Lagbanner

-

Inför: Varberg - IFK Göteborg "En nykomling med vind i seglet"

Inför: Varberg - IFK Göteborg "En nykomling med vind i seglet"

Allsvenskan är igång och på grund av rådande förutsättningar duggar det tätt mellan matcherna. Perfekt läge för både laget och supportrarna att lägga den svaga premiären bakom sig och istället blicka framåt. Att flytta fokus några mil söder ut, mot nykomlingen Varberg, som på pappret är en överkomlig motståndare och ett perfekt läge att visa att man lärt sig sin läxa.

IFK Göteborg
Det blev en ordentlig missräkning för Blåvitt i premiären. Efter en lovande inledning tilläts Elfsborg, som långt ifrån imponerande, ta över och efter 90 minuter på Gamla Ullevi framstod insatsen som direkt svag, vilket innebar en 1-0 förlust och boråsarnas första seger i Göteborg sedan 2003. Det var få spelare, Hasse och Toko undantaget, som kom upp till sin normala nivå och August Erlingmarks korkade röda kort i matchens slutskede blir lite av en symbol för den frustration som alla i och kring laget med all rätt kände i söndags. En sådan händelse kan bli startskottet för en negativ spiral likt den Chelsea hamnade i säsongen 15/16 när man som regerande mästare drog på sig ett rött kort och kryssade mot Swansea i säsongens första match. Där gick även José Mourinho ut efter matchen och öppet kritiserade sina lagläkare i media, vilket slutligen resulterade i en tiondeplats och en av de sämsta placeringarna för klubben på flera år. Det kanske är en långsökt liknelse, men min poäng är att det är viktigt att hitta tillbaka till vinnarspåret så fort som möjligt, innan det blir mer än ett enstaka snedsteg. 

Som tidigare nämnt är August Erlingmark avstängd i matchen mot Varberg, vilket lämnar en lucka att fylla på det centrala mittfältet. Det mest troliga är att det blir det mer offensiva alternativet Tobias Sana som tar plats bredvid Hasse. Något han gjort tidigare, bland annat i sin comebackmatch. Ett annat alternativ skulle vara att flytta in Nzuzi Toko centalt, som egentligen är hans bästa position och där vi bara hann få ett smakprov i fjol mot Djurgården innan han skadade sig. Det förutsätter dock att Poya och Ferran är beredda att rucka på en relativt samspelt backlinje, samt att Emil Holm är redo för betydligt mer speltid än det korta inhoppet han fick mot Elfsborg. Men det kan finnas andra anledningar till att möblera om i backlinjen. André Calisir tvingades ju som bekant kliva av med 20 minuter kvar, men förhoppningsvis är det inte allvarligare än att han kommer till spel på torsdag. I annat fall blir det unge Jesper Tolinsson som tar plats bredvid Kristopher Da Graca om inte Mattias Bjärsmyr hinner bli redo för spel. Offensivt lär det se snarlikt ut, med undantaget att Giorgi Kharaishvili ersätter Sargon Abraham till vänster om han hinner bli frisk. I övrigt finns det frågetecken för hur Paka klarar av ett såhär tätt spelschema med tanke på hans långa skadefrånvaro, där finns Alexander Farnerud och Noah Alexandersson som tänkbara alternativ.


Varbergs BoIS
Till skillnad mot Blåvitt fick Varberg en drömstart på sin Allsvenska säsong och kommer till torsdagens match med vind i seglet. Premiären borta mot Helsingborg på Olympia, visserligen utan Andreas Granqvist i backlinjen,  slutade 3-0 till nykomlingarna och det var ett resultat i underkant. Highlightsen från matchen visade nästan bara grönsvart och man hade bland annat ett skott i stolpen som borde resulterat i 4-0. Baserat på vad som går att läsa sig till verkar dock Helsingborg gjort en riktig plattmatch. Men om det bara var hemmalaget som underpresterade eller om Varberg gjorde Helsingborg dåliga med hjälp av sin höga press är svårt att svara på. Däremot står det klart att som nykomling vinna en premiär på bortaplan på ett sådant här sätt är mycket imponerande, pandemi eller ej.

Den stora regissören bakom segern var utan tvekan Astrit Selmani som gjorde två av målen (varav ett på en straff som han själv skapat) och spelade fram till det tredje. Under fjolårssäsongen i Superettan gjorde han 15 mål och fyra assist vilket fick honom utsedd till årets spelare i den näst högsta serien. Lägg dessutom till att han ställde till en del bekymmer för Blåvitt redan när han tillhörde Torns IF under en match i Svenska Cupen 2018. Han kommer utan tvivel vara ett av de största orosmomenten för Blåvitt även på torsdag.


Övrigt
Tid: Torsdag 18 juni, 19:00
Plats: Påskbergsvallen, Varberg
Domare: Bojan Pandzic

Är ni fortsatt nyfikna på nästa motstånd rekommenderar vi vår Allsvenska nedräkning om just Varberg: 
https://www.svenskafans.com/fotboll/ifkgoteborg/alltid-blavitts-nedrakning-infor-allsvenskan-2020-varberg-615531
 

Ludwig Härlin@ludwigharlin2020-06-17 13:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg