Lagbanner
Varberg Energi Arena, 2022-08-08 19:00

Varbergs BoIS - IFK Göteborg

Inför Varbergs BoIS – IFK Göteborg: ”Toppen hägrar”
IFK Göteborg, som går för tredje raka segern, tar sig an Varbergs BoIS på bortaplan.

Inför Varbergs BoIS – IFK Göteborg: ”Toppen hägrar”

Efter dubbla segrar i kamratmötena väntar nästa utmaning för IFK Göteborg, som nu tar sig an Varbergs BoIS borta på klassiska Påskbergsvallen. En på förhand tuff bortamatch, där motståndarna kämpar för att distansera från bottenträsket. Kan Blåvitt ta rygg på konkurrenterna i toppen och visa att man på allvar är med i kampen om Europaplatser?

IFK Göteborg
Efter back-to-back-segrar i kamratmötena mot IFK Norrköping befinner sig för tillfället IFK Göteborg på en rätt så bra plats i tillvaron. En 6:e plats och 27 poäng låter kanske inte som några sensationella resultat, men så här högt upp i tabellen har inte Blåvitt befunnit sig under sensommaren sedan 2019, och dessförinnan 2016. Avståndet till kvalplatsen – den de senaste åren så skräckinjagande kvalplatsen – är hela 16 poäng, samtidigt som avståndet till toppen krymper. Inför omgången är det tre poäng upp till Hammarby och fjärdeplatsen (potentiellt Europaspel) samt fyra poäng upp till AIK och tredjeplatsen (garanterat Europaspel). Bottenstrid känns avlägset och toppen av tabellen hägrar. Det har man inte varit bortskämd med senaste åren.

Spelmässigt var insatsen senast en av de bästa IFK Göteborg stått för sedan Mikael Stahre kom tillbaka för ett år sedan. Motståndarna från Norrköping är förvisso inne i en väldigt tung period, och man behöver därför inte dra alltför stora växlar från segrar mot dem. Men likväl fick vi väldigt många positiva besked. Inte minst var det insatserna av Johan Bångsbo och Hussein Carneil som stack ut. Att se två 19-åriga egna produkter prestera på en så hög nivå värmer ett supporterhjärta. Det blev ju nästan övertydligt vid 2–0-målet, där Bångsbo driver fram med bollen och serverar Carneil som avslutade vackert. Framtiden är här. Mikael Stahre själv har pratat om en ännu mer ”framåtlutad approach”, nu när avståndet till botten har ökat, och senaste matchen var ett klart och tydligt exempel på det. Det blir väldigt spännande att följa den fortsatta utvecklingen av spelet.


19-årige Johan Bångsbo imponerade i mittförsvaret mot IFK Norrköping.

Det enda som lämnade en bitter eftersmak efter matchen var att Simon Thern tvingades utgå med en förmodad bristning i baksida lår, och nu väntas bli borta i runt en månad. Inte minst surt då Thern har presterat väldigt bra senaste tiden. Samtidigt missade Sebastian Eriksson matchen senast efter en mindre känning. Han ska förhoppningsvis kunna vara med mot Varberg, men desto mer osäkert om han är tänkt som startspelare. Dessutom har Filip Ambrož lånats ut till Dugopolje i kroatiska andraligan och det spännande nyförvärvet Abundance Salaou är inte spelklart. Trots att vi har Abundance är det alltså inget ”överflöd” av centrala mittfältare nu...

Ett troligt scenario är att Hosam Aiesh kliver in från start i Simon Therns frånvaro, och att balansen på mittfältet rubbas något. I sådana fall får antagligen Hussein Carneil kliva in i en mer central roll. Carneil kan ju dock inte ersätta Therns defensiva kvaliteter rakt av, vilket skulle göra att Kevin Yakob i så fall får ta ett ännu större defensivt ansvar. I praktiken skulle det därför kanske mer bli ett 4-2-3-1 än de senaste matcherna. Alternativt skulle Stahre kunna gå tillbaka till ett mer rakt 4-4-2, med exempelvis Gustaf Norlin eller Linus Carlstrand på topp bredvid Marcus Berg.

I övrigt är Lucas Kåhed och nyförvärvet Suleiman Abdullahi fortsatt skadade. Salaou är som sagt inte spelklar och det gäller troligen även Saidu Salisu. Det är inga avstängningar i truppen för tillfället, men Wendt, Bjärsmyr och Norlin (och även skadade Thern) är alla ett gult kort ifrån att missa den efterföljande matchen mot Hammarby.


Kliver Carneil in centralt mot Varberg?

Varbergs BoIS
Varberg har sedan de kom upp 2020 känts som den där humlan som inte borde kunna flyga, men på något vis ändå gör det. De har Allsvenskans minsta arena, lägsta omsättning och kanske minst spektakulära spelatrupp – men likväl, mycket tack vare tränare Jocke Perssons förmåga att få ut de bästa av sina spelare, hankar de sig ändå fram. Nio poäng ner till kvalplatsen 2020 (11:a), fem poäng ner 2021 (10:a) och sju poäng ner efter 16 omgångar 2022 (11:a). De befinner sig förvisso konsekvent på undre halvan, men håller sig alltid flytande. Humlan flyger vidare.

Varberg har på många sätt haft en ganska tydlig och förutsägbar säsong, åtminstone resultatmässigt. Segrarna har kommit mot GIF Sundsvall x 2, Degerfors, IFK Värnamo och IFK Norrköping, där samtliga lag är placerade under Varberg i tabellen inför omgången (även om bortasegern mot Peking i premiären såklart är meriterande). Samtidigt har det blivit tydliga förluster mot flera lag ovanför, bland annat 0–4 mot Djurgården, 0–3 mot Malmö FF och 0–3 mot Hammarby. Förutom segern mot IFK Norrköping är väl, tyvärr, den största skalpen i år för Varberg 1–1 i bortamatchen mot IFK Göteborg. En tillställning där Blåvitt, efter ledningsmålet från Aiesh, hade förtvivlat svårt att stänga matchen. Varberg tog över spelet mer och mer, och kunde till slut kvittera genom Alexander Johansson.


Hur formerar den gamle Blåvitt-spelaren Jocke Persson sitt lag imorgon?

Då kvaliteten i Varbergs trupp är förhållandevis jämn har Jocke Persson prioriterat rotation över kontinuitet. Perssons förkärlek för att gå runt på spelare blir tydlig om man jämför hur många som har spelat 90 minuter (motsvarande en hel match) för respektive lag. Där kommer IFK Göteborg upp i 18 spelare, medan Varberg når upp i hela 26 spelare. Den jämna kvaliteten, där ingen riktigt sticker ut, visar sig också i att bästa målskytt är Robin Simovic med tre mål, samtidigt som ingen spelare gjort mer än en assist. Man har främst använt sig av 3-5-2 och 3-4-3, även om fyrbackslinje har förekommit i vissa matcher. Varberg är alltså kanske det laget i Allsvenskan där startelvan är svårast att förutse.

Det vi vet är att mittbacksklippan Joakim Lindner avstängd, samt att gamle Blåvitt-bekantingen Hampus Zackrisson och Simon Karlsson Adjei är skadade. Givet att lagkapten Jon Birkfeldt och mittfältaren Ismet Lushaku är tillbaka skulle en potentiell startelva kunna se ut enligt följande:

29 Andersson
20 Carlsson – 4 Stanišic – 2 Birkfeldt (K)
15 Mensah – 22 Boman – 8 Le Roux – 17 Lushaku – 23 Liljenbäck
9 Simovic – 14 Alfonsi

Inbördes möten
I tävlingssammanhang har IFK Göteborg och Varbergs BoIS mötts totalt åtta gånger, första gången redan 1938. Resultaten redovisas ur Blåvitts perspektiv.

1938: Förlust 2–3 (Division 2 Västra, h)
1939: Seger 2–1 (Division 2 Västra, b) – Publikrekord på Påskbergsvallen med 5197 åskådare
2018: Seger 1–0 (Svenska Cupen, h)
2020: Seger 2–1 (Allsvenskan, b)
2020: Seger 1–0 (Allsvenskan, h)
2021: Förlust 0–2 (Allsvenskan, b)
2021: Förlust 1–2 (Allsvenskan, h)
2022: Oavgjort 1–1 (Allsvenskan, h)

Vi kan alltså konstatera att det nu är tre raka matcher utan en seger för IFK Göteborg. Förhoppningsvis bryts den negativa trenden imorgon! För all statistisk mot Varberg genom åren rekomenderas varmt IFKdb.

Matchen
Tid: 8 augusti 2022, 19:00
Plats: Påskbergsvallen (sponsornamn: Varberg Energi Arena), Varberg
Domare: Adam Ladebäck
Sändning: Discovery+

Mattias Wiklund2022-08-07 16:15:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg