Lagbanner
Intervju med Jonas Olsson om damlaget som spelar sin historiska första säsong i dagarna
IFK Göteborgs damtrupp samlas efter en träning

Intervju med Jonas Olsson om damlaget som spelar sin historiska första säsong i dagarna

I dagarna kommer IFK Göteborgs damlag på seniornivå spela sin första historiska tävlingsmatch, men hur ligger det egentligen till med satsningen. Är det verkligen ett seniorlag?

Den 24 juni spelar IFK Göteborg sin historiska första A-lagsseriematch för damer, det blir en bortamatch mot Ösets BK. På grund av pandemin tillåts ingen publik – men kommer vi att kunna se matcherna streamade?
Det finns absolut en ambition att vi ska kunna streama matcherna, så att folk ska kunna titta.

En fråga från supportrarna har varit: hur ska vi stötta det här laget?
Vi ska stötta det här laget som vi stöttar IFK Göteborgs A-lag inom herrfotbollen, tycker jag. Sedan har vi valt att inte ha jättemycket fokus massmedialt på de här tjejerna, de är födda 2004-2005, så de är femton-sexton år. Det är egentligen vårt F16-lag som representerar vårt A-lag. Men det är duktiga och tuffa tjejer så om det kommer mycket folk och tittar på matcherna så är det bara kul. Tyvärr blir det inte så nu med tanke på Coronan.

Är det ett akademilag eller ett elitsatsande lag som ska ta sig uppåt i serierna?
I och med att vi tidigare inte i föreningen har haft ett medlemsbeslut på att starta damlag har verksamheten bedrivits inom akademin. Roger Gustafsson och akademien startade ett tjejlag för 12 år sedan, tror jag. De här tjejerna har varit här i många år och när de blir 17-18 har det inte funnits något naturligt damlag. Vi hade länge ett samarbete med Kopparberg(/Göteborg FC) och deras F19-lag. Det blev ett slags ändstation, målet blev att komma med i deras F19-lag. Idag har vi ett antal tjejer som är med i Kopparbergs A-lag som gått hela vägen hos oss. Nu har vi ett eget damlag och då hoppas och tror vi att vi med det lag vi har här ska satsa på att vinna serien. Sedan är det ett juniorlag som spelar. Vi har inte värvat in några spelare, och inte heller tagit emot några, utan har valt att gå in med de tjejer som varit hos oss här ett antal år. Det känns jättebra, och de är jätteduktiga. Sedan får vi se hur långt det räcker i en damserie, men vi har ambitioner med damlaget även om det är ett akademilag som spelar där.

Finns det inte en risk att många väljer att lämna laget för att spela i en högre division, när de är tillräckligt bra?
Vi spelar redan i den högsta serien för F17 och många är bara femton eller sexton år. De kan spela kvar här några år och fortfarande spela i den högsta F17-serien. Vi förstår att tjejer som är landslagsaktuella och så väljer att gå till en elitklubb som spelar högre upp i seriesystemet, men så länge de kan spela i F17-serien tror jag att de kommer att vara kvar. Sedan finns en viss attraktionskraft i ett kunna spela i IFK Göteborg, och att vi ska kunna ta oss upp i seriesystemet. Men vi får bygga sten på sten och se vad som händer.

Kommer ni att göra något särskilt för att få dem att stanna kvar?
Inte mer än att vi försöker ha en så bra verksamhet som möjligt. Det är det vi kan konkurrera med. Vi kan addera saker utöver serien, de kan spela en del internationella turneringar och så där.

Hur mycket kostar satsningen?
Den kostar egentligen inte mer än vad den gjort tidigare. Vi har en budget fördelad på alla våra lag, detta har inte kostat så mycket mer än det gjort tidigare. De kommer att spela i F17-serien och möta bra lag i Västsverige och i division fyra runtom här, så det är egentligen inte mer kostnader. Men det är mer uppståndelse kring det. Det skrivs mer och är ett större intresse än tidigare. I och med att det är ett akademilag fortfarande går det på akademins budget, men akademin ingår i IFK Göteborg.

Elfsborgs satsning som liknar IFK Göteborgs, har kritiserats för att vara en alibisatsning: det kostar inte så mycket pengar men man kan säga att man ha ett damlag. Går den kritiken att applicera på IFK Göteborg?
Jag håller inte med om det. Våra medlemmar har ju valt den här vägen och tycker att det är den riktiga, att vi satsar på något eget, närodlat. Vi hade också kunna göra som andra lag, att sätta ut en annons och så hade det kanske kommit en massa tjejer från division ett kanske, och så hade vi betalt löner och så hade vi sprungit igenom seriesystemet och hela den biten. Vi jobbar lite som A-laget på herrsidan gör, där det står i verksamhetsplanen att vi ska ha drygt femtio procent av spelarna från akademin. På tjejsidan är det hundra procent, eftersom vi väljer att spela med ett akademilag. Sedan får satsningen läggas sten för sten efter vilken serie vi spelar i, men att göra något konstlat har vi valt bort.

Har IFK Göteborgs sponsorer haft önskemål om att klubben ska bedriva damverksamhet?
Det ska inte jag uttala mig om. Vi har haft verksamhet för flickor i tolv år, och det har gått lite under radarn. Vi har legat i framkant i förhållande till vad många andra föreningar gör – man startar ett damlag men har ingen ungdomsverksamhet. Det handlar mer om att frågan om damlag inte varit uppe på årsmötet.

Om damlaget bidrar till att föreningen som helhet får sponsorpengar, hur ska dessa pengar fördelas så att damlaget får del av dem?
Det är en fråga för föreningen. Samtidigt har medlemmarna på årsmötet bestämt att från och med 2022 (1 januari) ska det vara en egen sektion. Om ungdomsverksamheten ska vara med där får också vara upp till medlemmarna. Vi får se var det landar. Idag är det så att bidrag och sponsring går till IFK centralt. Det kan finnas företag som bara vill sponsra akademin eller bara damlaget men så funkar det inte hos oss – där sponsrar du hela IFK Göteborg. Sedan är det upp till huvudföreningen att fördela pengarna.

Men är tanken att om damlaget är med och drar in sponsorpengar, då ska de också kompenseras?
Det gäller allt som handlar om ekonomi. Idag är det så att om du sponsrar IFK Göteborg så sponsrar du hela IFK Göteborg.

När spelar IFK Göteborgs damlag i Allsvenskan?
Det vet man ju inte. Det är en lång väg att vandra. Det kan gå fort och det kan ta lite längre tid. Men oavsett, när vi spelar där ska vi göra det under många år och vara framgångsrika.

Det finns en europeisk trend att herrklubbar stödjer damlag ekonomiskt. Finns sådana planer i IFK Göteborg?
IFK Göteborg är ju för alla, man eller kvinna . Nu har vi ett A-lag och det finns så pass många duktiga tjejer i alla våra ålderskullar att om vi får hålla på i ett antal år kommer vi att spela högt upp i seriesystemet och ha en bra verksamhet. Det kommer att generera intresse och pengar. Framgång följer framgång och det är väl klart att IFK Göteborg ska fördela det, men det är styrelsen och medlemmarna och årsmöten så det är lång väg att gå. Men jag är glad att vi börjat från grunden, med ett eget juniorlag. Många av tjejerna har varit här i många år, så det ska bli jättekul att de får representera IFK Göteborg i den här historiska första damlagsmatchen i IFKs historia.
 

Mats Deland2020-06-22 18:10:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg