Intervju med IFK Göteborgs kommunikationschef Marcus Modéer
Vi tänkte här passa på att låta er få ta del av hur en anställd hos IFK Göteborg har det i sitt jobb uppe på Kamratgården. Men även låta er få känna människan bakom titeln "Kommunikationschef" samt därtill ge en mer mångfacetterad bild av vad IFK Göteborg är och vilket stort jobb som läggs ner dagligen i att få allt runtomkring fotbollen att fungera.
Du har en bakgrund som frilansjournalist och var verksam under 15 års tid som det.
Hur hittade du till det yrket samt var det några särskilda områden som du brann extra för eller rent allmänt hade som specialområde?
– Jag började som ung med att skriva egna matchreferat för mina egna lag i fotboll och innebandy och med tiden växte ett intresse för journalistiken fram. Utan att rabbla alla vägar dit… men jag hamnade på den lokala sportredaktionen hos Sveriges Radio och hoppade främst in på helger och när det fanns timuppdrag, med resultatservice och till slut även intervjuer och inslag ute i verkligheten.
Jag började skriva parallellt för IFK Göteborgs hemsida, matchprogram och gjorde marknadsföringsmaterial i början av 2000-talet innan jag klev över till att frilansa som skribent på heltid. Jag arbetade för fotbollsmagasin, nyhetshemsidor och lokaltidningar med bland annat reportage och matchbevakning.
Jag vikarierade och frilansade sedan för bland andra Göteborgs-Posten, Tidningarnas Telegrambyrå och för Svenska Dagbladet, som deras ”korrespondent” i Göteborg, i många år. Allt med sport och främst med fotboll i fokus.
Under åren var jag redaktör för lite olika tidningar, gjorde poddprojekt och arbetade tillsammans med flera mediebyråer.
Ja, det blev ett långt svar men jag har kort och gott haft ett händelserikt yrkesliv. Och ännu mer händelserikt sedan jag kom till Blåvitt för fem år sedan.
De två delarna jag har gillat mest under åren som frilansare var att lyssna till personer och skildra deras livsberättelser men också att arbeta med granskningar och nyhetsjagande. Mixen var väldigt spännande. Man kommer väldigt långt med att ställa nyfikna frågor och att lyssna in svaren.
Som jag förstått det, så är du inte bara Blåvitts pressansvarig utan du är även ansvarig för att producera media rent allmänt samt har själv ansvarat för utvecklandet av Blåvitt+appen och dess innehåll. Med allt det i åtanke, hur ser en ”vanlig” dag ut för dig uppe på Kamratgården?
– Framförallt har jag väldigt skickliga medarbetare som fotar, filmar och skriver i alla våra kanaler. Jag hoppar absolut in där och när det behövs men de som ska ha mest kredd för hur det ser ut, låter och tas emot – det är mina närmaste kollegor.
Det är få, om ens några, lediga dagar på vår kommunikationsavdelning och jämfört med andra klubbar är vi en liten grupp som planerar, producerar och publicerar det våra supportrar ser i kanalerna. Det är en livsstil att arbeta här.
Det kan man ha med sig om man jämför mängden vi får ut – som är stor – när man tittar på andra klubbar.
Uppdraget är att informera och engagera, och att få fler att känna mer för IFK Göteborg. Intresset för IFK Göteborg är enormt och med det kommer ett stort ansvar för oss som skapar innehållet i kanalerna.
Kanske svarade det inte fullt ut på frågan, men för att sammanfatta så leder jag arbetet, planerar och sätter våra strategier parallellt med att vara en del av föreningens ledningsgrupp… och att producera en del också. Och en del i arbetet är att vara kontaktperson för media och i vissa fall talesperson för Blåvitt i olika frågor. Men även där har jag god stöttning av mina kollegor. Ingen i IFK Göteborg jobbar ensam.
I de lägen det går tungt för Blåvitt och kritiken är hård mot allt och alla, hur hanterar du den biten?
Jag tänker då främst gällande huruvida man eventuellt behöver agera lite av en buffert för folk likt Håkan Mild, Ola Larsson och andra anställda hos IFK Göteborg som blir utsatta för enormt hård kritik av både media och supportrar stundtals.
– Kommunikationsavdelningen och min roll i detta är främst att vara en stödfunktion. Vi vill arbeta proaktivt och metodiskt i en värld som till stor del handlar om och byggs av känslor. Det vi gör engagerar och väcker enorma känslor hos många. Det vi säger spelar roll.
I jämförelse med andra stora föreningar har vi en enorm tillgänglighet i IFK Göteborg, både med öppna träningar och en förväntans- och kravbild internt om att du som företrädare ska ställa upp i offentliga sammanhang och i intervjuer med media. Det ska vi behålla och utveckla, och jag ser transparensen som en styrka.
Utmaningen är att berätta så mycket som möjligt men fortfarande ta personlig hänsyn till människorna det handlar om.
I min roll försöker jag ge en bild av och perspektiv internt om förväntan utifrån, att media och supportrar vill och behöver ha information. I samma roll ska jag hjälpa våra företrädare att informera, förklara och ge en bild av hur vi arbetar.
Förhoppningsvis kan vi tillsammans, och jag i min roll, skapa större förståelse genom att vara transparenta. Jag hoppas och tror det.
Om vi fortsätter på det temat, finns det några riktlinjer eller förhållningsorder gällande hur man ska bemöta media i lägen när det stormar som hårdast?
Så sent som i förra veckan fick vi ju höra och läsa att både Ola Larsson såväl som Håkan Mild i otal intervjuer sagt att det ”inte finns någon dramatik”, ”inget drama”, ”inget dramatiskt i det” gällande Olas såväl som Berklings exit ut ur Blåvitt.
Vilket för läsarna kan framstå som lite märkligt då alltsammans högst troligt tedde sig som rätt så dramatiskt för utomstående betraktare. Hur ser du på det här?
– På din första fråga är svaret, ja. Vi har en kommunikationspolicy och en värdegrund som säger att vi ska vara professionella och att vi ska ställa upp. Vi ska vara öppna som personer och i våra roller, men sedan måste det finnas utrymme för att våra talespersoner har olika personligheter och kanske också olika drivkrafter i att prata med media på olika sätt.
Vi ska inte medieträna bort några personligheter och det är något jag sätter stor vikt vid, att personerna själva måste få forma sin ”medieidentitet”.
Det är en intressant fråga om dramat. I tuffa tider ges det alltid utrymme för spekulationer, både i traditionella medier och ännu mer i sociala medier, och mycket kan tolkas i svart eller vitt.
Ofta tror jag att man som läsare glömmer att det är människor man läser och skriver om, med egna öden, funderingar och känslor.
En del skriver i sociala medier på ett sätt som de aldrig skulle göra i personliga samtal, face to face. Så är det bara, det är den världen vi lever i och vi får acceptera det.
Att bli kritiserad och granskad ingår också i jobbet hos IFK Göteborg. Det ska vara höga krav och förväntningar, men sedan finns det gränser för vad en person ska behöva utstå i form av påhopp och påståenden.
När jag tittar självkritiskt på det tycker jag att vi som förening kunde ha berättat mer och oftare för att skapa en större förståelse för hur IFK Göteborg fungerar och hur vi arbetar med vissa saker.
Det tar jag med mig framåt och har jobbat målmedvetet med, speciellt de senaste veckorna.
Jag tror att vi själva hade kunnat minska spekulationer och vi kunde och borde ha varit tydligare med skeenden och vissa beslut.
Jag litar starkt på öppenheten och jag tror att det hade nyanserat bilden av de människorna som står upp och tar ansvar i de tuffa tiderna.
Det är lätt att stå där när det går bra men det krävs en annan typ av person för att hantera kritiken i tuffa tiderna. Oavsett vilka tider det är så är mitt uppdrag att stötta personerna som står upp för IFK Göteborg.
Finns det några planer på att utöka medieteamet med fler anställda samt hur ser det ut gällande att kunna sända fler träningar på Blåvitt+? (Något som varit väldigt uppskattat av supportrarna och det finns stor efterfrågan på mer som jag uppfattat det.)
– Som det är nu har vi en bra bemanning på kommunikationsavdelningen. Vi skulle absolut ha stor nytta av fler medarbetare men fokus just nu ligger på att förädla och optimera de kanaler vi arbetar i. Blåvitt+ är en av dem och det är kul att den uppskattas.
Utan att lova för mycket så kan jag i alla fall lova att det blir fler livesända träningar! Sedan har vi lite andra roliga satsningar på gång både i sociala medier och i Blåvitt+, men det mesta av det kommer under 2025. Nu är det främst fokus på att gå i mål med året och jobba i en tydlig riktning som tar IFK Göteborg framåt och uppåt nästa år.
Sist men inte minst, om du hade fått carte blanche i att införa precis vad du vill i din yrkesroll hos IFK Göteborg, vad hade du då tillfört som inte redan nu finns i Blåvitts utbud?
– Oj, det var ingen liten fråga det du. Jag säger så här: Min dröm är snarare att vi tillsammans med supportrarna fortsätter att bygga ett IFK Göteborg som är modigt, innovativt och där vi är öppna mot varandra. Jag är så jäkla lösningsfokuserad att jag hela tiden funderar på små och stora saker som kan göra oss bättre, och det jag hela tiden kommer tillbaka till är att styrkan ligger i att vad vi än gör och hur vi än gör det så måste vi göra det tillsammans.
Vi på Alltid Blåvitt-redaktionen riktar härmed ett stort och varmt tack till Marcus för en öppenhjärtig intervju samt för att han som alltid, är generös med sin tid och hjälp till oss som följer Blåvitt och skriver om kamratföreningen.