Lagbanner
Landslagskollen: "Flera fina räddningar"
Hahn höll nere siffrorna när Surinam förlorade mot Thailand.

Landslagskollen: "Flera fina räddningar"

Äntligen dags för allsvensk premiär! Bakom oss har vi en lång försäsong som avlutades med ett landslagsuppehåll. Under detta uppehåll spelade Blåvitt en träningmatch mot Fredrikstad, men hur gick det för alla spelare som var i väg på annat håll? Och hur har det gått för våra gamla blåvita bekantingar? Här är landslagskollen för mars!

Till att börja med spelade vår nya målvakt Warner Hahn hela träningsmatchen för sitt Surinam mot Thailand. Det blev förlust med 0–1. Hahn kunde inte göra mycket åt målet och stod för flera fina ingripanden i övrigt. Höjdpunkterna kan ni se här. Vår andremålvakt Adam Ingi Benediktsson blev uttagen till sin första samling med Islands U21-landslag. Tyvärr fick han nöja sig med att vara andremålvakt i matcherna mot Portugal och Cypern (som båda slutade 1–1), denna gång bakom Elfsborgs Hákon Rafn Valdimarsson.

Erik Sorga spelade för sitt Estland i Nations League-kvalet mot Cypern. I hemmamötet, som slutade 0–0, fick Sorga nöja sig med ett inhopp på tilläggstid. I bortamötet blev däremot 35 minuter. Tyvärr för Sorgas del vann Cypern returen med 2–0 och nu väntar spel i deppiga Division D i Nations League i sommar, med matcher mot Malta och San Marino. Enligt SofaScore hade Sorga ”Big chances missed: 1” i matchen. Jag har inte hittat något klipp på det, men det låter ju som något som ligger i linje med hans försäsong här... Amir Al-Ammari var uttagen till Iraks landslag när VM-kvalet skulle avgöras, men lämnade återbud efter den mindre skadan han fick mot Norrby. Hosam Aiesh var petad från Syriens trupp.

Dystra miner för Oscar Vilhelmsson, Johan Bångsbo och Hussein Carneil (alla tre A-lagsspelare sedan igår), då Sveriges P19-landslag misslyckades i kvalet till U19-EM i sommar. Det blev tre raka förluster, mot Frankrike, Bosnien och Tjeckien. Extra surt för Carneil som satt på bänken i första matchen, för att sedan tvingas lämna samlingen med ett lättare skada. Vilhelmsson fick ett 30 minuter långt inhopp mot Frankrike och startade övriga två matcher. Mot Bosnien gjorde han dessutom mål efter en fin djupledslöpning och en läcker skottfint (se målet här, 1:45 in). Bångsbo fick ett kortare inhopp mot Bosnien och spelade hela avslutningsmatchen mot Tjeckien.

I P18-landslaget spelade Felix Eriksson, som hunnit debutera i A-laget, hela träningsmatchen mot England (förlust med 2–3) som höger-wingback. I den inofficiella matchen mot Málagas ungdomslag (seger med 3–2) blev det ett kortare inhopp. Ännu längre ner i åldrarna hittar vi akademispelarna Jimi Dos Reis Nikko (som även spelat pojklandskamper för Finland), Petter Ek, Melvin Koliqi och Linus Dahlgren i P16-landslaget. Här har det dock endast varit två olika läger utan matcher.

Och hur har det gått för alla före detta Blåvitt-spelare då? Ludwig Augustinsson och Carl Starfelt var båda med i truppen när Sverige misslyckades i VM-kvalet. Ludde missade matchen mot Tjeckien efter sjukdom, men spelade 90 minuter mot Polen och hade då ingen särskilt rolig kväll på vänsterbacken. Starfelt satt fast på bänken i båda matcherna.

I det svenska U21-landslaget fanns Emil Holm och Jesper Tolinsson med. Båda spelade 90 minuter när Sverige förlorade med 0–2 mot Irland och såg en plats i U21-EM 2023 glida längre och längre bort. Tungt för Tolinsson som förlorade nickduellen vid sista målet, även om det största ansvaret faller på målvakt Brolin. Längre ner i åldrarna var Edwin Andersson, numera i Chelseas akademi, uttagen till P19-landslaget, men fick lämna återbud (och blev ersatt av Carneil). I P18-landslaget var Emmanuel Tannor, som lämnade för Parmas akademi förra året, uttagen. Tannor fick speltid i två av tre matcher när Sverige kvalade in till U17-EM i Israel nu i maj.

Blickar vi utomlands finns det inte mycket att skriva hem om. Hjörtur Hermannsson (numera i Pisa i Serie B) var uttagen till Islands träningsmatcher, men fick lämnade återbud. Detta gällde även André Calisir, som lämnade återbud till Armeniens träningsmatcher. Kanske är han lika glad för det, då han slapp uppleva förlusten med 0–9(!) mot Norge. Med Calisir på plan hade det i och för sig kanske gått bättre?

Desto gladare miner hos vår gamle vän Sam Adekugbe (numera i turkiska Hatayspor). Kanada förlorade förvisso mot både Costa Rica och Panama, men segern mot Jamaica räckte för att vinna gruppen och kvala in till VM för första gången sedan 1986. Adekugbe var avstängd mot Costa Rica, men spelade 90 minuter på vänsterbacken i övriga två matcher. I matchen mot Jamaica var han dessutom en av de bästa på planen. Stort grattis till Sam och Kanada – som nu ställs mot Belgien, Kroatien och Marocko i VM.

Mattias Wiklund2022-04-03 12:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg