 2-0 har Göteborgskamraterna tidigare spelat 1-1 i Allsvenskan 2014 och förlorat med 2-1 2013 mot Brommapojkarna. Denna helg är dock motståndet av lägre klass - men måhända med desto större motivation. Når Blåvitt upp till sina standardnivåer borde det dock räcka till för att städa av även ett Frankensteins monster på konstgräsplan.

Startelva

Anestis
Jallow - Calisir - Da Graça - Wernersson
Erlingmark - Yusuf
Sana
Aiesh - Söder - Kharaishvili

Matchen
Plats: Grimsta IP
Tid: 2020-02-29 12:30
Domare: Martin Strömbergsson

John Fhager2020-02-28 20:17:52

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg