Lagbanner
Krönika: Skona karln från Volvo
"En enormt bjussig människa." Ola Larsson om en givmild trotjänare.

Krönika: Skona karln från Volvo

Karriärens slut närmar sig. Men blir årets säsong Sebastian Erikssons sista?

Under 00-talet gjorde ett pärlband av talanger avtryck i IFK Göteborg och tog sig ut i världen. Nästan två decennier senare har många av dem lagt fotbollskarriären till handlingarna – däribland profiler som Pontus Wernbloom och Tobias Hysén. 

Men än har inte alla sällat sig till den skaran. Trots upprepade skador och långa perioder av rehabilitering hör Sebastian Eriksson till dem som vägrar att lägga av. Ändå kan så bli fallet när den allsvenska slutspurten har gått i mål om några veckor. Vid årsskiftet går kontraktet ut och vad som därefter väntar 34-åringen är höljt i dunkel.

I fjol var situationen likartad. Då stod det klart i slutet av november att “Sebban” förlängt över kommande säsong. 

Hur länge dröjer det den här gången? Och vad blir beskedet? Den som söker skall finna, heter det. I den andan ringde jag upp Ola Larsson, som inte ville gå händelserna i förväg. 

– Klubben befinner sig i en tuff situation resultatmässigt. Därför väntar vi med den här typen av grejer tills vi har spelat klart säsongen. Jag tror inte att särskilt många är superintresserade av vad som väntar nästa år om vi inte vet vilken serie vi spelar i, sa Blåvitt-basen häromveckan. 

Det var en vänlig, men bestämd, teknisk direktör jag pratade med. Hemifrån sin bostad svarade han på mina spörsmål och åt av sin smörgås med prickigkorv. Oktobermörkret hade fallit och klockan passerat nio, men stockholmaren från småländska Västervik verkade obrydd av samtalets tidpunkt. Aktuellt-sändningen i SVT och det parallellt pågående Wahlgrens värld-avsnittet på Kanal 5 fick vänta. 

I stället ägnades torsdagskvällen åt Sebastian Eriksson, som han gärna justerade bilden av. Ola Larsson beskrev en “intelligent man” med “ett jäkla djup”, vilket kontrasterar med den gängse uppfattningen om veteranen som aggressiv och oberäknelig. Den föreställningen är orättvis, men också självförvållad. Så sent som i juni fick hans ilska i en Sportbladet-intervju så pass stor spridning att klippet i dag har nästan hundra tusen visningar på Youtube. 

Det uppmärksammade ordbråket har blivit en i raden av ilskna utspel som präglar den mediala bilden av honom. I den ryms inte öppenhjärtiga diskussioner som de han hade med Marcus Birro eller nyanserade porträtt som det magasinet Offside skrev hösten 2015. Den verkliga berättelsen om dalslänningen från vischan tycks för svår för att få fäste. 

Likväl har han omfamnats av det blåvita supporterkollektivet. Tillsammans med storheter som bland andra Håkan Mild och Hjálmar Jónsson har också Sebastian Eriksson förärats med utmärkelsen “Årets Ärkeängel”. Beskedet lämnades på supporterklubben Änglarnas årsmöte i februari 2018. Det föranleddes av en entydig medlemsomröstning och ett lika självklart styrelsebeslut.

“Valet var givet”, instämde Sara Pudic, Änglarnas tidigare ordförande, när jag hörde av mig till henne. 

Det rådde närmast total konsensus. Varför då?

Svaret hittar du i redogörelsen av hederspriset. Där framgår att spelaren i fråga ska ha “visat särskilt stor lojalitet” gentemot klubben. Det har Sebastian Eriksson gjort till sitt signum i över 350 blåvita A-lagsmatcher. 

Men det är inte hans tuffa tacklingar eller ivriga gester som Ola Larsson har tagit intryck av. “Jag är väldigt imponerad”, berättade Ola och beskrev en prestigelös trotjänare, som förlikat sig med att vikariera på vänsterbacksplatsen mot Degerfors, för att några veckor senare bänkas mot Sirius. “Den typen av rollacceptans är verkligen IFK Göteborg”, slog han fast. 

Ändå kan Sebban vara förlorad efter årsskiftet. I fjol bestod reservplanen i en tjänst hos biltillverkaren Volvo, förklarade han senare för Göteborgs-Posten. Då skonade ledningen på Kamratgården honom från att nyttja den. Nu har det blivit dags igen.

Fotnot: På förekommen anledning understryker krönikören att denne hyser varma känslor för Volvo och dess medarbetare. Det kinesiska huvudägarskapet är förvisso problematiskt, men det är ett ämne för en annan text.

 

Max Colliander@collianderm2023-10-21 09:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg