Lagbanner
Inför Värnamo – IFK Göteborg ”Qatar vann, Sauron hittade ringen. Fotbollen är död och Kristoffer Karlsson dömer IFK Göteborg igen”
Kan Mikael Stahre få fram en prestation ur Blåvitt som får tillbaka förtroendet för att han är rätt tränare för IFK Göteborg?

Inför Värnamo – IFK Göteborg ”Qatar vann, Sauron hittade ringen. Fotbollen är död och Kristoffer Karlsson dömer IFK Göteborg igen”

IFK Göteborg åker till Värnamo för att avsluta en säsong som i slutändan kommer summeras som en bortslösad chans. 

Förutsättningar
IFK Göteborg kommer med största sannolikhet sluta åtta, och Värnamo kommer med största sannolikhet sluta tia. Varken Blåvitt eller Värnamo kan avancera i tabellen, men båda lagen löper en liten risk att tappa sin position. För Blåvitt är det Mjällby som jagar närmast bakom, två poäng efter och med ett måls sämre målskillnad. Mjällby möter samtidigt Djurgården borta. För att Mjällby ska gå om krävs med andra ord att Mjällby vinner borta mot Djurgården, samtidigt som Blåvitt helst ska förlora. Vid kryss för Blåvitt har Blåvitt bättre målskillnad och fler gjorda mål så Mjällby skulle behöva vinna med minst två mål. Matchen är med andra ord i stort sett menlös för Blåvitt, vilket givet säsongens utveckling i övrigt skulle kunna öppna upp för att laget faktiskt gör bra ifrån sig. Det är ju när laget haft något att spela för som man vikt ner sig som mest annars. 

För Värnamos det är det Sirius som jagar närmast bakom. Även de är två poäng bakom, så Sirius behöver vinna hemma mot Varberg som slåss för att undvika kval för att kunna gå om Värnamo. Båda lagen har samma målskillnad så vid en Siriusvinst räcker inte kryss för Värnamo, utan om Sirius vinner måste Värnamo också vinna för att inte tappa en position i tabellen. 

Men om vi ska tala klarspråk så är det en i det närmsta betydelselös match. Vilket är en jävla tur. För SvFF har bestämt sig för att dra förtroendet för den egna organisationen (som redan var rätt lågt) genom leran i botten på de djupaste hav genom att låtar Kristoffer ”Den vandrande Amöban” Karlsson döma matchen. Det här är alltså en domare senast han dömde Blåvitt visade ut Marcus Berg för att visa att han kunde. En domare som flera spelare vittnat om att är ”obehaglig både på och utanför plan”. En domare som IFK Göteborgs spelare pekat ut som ”alltid dålig” och ”obehaglig” som tillåts döma IFK Göteborg ännu en gång? 

Vi kan fan lägga ner fotbollen här och nu. Qatar vann! Sauron hittade ringen! John Connor föddes aldrig. Fotbollen är död och SvFF har förbrukat det sista halmstrået av förtroende som finns. 

IFK Göteborg
Blåvitt satte pricken över i:et på en väldigt svag höst genom att totalt klappa ihop hemma mot Häcken för att se stadens fjärdelag fira sitt första SM Guld någonsin. 

Föreningens ledning kommer behöva göra en grundlig utvärdering av säsongen och egentligen spelar det ingen roll hur matchen mot Värnamo slutar. Utvärderingen bör bli den samma oavsett. Fiasko. IFK Göteborg hade 2022 ett gyllene läge att närma sig toppen igen. Flera av de förväntade topplagen har gått knackigt, både Malmö och AIK har sparkat sina tränare, samtidigt som IFK Göteborg kunde hänga på bakom toppen trots att man egentligen aldrig spelat särskilt bra under säsongen. Men sen kom hösten. Sen kom de oförlåtliga insatserna mot Helsingborg, Sundsvall, och Degerfors. Blåvitt har förlorat sex av de åtta senaste matcherna och släppt in tre mål eller fler i varje förlustmatch. 

Som tidigare nämnt är både AIK och Malmö på jakt efter nya tränare och givet att Blåvitt redan betalar lön för en sparkad tränare (Roland Nilsson) är risken stor att utvärderingen landar i att det inte finns några realistiska bättre alternativ oavsett om man vill byta tränare eller inte. 

Det enda positiva ljuset på den Blåvita himlen är att Värnamo tvingats utöka sin bortaläktare till följd av det stora trycket. Till och med när Blåvitt låg under med 0-3 hemma mot Häcken i paus såldes bussbiljetter till Änglarnas buss mot Värnamo. Det är en villkorslös kärlek och lojalitet till ett lag som gör sitt bästa för att visa att de inte förtjänar den. Men den är villkorslös, och ges oavsett om IFK Göteborg förtjänar den eller inte. Det är matchens viktigaste besked och det är redan lämnat. 

IFK Göteborg åker till Värnamo med ungefär samma trupp som vanligt, med undantaget att Hosam Aiesh är sjuk och inte åker med. Givet det utgående kontraktet och rykten om att han hamnat i konflikt med Mikael Stahre så kan vi nog utgå från att vi inte kommer se honom mer i den Blåvita tröjan. 

Värnamo
Utöver viljan att hålla Sirius bakom sig så har Värnamo några små potentiella glädjeämnen att spela för. Dels Marcus Antonsson och dennes potentiella skytteligaseger. Med 20 gjorde mål är Antonsson två bakom Jeremejeff i skytteligan. Dels revansch för Jonas Thern som inte gillade att sonen Simon gjorde mål och vann premiärmötet. Dels personlig revansch för Bernardo Vilar som som bekant dumpades av Blåvitt i somras. 

Matchen: Uppenbarligen uppgjord då Kristoffer Karlsson tillåts döma. 
Centre stage:
Kristoffer Karlsson såklart! 
Tid: 15:00. 
Plats: Finnvedsvallen, Värnamo
Domare: Error 404, riktig dommare kunde inte hittas! 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2022-11-05 22:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg