Lagbanner
Intervju med Andreas Brännström inför matchen mot Mjällby

Intervju med Andreas Brännström inför matchen mot Mjällby

Imorgon tar Blåvitt emot Mjällby på Gamla Ullevi och inför matchen har Alltid Blåvitts Magnus Thorn intervjuat Mjällbys tränare Andreas Brännström

Det har flutit mycket vatten under broarna sedan jag och Andreas Brännström kamperade på samma skola i Storvreta, en dryg mil utanför Uppsala. Tidigt 00-tal, jag som SO-lärare, Andreas med de mest krävande eleverna. Han gjorde ett klanderfritt jobb, mycket avhängigt hans tydlighet, hans empati och förmågan att se människan bakom fasaden. 
 
Nu ställs hans Mjällby AIF mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi på söndag. Andreas längs med sidlinjen som huvudtränare, jag sjungandes på Kommandobryggan med blåvit sommarhalsduk runt halsen. Det finns inget resultat som skulle innebära att vi båda skulle känna oss nöjda när domaren blåser av. Det finns heller inget resultat som skulle innebära att vi inte tog varandras hand och tackade för en god match när adrenalinet har lagt sig.
 
Hej där Andreas. Från Split och Hajduk till Listerlandet och Mjällby AIF. Hur har den omställningen varit?
Jadu, det är väl ytterligheterna i fotbollen. En jättekoloss till klubb som får känslorna att svalla åt något håll hos i princip alla i hela landet. Poliseskorter, säkerhetsteam, jättestab och stängda träningar. Mjällby är motsatsen, här kan vem som helst stå två meter från sidlinjen och småprata lite med tränarna när Mjällby tränar. Jag ser en charm i båda, och det är väl det roligaste med jobbet, kontrasterna och att man alltid får något "nytt". Sen kan jag sakna det folk brukar kalla "press", att det alltid blåser lite. Jag trivs i den typen av miljöer.

Ni gjorde en bra match mot Häcken senast, men närmast rånades på tre poäng. Antar att formen är god, och vad plockar ni med er därifrån inför matchen på söndag?
Det var generellt en bra insats, men noll poäng och det kändes som en onödig förlust. Det finns ju siffror på allt numera, och vårt presspel var väldigt bra. T.o.m. så bra att det statistiskt var det bästa något allsvenskt lag presterat i år.

Jag antar vidare att du inte fick skrämselhicka av Blåvitts senaste insats mot Hammarby. Hur ser du på Blåvitts status hittills i årets Allsvenska?
IFK har väl till viss del liknat oss, relativt tighta bakåt, men har fått jobba hårt för målen.

Match på gräs dessutom! Men vad är din åsikt om plastmattor som underlag i svensk elitfotboll? 
Det är ju lätt att sitta på Listerlandet med landets kanske bästa matta och tycka att det borde vara så överallt. Men generellt borde den högsta serien vara en grässerie. OM det nu tillåts konstgräs på vissa arenor så borde kraven vara hårdare på kvalitén. Mattan på Tele2 borde t.ex. inte tillåtas, den är ett hån mot det vi brukar kalla konstgräs. Det är en betongplatta som lämpar sig för att landa en helikopter eller dylikt på, inte för elitfotboll.

Hur har ni det med skador/avstängningar i truppen?
Det ser ok ut. Vi har frågetecken på Löfqvist och Eile.
 
 
Du är en stark och återkommande röst på sociala medier i kampen mot rasism och samhällets idioti. Är det viktigt för dig att ta ställning? 
Jag tycker väl egentligen inte att jag säger något som sticker ut. Det jag säger står i varje klubbs policydokument/värdegrund. Klubbarna brukar vara väldigt snabba att hänvisa till de dokumenten för att distansera sig från någon som trampat i klaveret. Så den enda skillnaden är att jag inte väntar på att vi behöver krishantering för att uttrycka det. Jag har förståelse om andra inte vill. Det kan vara av rädsla för hetsjakt, hot etc. Det får man respektera. Men fotbollstränare överlag är rätt vana vid att det stormar, så den vanligaste orsaken till att fler inte använder sin plattform för att uppehålla någon jävla form av anständighet är enkel - de vet att det blir svårare att få nya jobb. Och det är ett så fett underbetyg till vår egen bransch.

Frånsett fotbollen, vad betyder mest för dig i livet?
Jag har inga andra tydliga intressen, fotboll är ju en livsstil. Så det är fotboll och familj. Vid de få tillfällen jag är hemma så brukar det vara öppet hus, man försöker träffa så många gamla vänner som möjligt.

Ser du dig själv som fotbollstränare om 20 år?
Tveksamt. Jag har aldrig siktat någonstans. Jag tar mer ett beslut efter varje säsong. Ibland har jag tagit ledigt ett halvår. Någon annan gång har jag jobbat med ungdomar ett år. Jag kommer garanterat vara nära fotbollen, men om jag träffar Real Madrid och de inte säger något på mötet som får det att brinna till, så är det "nej tack".

Tack för att du tog dig tid Andreas! Och som artig intervjuare borde jag avsluta med att önska dig lycka till inför söndag, men av förklarliga skäl utelämnar jag det..
Point taken.
 

Magnus Thorn2022-07-16 11:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg