Ett tråkigt avslut på ett annars bra U21-kval för Emil Holm.

Under juni månad, och strax dessförinnan, var flera blåvita bekantingar i väg och spelade landslagsfotboll. Det blev alltifrån en Warner Hahn i händelsernas centrum mot Mexiko till en Emil Holm som fick ett direkt rött för snack mot Italien. Här i landslagskollen kommer en sammanfattning av hur det har gick för såväl nuvarande som före detta Blåvitt-spelare ute i världen!

Nuvarande spelare

Warner Hahn hade mycket att stå i under landskamperna i CONCACAF Nations League.

Warner Hahn spelade tre matcher för Surinam i CONCACAF Nations League. A-divisionen, där Surinam spelar, bjuder på tufft motstånd i form av Mexiko och Jamaica. Detta avspeglade sig också i resultaten, då det blev kryss (1–1) och förlust (1–3) mot Jamaica, följt av förlust med 0–3 mot Mexiko. Hahn hade följaktligen mycket att stå i, och gjorde det mestadels bra. I de två matcherna mot Jamaica tog han vad han skulle och kunde inte göra mycket åt målen (möjligen ett mål i andra matchen, men då var han också rejält skymd). Mot Mexiko hamnade han dock helt i händelsernas centrum, på gott och ont. Hahn gjorde två väldigt fina räddningar på skott från Betis-spelaren Diego Lainez, ett friläge och ett skott utifrån. I slutet av matchen, vid ställning 2–0, kom han dessvärre helt fel på en utrusning och Mexiko fick straff. Hahn läste Marcelo Flores skott, gick rätt, räddade straffen och tog därmed revansch på sig själv. Matchen lämnade en liten bitter eftersmak då Mexiko även gjorde 3–0 på tilläggstid på ett skott som inte såg helt otagbart ut. Höjdpunkter från den händelserika Mexiko-matchen finns att se här.

Precis som för Warner Hahn har Erik Sorga spelat Nations League-fotboll. I detta fall handlar ju dock om UEFA Nations League, och mer specifikt D-divisionen. Estland har gått in som tydlig favorit i gruppen som också innehåller Malta och San Marino. Det har också blivit planenliga segrar, 2–0 hemma mot San Marino följt av 2–1 borta mot Malta. Mot Malta satt segern hårt inne då segermålet, signerat den förre Kalmar FF-spelare Henri Anier, kom i 94:e minuten. Estland har även hunnit med två träningsmatcher, mot Argentina (förlust 0–5) i tjurrusningsstaden Pamplona och borta mot Albanien (0–0). I Argentina-matchen stod en viss Lionel Messi för samtliga fem mål. Sorga då? Det blev inga fem mål där inte, faktiskt inte ens ett. Han startade alla fyra matcher, och blev utbytt mellan 59:e och 82:a minuten. Det blev tyvärr varken något mål och eller någon assist, trots överkomligt motstånd i tre av fyra matcher. Det säger kanske något om Sorgas brist på självförtroende efter det senaste tidens skrala speltid.

Även andremålvakt Adam Ingi Benediktsson har varit i farten, och då handlar det om Islands U21-landslag. Island gjorde jobbet och besegrade i tur och ordning Liechtenstein (9–0), Belarus (3–1) och Cypern (5–0). Tyvärr för Adams del blev det 90 minuter på bänken i alla tre matcher. Island slutade tvåa i kvalgruppen och nu väntar play-off mot Tjeckien i september om en plats i U21-EM 2023.

Linus Carlstrand avgjorde i landslagsdebuten.

Blickar vi mot de svenska ungdomslandslagen hittar vi Felix Eriksson och Linus Carlstrand i P18-landslaget, som deltog i en trenationsturnering tillsammans med Finland och Ungern. I den första matchen mot Finland (förlust 1–2) spelade Eriksson 90 minuter som höger-wingback, medan Carlstrand inte kom till spel. Mot Ungern spelade återigen Eriksson 90 minuter, samtidigt som Carlstrand fick ett inhopp med en halvtimma kvar vid ställningen 0–0. I och med detta gjorde också Carlstrand sin landslagsdebut. Bytet visade sig vara ett lyckodrag då Carlstrand i den 81:e minuten drog fram i djupled, vände bort sin försvarare och kyligt placerade in bollen i mål. ”Hockey-assisten” stod Felix Eriksson för. Se målet här (1:19 in i klippet). Målet gav Sverige segern med 1–0 och man slutade därmed tvåa i turneringen.

P16-landslaget har först haft en så ”Future Team”-turnering i slutet av april, till vilken akademimålvakten Linus Dahlgren blev uttagen. Han satt på bänken i den inledande matchen mot Nederländerna (förlust 1–3). I andra matchen mot Belgien startade han som lagkapten och höll dessutom nollan när Sverige vann med 1–0. Dahlgren startade även sista matchen mot Danmark (seger 3–2) som kapten, men spelade bara första halvlek. Noterbart är att båda Danmarks mål kom i andra halvlek och Dahlgren höll alltså nollan igen. Sverige blev tvåa i turneringen.

I mitten av maj var den en annan fyrnationsturnering för P16-landslaget med en helt ny trupp. Denna gång var vänsterbacken Jimi dos Reis Nikko uttagen. Han spelade hela matchen mot Island (förlust 0–2), blev inbytt sista 20 minuterna mot Irland (seger 2–1) och spelade hela sista matchen mot Schweiz (oavgjort 2–2). Enligt turneringsreglerna avgjordes den oavgjorda matchen mot Schweiz på med en straffsparksläggning, där Sverige förlorade efter att missat tre av fyra straffar. Tyvärr stod Jimi för en av dessa missar. Sverige blev trea i turneringen.

Före detta spelare

Starfelts samling tog tyvärr slut redan i första matchen, då baksida lår sade ifrån.

Kollar vi på ex-blåvita spelare hittar vi som vanligt Ludwig Augustinsson (då Sevilla, nu Aston Villa) och Carl Starfelt (Celtic) i det svenska A-landslaget. Som vi vet gick de mindre bra i Nations League, där en inledande seger mot Slovenien (2–0) följdes upp av dubbla förluster mot Norge (1–2 och 2–3) samt en förlust mot Serbien (0–1). Därmed är chansen till avancemang till A-divisionen redan borta. Extra tråkigt för Starfelt, som verkligen hade chansen att visa att han borde starta bredvid Lindelöf, att tvingas kliva av i slutet av första halvlek redan mot Slovenien och därefter lämna truppen med en skada i baksida lår. Augustinsson spelade sin vana trogen 90 minuter som vänsterback i de tre första matcherna, men missade sista matchen mot Norge med skadekänning. Han gjorde det helt okej, men inte mer än så. ”Ludde” blev säkert lidande av att de allsvenska mittbackarna bredvid honom inte alltid höll landslagsklass.

I U21-landslaget hittar vi Emil Holm (då SønderjyskE, nu Spezia), Jesper Tolinsson (Lommel) och Benjamin Nygren (Nordsjælland). Sverige hade satt sig i ett tufft läge inför EM-kvalavslutningen och behövde i princip vinna mot både Luxemburg och Italien, samt hoppas på andra resultat, för att ens kunna nå play-off. Det blev en planenlig seger mot Luxemburg med 3–0, men bara 1–1 mot Italien och EM-drömmen gick upp i rök. Mot Luxemburg var det ont om blåvita inslag då Holm var avstängd, samtidigt som Tolinsson och Nygren bänkades. Nygren fick hoppa in med tio minuter kvar.

Mot Italien var Holm tillbaka, men det blev ingen rolig match för hans del. Han orsakade en straff (förvisso mycket tveksamt dömd) som Italien kvitterade på och drog på sig ett gult kort i samma situation. Det följdes senare upp av ett direkt rött kort efter att ha uttryckt sitt missnöje med den belgiske domaren. Ett minst sagt händelserikt kval för Holm som stod för två mål, fyra assist, sex gula kort och ett rött kort på åtta matcher. Precis som matchen innan blev Tolinsson kvar på bänken och Nygren fick hoppa in sista tio. Holm och Nygren är efter detta för gamla för det nya U21-landslaget som ska ta form under hösten, medan Tolinsson fortfarande har åldern inne.

P17-landslaget, med förre akademispelaren Emmanuel Tannor (Parma), spelade U17-EM i Israel under slutet av maj. Det blev bänken hela premiärmatchen mot Danmark (seger 2–1). I förlustmatchen mot Portugal (2–4) fick han chansen från start, men blev utbytt i 55:e minuten. Han var tillbaka på bänken mot Skottland (seger 1–0) och fick nu i stället hoppa in i 55:e minuten. Trots två segrar fick Sverige lämna turneringen redan i gruppspelet, då man hamnade efter både Danmark och Portugal på inbördes målskillnad. Ett tungt EM för Sverige, ett tungt EM för Tannor.

Kollar vi på utländska landslag spelade Sam Adekugbe (Hatayspor) sin vana trogen för Kanada, denna gång i CONCACAF Nations League. Det blev 90 minuter och en assist mot Curaçao (seger 4–0), följt av ett 30 minuter långt inhopp mot Honduras (förlust 1–2).

Alhassan Yusuf (Royal Antwerp) blev för första gången uttagen i Nigerias landslag för träningsmatcher mot Mexiko och Ecuador, följt av AFCON-kval mot Sierre Leone samt São Tomé och Príncipe. Detta var dock endast den preliminära truppen och ”Hasse” gallrades bort innan det slutgiltiga truppen togs ut. Tråkigt, men ändå en milstolpe för vår förre mittfältsdiamant.

Marek Hamšík tackar för sig efter 14 år i Slovakiens tjänst.
Bild från hans sista landskamp, 2–2 mot Slovenien i VM-kvalet i november.

Slutligen kan vi notera att Marek Hamšík (Trabzonspor) har meddelat att han avslutar sin landslagskarriär. En imponerande karriär som kan sammanfattas med 14 år, 3 mästerskap, 135 landskamper och 26 mål. Med det är han både landets genom tiderna meste landslagsman och deras bäste målskytt.