Lagbanner
Kopparbergs/Göteborg FC lägger [inte] ner sitt representationslag [uppdateras]
Tränarna Cristian Loayza och Peter Svanström under en träning med IFK Göteborgs damlag den 9 juni 2020 i Göteborg. FOTO: Daniel Stiller/Bildbyrån

Kopparbergs/Göteborg FC lägger [inte] ner sitt representationslag [uppdateras]

Hur påverkas Blåvitts damsatsning?

Sportsidorna har under dagen dominerats av nyheten att Kopparbergs/Göteborg FC lägger ner sitt representationslag i damallsvenskan. Ungdomsverksamheten, det vill säga F17- och F19-lagen kommer att fortsätta sin verksamhet men spelare med A-lagskontrakt, bland dem Stina Blackstenius och Elin Rubensson och ett flertal andra landslagsspelare, får juridisk hjälp att skriva kontrakt med andra klubbar.

Beslutet kommer oväntat, samtidigt är det en ordnad reträtt där det ändå tas ett ansvar för ungdomsverksamheten och spelarnas personliga situation. För damfotbollen i Göteborg är det likväl ett dråpslag. Från att härbärgera svenska mästarna reduceras elitverksamheten till klassiska Jitex Mölndal (och, för regionens del, Alingsås) i Elitettan. Den satsning bland herrklubbarna som Kopparbergs/Göteborg FC storsponsor Peter Bronsman talar om i sitt pressmeddelande är ännu i sin linda, med Häcken i division två och ÖIS och Blåvitt i division tre.

Nedläggningen är inte en kraschlandning som stockholmslaget Tyresös upplösning för några år sedan, men visar hur bräcklig den finansiella situationen i många fall är. Den närmaste jämförelsen är kanske hur brittiska klubbar i de lägre divisionerna hanterats av oförsiktiga ägare. Men Peter Bronsman ska inte ensam lastas för det som hänt, hans företag har under många år stöttat damfotbollen på ett närmast unikt sätt. Att döma av kommentarer i Göteborgs-Posten verkar det inte heller uteslutet att laget – och platsen i Allsvenskan – istället tas över av Häcken.

För några år sedan förekom istället diskussioner om sammanslagning av Kopparbergs/Göteborg FC och IFK Göteborg, som skulle gett oss en allsvensk plats direkt. Till och med 2019 samarbetade akademin med KGFC om ett gemensamt juniorlag. Därefter har IFK Göteborg som bekant valt en helt annan väg för sin damsatsning. Vi frågade Peter Svanström, ansvarig för dam- och flickverksamheten och tillsammans med Cristian Loayza tränare för damlaget, hur han reagerade på beskedet:

- Vad synd. När jag läste den första artikeln i morse tänkte jag: vad tråkigt. Vi behöver inte färre elitsatsande fotbollslag på damsidan, vi behöver fler. Nästa reaktion handlar om spelarna, som är de som står utanför beslutskedjorna i de här fallen och utan möjlighet att påverka. Om vi lade ner vår ungdomsverksamhet på en dag: vilken katastrof. Man tänker på spelarna.

Blev du överraskad?

- Jag är överraskad över att det sker nu, säger Peter Svanström. På lång sikt förstår jag vad Peter Bronsman förmedlar. Det han säger är att han inte kan nå sina långsiktiga mål på det sätt som damfotbollen fungerar nu. Det finns inte den riktiga viljan och det är beklagligt.

Har det förekommit kontakter med Blåvitt under senare tid?

- Det har inte förekommit några kontakter som jag känner till, säger Peter Svanström, förutom att vi haft en del spelare på provträningar.

Med tanke på det samarbete som förekom långt fram i tiden, har Blåvitt något ansvar för det som hänt?

- Det kan jag inte känna, säger Peter Svanström. Det är min bestämda uppfattning att när det gäller ungdomsspelarna, flickor i åldrarna 15-19, måste vi ha mer än en elitsatsande verksamhet, som går hela vägen. Vi borde ha fler möjligheter att tävla mot varandra efter 17 års ålder. Det blir en för smal tratt in till elitklubben, och spelarna kommer dit för tidigt.

Den ojämna nivån på Göteborgsklubbarnas A-lag, med KGFC ensamma i Allsvenskan, har fått konsekvenser även för ungdomsverksamheten.

- En klubb som Kopparbergs/Göteborg FC kommer snart att sakna konkurrens i närområdet om man tror att det är enda möjligheten att ta sig till Allsvenskan, säger Peter Svanström. Men samtidigt: hur många har möjlighet att ta sig igenom den satsningen, som har som mål att ta sig ut i Europa? Det finns några få undantag i varje ålder, men det innebär i sin tur att spelare för snabbt flyttas upp.

Peter Svanström vill för den skull inte kritisera den satsning på framgångar i Europa som KGFC försökte sig på.

- Detta säger jag inte specifikt om Kopparberg, utan det gäller allmänt. Vi lär oss att verksamheten ska läggas upp så att flickorna inte lägger av för tidigt, men sedan har tratten blivit för smal för tidigt i åldrarna inom damfotbollen. Vi får upp spelare som saknar grundläggande kunskaper inom fotbollen för snabbt, och därför klarar de sedan inte konkurrensen i Europa.

När IFK Göteborg avbröt samarbetet med Kopparbergs/Göteborg FC valdes också ett annat sätt att bygga upp verksamheten.

- Vår mall inom IFK Göteborg är herrsidan, säger Peter Svanström. Det är där vi har vår erfarenhet och där har man en vision om att femtio procent av A-laget ska vara egna produkter. Då måste man börja i tid med det, då räcker det inte att man har ett juniorlag, ett F19-lag. Man måste börja vid 12 års ålder och skapa en ungdomskultur, en tillhörighet till A-laget på ett annat sätt. På herrsidan finns detta med när du väljer att gå in i akademin, och det ligger kvar tills du är 19 år och då kan du ta ditt stora steg. Dit vill vi naturligtvis också på tjejsidan, så att man inte lämnar akademin när man är 15-16 år utan kan vara kvar tills man är 19.

Med det sagt ändras nu också förutsättningarna för ungdomsverksamheten, både på kort och lång sikt.

- Det är för tidigt att säga om det får omedelbara konsekvenser. Det har inte kommit några förfrågningar än. Vi är beredda att diskutera med alla som vill skaffa sig en bra möjlighet att nå yttersta eliten. Samtidigt värnar vi om våra spelare – men truppen är inte helt färdig för damlaget än. Vi vill ju springa snabbt också.

För Kopparbergs/Göteborg FCs del är F17-laget nystartat i sin nuvarande form, efter att samarbetet med Blåvitt avbröts, och även om en av spelarna flyttades upp i A-laget inför nästa säsong har framgångarna varit begränsade. F19-laget tog sig till semifinal i Allsvenskan (med Rosengård, Umeå och Uppsala) men på grund av Corona-restriktionerna har serien inte spelats färdigt.

- Jag tycker att det är jättebra att de behåller sin ungdomsverksamhet, säger Peter Svanström. Både eftersom det är ungdomar som spelar där och känner tillhörighet, och för att vi har för få lag i regionen. Vi vill att Kopparbergs 17-åringar och 19-åringar ska vara så bra som möjligt. Vår drivkraft blir att tävla mot dem, och försvinner de också så försvagar det även oss. Vi ser att vi har saknat regionalt motstånd i F17-serien och vill att Kopparbergs växer sig starka på den sidan.

Det starka F19-laget kommer nu – om inte förhandlingarna med Häcken för damlagets del leder vidare – att hänvisas till den regionala F19-serien. Det beror på att F19-Allsvenskan bara är öppen för klubbar med seniorlag på elitnivå.

- För F19-laget har dragningskraften legat i att de kan spela i F19-Allsvenskan, säger Peter Svanström, eftersom de haft ett allsvenskt seniorlag. Nu försvinner den möjligheten, förutsätter jag. Var är då deras dragningskraft?

Den konsekvensen kan vara väl så allvarlig för damfotbollen i Göteborg som förlusten av seniorlaget.

- Det är jättetråkigt för fotbolls-Göteborg att det bara finns ett F19-lag som kan spela i F19-allsvenskan, säger Peter Svanström, och det är Jitex Mölndal (som liksom Alingsås har seniorlag i Elitettan).

För Blåvitts del handlar det istället om att satsa på den verksamhet som redan fungerar bra, utan att snegla på andra klubbar.

- Det avgörande för spelarnas utveckling i den åldern är inte vilken division de spelar i utan den miljö de vistas i och om deras utvecklingskurvor pekar tillräckligt brant. Flera spelartyper behöver ett långsammare tempo och mer tålamod även från ledarna, som inte har samma prestationskrav på sig när det gäller lagets framgångar inom ramen för en akademi. Vi har fått våra framgångar genom att jobba med spelarna och inte värva in nytt. Nu när vi når den kritiska åldern när vi behöver bli fler i åldrarna 16-19 och vi bara har två i åldern 18-19 öppnas möjligheter att erbjuda spelare det vi tror är en bra väg till eliten. Damlaget är i en helt annan division än Göteborgs FC var så vi påverkas inte, annat än att spelare inte lockas på samma sätt att ta steget för tidigt.

Uppdatering: På nyårsafton medelade KGFC att verksamheten trots allt fortsätter, med satsning både mot Champions League och Allsvenskan. Samtidigt ska formerna för ett samarbete med en eller flera Göteborgsföreningar övervägas. Mycket mer än så är inte känt, men som Peter Svanström uttrycker ovan har Blåvitt allt att vinna på att framförallt ungdomsverkamheten inom alla Göteborgsklubbar utvecklas på damsidan, och för oss liksom för damfotbollen i Göteborgsområdet är alltså beskedet om fortsatt satsning glädjande oavsett vilka former den tar sig.

Uppdatering II: En av de båsta summeringarna av händelserna finns på den boråsbaserade damfotbollsexperten Johan Rydéns blogg. Som han betonar har tillgången till träningsanläggningar av klass stått i centrum för de problem som KGFCs ledning beskriver. Dämed dyker förutom Häcken en kanske otippad möjlig samarbetspartner upp i tankarna, nämligen SHL-laget Frölunda. Sedan tidigare drivs som bekant det allsvenska damfotbollslaget Linköpings FC i samarbete med stadens hockeylag, Linköpings HC.

Uppdatering III: Enligt GTs Marcus Wulcan finns kontakter också mellan KGFC och IFK Göteborg. Det är oklart vilken typ av kontakter det skulle handla om, men naturligtvis kan det också i det fallet handla om att dela träningsanläggning. Samtidigt verkar IFKs ordförande Mats Engström öppna för ett djupare samarbete, förutsatt att ett nytt beslut tas på kommande årsmöte: "Någon får i så fall starta en diskussion för att det ska bli aktuellt, men vad vi har sett hittills så verkar det inte finnas något större intresse hos våra medlemmar." Rent tekniskt kan  IFK ha ett lag (kallat B) i division tre samtidigt som A-laget spelar i Allsvenskan, och därmed fortsätta sin egen akademibaserade satsning på ett liknande sätt som gällde till och med 2019 (när juniorlaget spelade F19-SM i samarbete mellan klubbarna). Klubben har emellertid sagt att den föredrar att hålla sig till den satsning som nu inletts, och som tills vidare handlar om spel i lägre divisioner och framför allt en utvecklad ungdomsverksamhet. Med tanke på att tyngdpunkten i den nuvarande verksamheten ligger på F17-laget, uppstår isåfall också frågan vad som skulle hända med KGFCs F17-lag. Viktigt för Blåvitts satsning är fortsatt att övriga klubbar stärker sin ungdomsverksamhet så att F17-laget får fler jämbördiga motståndare än Jitex regionalt.

Uppdatering IV: Aftonbladets intervju med Peter Bronsman syftar om inte annat till att fokusera bort från det märkliga utspelet till det väsentliga, villkoren för domfotboll på elitnivå i Göteborg: "
Jag tycker att vi gjort allting rätt. Sedan kan göra saker bättre när man får facit, precis som det är taktiskt i fotboll." Där får diskussionen gärna fortsätta, i en strävan mot konkreta resultat och en rationell användning av de resurser som finns.

Uppdatering V: Johan rydén har gjort en ambitiös sammanställning av herrklubbarnas satsning på damfotboll (se också separat notis).
 

Mats Deland2021-01-02 18:27:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg