Lagbanner
Inför: Varbergs BoIS – IFK Göteborg: “Gurras återkomst?”
Får Gustav Svensson spela från start i återkomsten till IFK Göteborg?

Inför: Varbergs BoIS – IFK Göteborg: “Gurras återkomst?”

På måndagkvällen ställs IFK Göteborg mot Varbergs BoIS i boråsarnas sommarparadis söderöver på västkusten. IFK Göteborg jagar tredje raka segern och det blir spännande att se hur Mikael Stahres frenesi-byggda system står sig mot det ultradefensivt hallandslaget.

IFK Göteborg

Den stora nyheten i IFK Göteborg under veckan har givetvis varit Gustav Svenssons hemkomst. EM-landslagsspelaren är sannolikt Sveriges bästa renodlade defensiva mittfältare - i synnerhet som konkurrenterna Jakob Johansson och Pontus Wernbloom precis lagt av - och är spelklar redan mot Varberg. Svensson har deltagit i veckans träningar och har stor erfarenhet inte minst av att formera centralt mittfält tillsammans med Sebastian Eriksson, vilket man även gjorde 2009 och 2015.

Bortsett från detta nyförvärv, som kompletterar de tunga sommarvärvningarna Wendt och Berg, har Blåvitt även i övrigt en relativt stark och skadefri trupp. Saknas sedan tidigare gör Simon Thern, Patrik Karlsson Lagemyr och Kevin Yakob, och det är tveksamt om någon av dessa kommer kunna delta på måndagen. Sebastian Eriksson gick av torsdagens träning med lindat lår, men kan förhoppningsvis studsa tillbaka och delta i matchen mot Varberg.

För IFK Göteborg blir matchen den sista matchen mot motstånd från undre halvan innan man i början av Augusti ställs mot topplagen Hammarby, Norrköping och Malmö. Det är därför viktigt att man nu lyckas sätta spel och tajming i Stahres lagbygge för att vara redo att möta den typ av lag som IFK Göteborg har ambitionen att kunna konkurrera med.

Varbergs BoIS

Jämfört med fjolårets resultat, där Varbergs BoIS säkrade kontraktet med viss marginal och till sist slutade 11, 3 poäng före IFK Göteborg, har denna säsong varit tuffare för laget som coachas av Blåvitbekante Joakim Persson. Spelartapp på Astrit Selmani (till Hammarby) och Gustaf Norlin (till Blåvitt) innebar att viktiga poängspelare lämnade laget, och ersättare som Robin Simovic har inte riktigt lyckats leverera på jämförbar nivå såhär långt.

Varberg, som spelar ett defensivt välorganiserat 3-4-3, parkerar idag på kvalplats som 14:e lag i tabellen, och kommer till matchen med nämnde Simovic samt Albin Winbo åter från avstängning. I senaste matchen, 1-1 borta mot lokalrivalerna Halmstad, saknade man dessutom två skadade spelare, men man har ännu inte presenterat truppen mot IFK Göteborg. Biljetterna till Varberg Energi Arena uppges vara slut och det lär därför bli en ytterst begränsad blåvit supporternärvaro på arenan, även om IFK Göteborg av tradition är ett av de lokala favoritlagen i Varberg.

Trolig startelva IFK Göteborg: (4-4-2)

Giannis Anestis
Alexander Jallow - Mattias Bjärsmyr - Carl Johansson - Oscar Wendt
Hosam Aiesh - Gustav Svensson - Sebastian Eriksson - Tobias Sana
Marcus Berg - Kolbeinn Sigthorsson

Matchen:

Plats: Varberg Energi Arena
Tid: 19.00 26 juli 2021

 

John Fhager2021-07-25 13:46:52

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg