Lagbanner
Intervju med Niclas Alexandersson: "Jag tror på en förlängningsvinst till Blåvitt!"
Niclas Alexandersson, lagkapten för IFK Göteborg i Svenska Cupens final 2008.

Intervju med Niclas Alexandersson: "Jag tror på en förlängningsvinst till Blåvitt!"

Som del av uppladdningen inför finalen av Svenska cupen har vi intervjuat en tidigare vinnare, Niclas Alexandersson, som var med i IFK Göteborgs finalseger mot Kalmar FF 2008, om hur det är att spela och vinna Svenska cupen.

Niclas, du spelade cupfinalen 2008 med Blåvitt. Mattias Bjärsmyr sa häromdagen i ett filmklipp att han inte mindes så mycket från den finalen och att det nog kunde bero på lite olika saker - vad minns du själv med finalen 2008?
Jag minns nog inte jättemycket heller egentligen… Men vi spelade mot Kalmar och hade mött dem året innan men vi vann på straffar. Jag tror jag tog en och satte den, och sedan minns jag nog mest hur man stod och firade med klacken efteråt.

Hur är egentligen känslan som spelare inför en cupfinal?
Det är ju alltid speciellt med cupspel, där det är allt på en match. Till skillnad från seriespel får man ju inte ha några plattmatcher, utan det är vinna eller försvinna som gäller och man kan inte reparera något efteråt. Du har inte råd att få en dålig start, och om man hamnar i ett tufft läge kan man behöva börja chansa lite mer än man brukar göra. Det är ju där och då det gäller.

Blir man mer tänd eller mer nervös av det?
Det är nog lite olika. Det är ju en titel som står på spel, då är det ju alltid lite extra inspirerande, som spelare och som klubb vill man ju vinna titlar. Sedan finns ju också en inbyggd nerv i en final, i att om det är lika blir det förlängning och står det fortfarande lika blir det sedan straffar. Det finns ju en extra krydda på så vis jämfört med seriematcher, även om det också finns guldmatcher och andra avgörande matcher även i serien.

Den cupfinal du vann 2008 avgjordes på straffar och du tog själv första straffen och satte den. Hur är känslan när man går fram till straffpunkten och hur gör man för att lyckas från 11 meter?
Ja du, jag har faktiskt både lyckats och misslyckats själv - straffar var nog ingen personlig favorit, aldrig något jag älskade att göra, men samtidigt var jag ju lagkapten och en rutinerad spelare och jag backade aldrig från ansvaret det innebar, även om jag egentligen kanske inte tyckte att jag var superbra på att slå straffar.

Det är ju alltid speciellt med straffar där målvakten på något sätt har allt att vinna, men det handlar som spelare ändå om att gå fram och göra det man har gjort på träning och ha en tro på att man ska göra mål.

På meritskalan, vad betyder en seger i Svenska cupen för en spelare och ett lag?
Det har ju svängt lite till och från vad gäller publikintresse och status för Svenska cupen, men nu med intresset för det nya formatet och att cupen blivit en titel man vill vinna så smäller det ju rätt högt, det är ju det näst största man kan vinna i Sverige efter ett SM-guld. För Blåvitts del är det ju också en väg ut i Europa, och det betyder ju lite extra för de lagen som inte har den vägen klar genom Allsvenskan.

Vad kommer krävas av Blåvitt för att vinna?
Det kommer ju krävas en hel del i och med att man möter ett bra lag och som dessutom börjat komma i rätt bra form nu. Malmö är ju favoriter på pappret, men det är ju återigen ingen seriematch utan en enda match som avgör allt, och Blåvitt har ju både spelat bra på slutet och dessutom vunnit på förlängning två gånger i rad, så om man lyckas ta sig dit kan man ha en klar fördel i det rent mentalt.

Sedan har Anestis varit viktig i flera matcher och laget har kunna hänga sig kvar i matcherna i cupen så här långt. När man mötte Hammarby hade det andra laget många chanser i början och i mot Elfsborg hade man en straffräddning i slutet av ordinarie tid, så det handlar mycket om enskild händelser och vem som har marginalerna på sin sida.

Det är samma som i VM i Sydkorea och Japan där vi hade ett stolpskott i förlängningen mot Senegal men där de gör mål på kontringen därefter. Visst förtjänar man till viss del sin tur, men ska man gå hela vägen måste man oavsett ha marginalerna lite på sin sida.

Har du själv något hemligt knep för hur IFK Göteborg skulle kunna desarmera Malmö, eller något ni brukade göra på din tid?
Jag har ju inte sett Malmö så mycket, men generellt sett är ju styrkeförhållandena väldigt annorlunda idag. Malmö har ju två väldigt spelskickliga spelare i Anders Christiansen och Ola Toivonen, så om man ska slå Malmö är det nog väldigt viktigt att neutralisera de två. Jämförelsen med min egen tid är ju annars svår att göra, det var hela olika trupper då.

Har du något exempel från din tid i England där du mötte liknande varierande styrkeförhållanden?
Nu är det ju två av de största och mest klassiska klubbarna i Sverige vad gäller meriter och publiksupport, men även om jag själv gillar Blåvitt bäst går det inte att ta ifrån att det är lite av David mot Goliat. Nu har ju jag varit med och åkt ut mot exempelvis Shrewsbury i cupen i England, och de matcherna var alltid väldigt jobbiga psykologiskt eftersom det lilla laget där verkligen har allt att vinna. 

Nu tror jag kanske inte att det riktigt är så ändå - Malmö har ju sin Europaplats klar ändå, så då är det ju kanske lite mindre press på dem. Samtidigt är de ju favoriter, så ur den aspekten kan Blåvitt slå lite ur underläge, men det viktigaste är oavsett att Blåvitt gör upp en bra game plan som man följer till punkt och pricka och går ut och tror på det man gör.

Henrik Rydström har ju berättat att du som spelare hade en unik förmåga att prata med domare för att få fler situationer med dig - kan någon ta upp den rollen i IFK Göteborg idag?
Alltså, det handlar väl mycket om att vara lite smart, du kan ju inte säga vad som helst till en domare. I mitt fall kunde jag bli ganska spontant arg, men jag var sällan otrevlig under nån längre tid för då visste jag att det förr eller senare slår tillbaka på mig själv. Ofta hjälpte det om man kunde klappa domaren på axeln lite senare och förklara att man accepterade domslutet, det jobbigaste var de domare man inte kunde ha en dialog med.

Kunde domaren bara förklara och möjligtvis till och med erkänna att han gjorde fel så släppte man det. Visst är det möjligt att det delvis kunde ha handlat om status och så, men jag minns framför allt att jag spontant kunde bli väldigt arg men att det därefter handlade om att ha en dialog, det tror jag är nyckeln.

Slutligen, hur tror du att det går i matchen?
Det är ju klart att när man är så emotionellt investerad i ett av lagen vill man ju alltid att de ska få en seger, något annat vore ju helt fel, så varför inte en förlängningsvinst till Blåvitt?

Tack Niclas!

John Fhager2020-07-29 11:06:41

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg