Lagbanner
Jakob Johansson lägger skorna på hyllan.
Efter 283 matcher i den Blåvita tröjan lägger Jakob Johansson nu skorna på hyllan.

Jakob Johansson lägger skorna på hyllan.

Jakob Johansson, som dragits med flera svåra skador meddelade idag att han avslutar karriären.

Jakob kom till Blåvitt från Trollhättan inför säsongen 2007 och hade en brokig start på karriären. Trots att många supportrar under de första åren kritiserade insatserna från den unge talangen så startade Jakob 9 matcher säsongen 2007 vilket gjorde honom till en av de spelare som tilldelades guldmedaljer den säsongen. Något som också gjorde honom till Allsvenskans yngste guldmedaljör genom tiderna. Som av en slump så innehöll det guldlaget också Bengt Andersson, som håller rekord som Allsvenskan äldsta guldmedaljör genom tiderna. 

Trots de många starterna var det först runt 2011 och 2012 som Jakobs ordentliga genombrott kom, där han cementerade sig i Blåvitt som en stark bollvinnare som dominerade mittfältet. Under 2013 var Jakob kuggen i det mittfält som gav upphov till det kärleksfulla uttrycket "brottarfotboll". Efter att ha varit gjuten i startelvan i Blåvitt tog Jakob steget vidare ut i Europa. Närmare bestämt AEK Aten, där han blev en av lagets viktigaste spelare. Säsongen 2017/18 blev Jakob grekisk mästare med Aten och kunde skjuta Sverige till VM 2018 genom att göra det enda målet i Play-Off kvalet mot Italien. Det blev tyvärr höjdpunkten på Jakobs karriär. I mötet med just Italien tvingades han gå av med en korsbandsskada. Jakob lämnade Aten och försökte komma tillbaka från skadan hos Rennes, men det gick inte bättre än att han under en träning åkte på en till korsbandsskada. 

Det blev bara 16 matcher på två år i Frankrike innan Jakob valde att flytta hem till Blåvitt. Tyvärr gick det inte mycket bättre här heller, och efter att ha missat vårsäsongen spelade Jakob några matcher under sommaren, bland annat startade han när Blåvitt vann cupfinalen mot Malmö, men till hösten drogs han än en gång med skador och missade avslutnignen. 

Efter ännu ett bakslag under våren 2021 växte beslutet att sluta med fotbollen sakta fram hos Jakob som nu väljer att lägga skorna på hyllan. 

Trots de senaste årens skadeproblem kan Jakob Johansson blicka tillbaka på en fin karriär där han blivit Svensk mästare och vunnit cupen med IFK Göteborg, gjort samma i grekland med AEK Aten och faktiskt funnit Franska cupen med Rennes. 

Men kanske viktigast av allt, på 283 matcher under 10 säsonger i Blåvitt skrapade Jakob ihop 28 mål, 12 assist (enligt ifkdb.se) och blev 2012 års ärkeängel. 

Trots sin brokiga och utskällda start på karriären växte Jakob fram till att bli en av de riktigt stora i Blåvitt. Det är bara att lyfta på hatten för en fantastisk spelare. Tack för allt Jakob! 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-06-22 19:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg