Lagbanner
Intervju med Jesper Tolinsson: "Främst upp till mig själv hur min framtid ser ut."
Jesper Tolinsson fyllde 17 år i februari och gör sin första säsong i A-laget.

Intervju med Jesper Tolinsson: "Främst upp till mig själv hur min framtid ser ut."

Efter IFK Göteborgs oavgjorda möte med Sirius på Studenternas IP i Uppsala fick vi tillfälle att ställa några frågor till den lovande mittbacken Jesper Tolinsson, 17 år, som startat i mittlåset i lagets tre senaste matcher. Tolinsson som gjorde sin debut i cupmötet med just Sirius i mars i år svarade lugnt och metodiskt på våra frågor om nuet, framtiden och drömmarna.

Hej Jesper, hur känns det efter matchen?
Helt okej, det var en helt okej match ändå.

Du framstår just nu som att du har tagit en ordinarie plats i IFK Göteborg vid 17 års ålder, hur känns det?
Det har känts bra och det är alltid kul att få förtroende, men jag måste jobba hårt och prestera för att få starta matcher och för att bli fast, så det är bara att fortsätta jobba på. 

Hur har din tillvaro förändrats sedan du blev uppflyttad i A-laget?
Det är andra tider att träna och mer träningar överlag, så man får försöka ta vara på fritiden så mycket man kan. Sedan är det ju kul att träna också, för den delen.

Vad tror du om säsongen?
Jag tror att vi kan gå bra. Vi har kanske inte tagit alla poäng i början, men det är många lag som inte har gjort det. Jag tror vi kan göra bra ifrån oss och komma högt upp i serien, och även i cupen där vi är i semifinal.

Ser du fram emot semifinalen...?
Ja, det blir kul! Inte minst att möta Elfsborg...

Är du en sån spelare som tycker om de stora matcherna?
Det är väl klart att man gillar att möta bra lag. Det är ju därför man spelar.

Vad skulle du säga är svårast i dagsläget för dig?
Det är väl att man är van vid att spela i ett visst tempo i ungdomsfotbollen, och så kommer man till allsvenskan där det blir mycket snabbare spel och bättre spelare man möter. Det är väl det som är största skillnaden, och det gäller ju att anpassa sig.

Finns det någon speciell match där du har känt att det varit en extra utmaning med tempot?
Första halvlek mot Hammarby, utan tvekan.

Apropå spelet de senaste matcherna: nu har det blivit 1-0-underläge i alla matcher sedan Coronauppehållet. Hur känns det när man spelar i backlinjen?
Ja... Det kanske inte är det man vill, att man ska ligga under varje match, vare sig det är i början eller slutet... Man vill ju leda så mycket som möjligt, så klart, men sedan är det klart att det alltid finns förbättringsmöjligheter.

Hur vill du fortsätta förbättra dig?
Jag känner att jag kan förbättra markeringsspel och duellspel mycket. Det är bara att jobba på på träningar och försöka lära mig av de andra som spelar mittback, hur de jobbar.

Vem lär du dig mest av och vad lär du av dem?
Jag lär mig av alla. Alla är bra på olika saker, men jag försöker lära mig så mycket jag kan och kollar främst på de fyra andra mittbackarna. De har ju spelat här ett tag så jag kollar mycket på hur de gör.

Mm... Det finns ju en av dina mittbackskollegor (Mattias Bjärsmyr) som har haft lite av ett rykte om sig att kunna vara lite tuff mot juniorer. Är det något du har märkt av?
Nej, inget jag har märkt av alls. Mattias har varit skön och jättesnäll och kommit med bra feedback och så, så det är inget sånt jag har märkt alls.

Hur är stämningen i truppen överlag?
Jo, den är bra. Det är väldigt mycket att alla vill lära sig, väldigt ambitiöst, alla vill vinna matcher och utvecklas.

Hur ser din framtid ut i dagsläget?
Det ser la helt okej ut, men det beror väl på hur jag utvecklas och presterar, och att jag hela tiden gör mitt bästa. Men det är främst upp till mig själv hur framtiden ser ut.

Hur känner du inför framtiden på längre sikt, har du några drömmar med Blåvitt?
Ja, det är klart att man vill vinna titlar i IFK Göteborg och få vinna allsvenskan. Det är alltid kul att vinna titlar.

Och om vi ponerar att en klubb som Chelsea ringer imorgon och vill värva dig som ungdomsproffs, vad svarar du då?
Nej, skulle jag uppriktigt säga. Jag känner att jag kan utvecklas bra i IFK Göteborg. Jag vill prestera här innan jag går någonstans, om jag ska gå över huvud taget. Men det är verkligen ingenting jag tänker på för tillfället. Jag vill göra det bra i IFK först och främst, sen vet man ingenting om framtiden.

Tack så jättemycket, Jesper, och lycka till i veckan som kommer!
Tack!

John Fhager2020-06-29 12:20:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg