Lagbanner
Krönika: Den blåvita bevakningen är hela behållningen
När laget på planen sviker är det fint att den blåvita supporterskaran levererar tröst!

Krönika: Den blåvita bevakningen är hela behållningen

IFK:s inledning på året har varit exempellöst svag. Detsamma går inte att säga om bevakningen av eländet.

Med bara dagar kvar till den allsvensk premiären har den värsta turbulensen lagt sig efter att laget förnedrades i svenska cupen och Mikael Stahre fick foten som konsekvens. Sedan dess har en trött 1-1-tillställning avverkats mot åländskt motstånd, J-Södra besegrats och norska Sarpsborg fått bekänna färg på Valhalla, där Blåvitt stod för en av sina bättre insatser så här långt 2023.

Att IFK under Alexander Tengryd och William Lundins ledning gjorde det hyfsat mot sistnämnda Sarpsborg – som inte förlorat någon av sina tio senaste ligamatcher – var välkommet inför den stundande seriestarten. Det utgjorde ett rentav nödvändigt andningshål.

Det kanske viktigaste blåvita glädjeämnet går däremot inte att härröra till spelarna på planen, tränarna vid sidan av densamma eller klubbledningen på Kamratgården. I stället har bevakningen av den blåvita röran varit allra bäst. Kanske bättre än den någonsin tidigare varit? 

Oaktat hur det ligger till med den saken, är det uppenbart att det blåvita medieutbudet sällan erbjudit så många olika alternativ som i dag. Även om det skrivna ordet på många sätt är oslagbart, är det nog allt mot podcast-himlen du bör blicka för att hitta den piggaste bevakningen av IFK Göteborg. Att mina kollegor och jag själv får ursäkta oss här handlar dock inte om innehållet vi producerar, utan om textformatets begränsningar. I syfte att pyssla om och mana på sargade supportrar är podcasten unik. Den har bland annat fördelen att förse lyssnarna med långa och fylliga resonemang. 

Joakim Hanäs och Patrik Glimbergs populära BBpodd har sedan flera år tillbaka gått längst fram i ledet vad gäller avslappnat, men välgjort supportertugg. Nyligen gjorde även ex-spelarna Tobias Hysén, Mattias Bjärsmyr och Pontus Wernbloom entré med sin egen tappning i och med lanseringen av podcasten Hunden, katten, glassen, som blandar kul stämning med skarpa betraktelser. Deras samlade erfarenhet från världsfotbollen erbjuder intressanta, till och med nydanande, perspektiv. Därutöver är – spänn fast er nu – Göteborgs-Postens bångstyrige Robert Laul och hans kollegor i Laul med vänner ofta trivsamma att höra på. Som motpol till Lauls ibland oförståeliga IFK-aversion finns som tur är även supporterinitiativet Kamratpodden. Det är också god lyssning.

Att dyka ner i den blåvita poddbubblan kan med det sagt liknas vid att skotta när det snöar – det tar aldrig riktigt slut. Valmöjligheterna är enastående. Det tåls att tänka på, i en tid då tongångarna ofta är onödigt tuffa. Men här finns inget motsatsförhållande. I en lättkränkt samtid ska även de som hyllas tåla konstruktiv debatt.

Gangsterkaraktären Hyman Roth säger det väl i Francis Ford Coppolas andra Gudfadern-film: “This is the business we've chosen”, syftandes på insikten att alla val har avigsidor. Har du givit dig in i debatten får du i viss mån debatten tåla.

Max Colliander2023-03-28 19:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg