Lagbanner
Jonas Dahlquist: "Blåvitt ska alltid vara ett topplag"

Jonas Dahlquist: "Blåvitt ska alltid vara ett topplag"

I 20 år har Jonas Dahlquist arbetat med Allsvenskan och har under tiden kommit att bli en omtyckt och respekterad profil i såväl TV-sändningar som utanför. Alltid Blåvitt passade på, med några dagar kvar till 2022 års säsong, att ställa några frågor till Dahlquist om bl a. förväntningar på Blåvitt, vilket lag som må komma att överraska och om Marcus Berg blir skyttekung.

Det var faktiskt en Jonas Dahlquist som befann sig i Göteborg när Alltid Blåvitt kontaktade honom, för just ett jobb inför den allsvenska premiären. Det är mycket förberedande arbete som ska göras för Dahlquist, allt ska naturligtvis vara under kontroll när tv-sändningen rullas igång för första gången för fotbollssupportrarna på lördag.

Du har bevakat Allsvenskan i 20 år nu, vad gör årets säsong speciell och 'hur känns det'?

– Haha, det känns hetare än någonsin! Det brukar man förvisso säga varenda år, men i år är det verkligen så. Alla tilltänkta topplag har rustat väl, så det här kan bli riktigt jäkla bra. Jag älskar dagarna strax före seriestart när allt fortfarande kan hända och alla har sina förhoppningar och drömmar kvar.

Om topplagen har rustat väl, vilka lag och spelare kan komma att överraska då?

– IFK Värnamo blir luriga tror jag, de hänger nog kvar. Väl fungerande spel och en hemmaarena som motståndarna kommer tycka är oglammig och jobbig att åka till. Kalmar FF kommer vara bra i år igen.

– Bland spelarna tror jag på riktiga genombrott för Yasin Ayari (AIK), Sebastian Nanasi (Malmö FF) och Jacob Ortmark (IFK Norrköping).


IFK Värnamo kommer göra sin första allsvenska säsong och kan överraska, tror Jonas Dahlquist.

Du har under alla år bjudit på förhandstippade allsvenska tabeller. Hur går du tillväga? Inväntar du försäsongens resultat, gör du en tabell 1–16 från bästa till sämsta lag, trots vetskapen att allsvenska tabellen alltid överraskar?

– Nej, jag tippar direkt eftersom det ändå aldrig blir som man tänkt sig. Det är omöjligt att sätta alla 16 lag på rätt plats, och någonstans skräller det ju till. Jag brukar hitta på en skräll eller två som jag inte ens tror på själv.

Vad tror du om IFK Göteborgs säsong 2022 och hur kommer resultatet stå sig i relation till spelarmaterialet?

– Spelarmaterialet är mycket bra, tränaren ytterst kompetent och får truppen vara skadefri så finns det inga ursäkter för Blåvitt att sluta sämre än 4:a – 5:a.
Nu har ju verkligheten sett annorlunda ut de senaste åren och jag tycker fortfarande att klubben har en bra bit kvar innan man åter har ett lag som matchar föreningens storlek och historia. När Blåvitt slutat topp fem i tre raka säsonger är de tillbaka på riktigt.

Vi gjorde en omröstning för våra följare tidigare i veckan, om vilken placering Blåvitt som sämst kunde sluta på för att det kunde summeras som en godkänd säsong.
84% svarade: 'som sämst 6:a'.
Vad tycker du kravbilden och förväntningarna bör vara på IFK, med bakgrund för den storklubb det är men också att vi inte slutat bättre än sjua sedan 2016?

– Allt mellan 2:a och 9:a är rimligt, och typ 6:a-7:a känns ganska så normalt ändå. Med det sagt krävs det inte mycket för att det ska bli bättre än så! Kravbilden ska vara hög, Blåvitt ska (i mina ögon) alltid vara ett topplag. Det är inte kravbilden det är fel på, det är resultaten.

Sist men inte minst; blir Marcus Berg allsvenskans skyttekung 2022?

– Nej, han blir tvåa. Det dyker alltid upp något otippat eller halvt bortglömt namn som stänker in flest bollar, eller ”lägger mål”, som ni av någon oförklarlig anledning säger i Göteborg, haha. Däremot tror jag att en skadefri Marcus Berg röstas fram till Allsvenskans mest värdefulla spelare sen i november. 

Philip Semmlerphilip.semmler@svenskafans.com@philipsemmler2022-03-31 13:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg