Lagbanner
Med tydlighet som ledstjärna - Alltid Blåvitt intervjuar klubbdirektör Max Markusson
Max Markusson vill stå för en rak och tydlig linje.

Med tydlighet som ledstjärna - Alltid Blåvitt intervjuar klubbdirektör Max Markusson

Max Markusson gör sin första hela säsong som klubbdirektör i IFK Göteborg. Den populäre ledaren har utgjort ett lugn i de många stormarna runt Blåvitt, och gång efter annan betonat vikten av tydlighet, både vad gäller klubbens ekonomi och identitet. Alltid Blåvitt kan nu presentera en exklusiv intervju med Göteborgskamraternas klubbdirektör.

Vad är tuffast i ombyggnaden i Blåvitt?

Mängden. Det finns så många delar. Varje del är inte så komplicerad i sig, men man ska hinna med allt, orka vara noggrann i allt och få det gjort i tid.

Det har varit ganska stor omsättning av personal på kansliet, med många som lämnat och flera nya anställningar i rask följd. Hur ser du på det?

Visst är det så, och vi tappar ju en del kompetens när folk lämnar, men det skapar ju också möjligheten att få in andra kompetenser med nytt folk och bygga om på nytt sätt.

Har det varit lika mycket omsättning på tidigare arbetsplatser du varit på?

Nu har jag ju en lite annan roll här än jag har haft tidigare, men en ny linje ger nya saker, så är det. Vi har varit tydliga intern med hur planen ser ut för 5 år framåt. Då får folk fråga sig själva, ”Orkar jag?” och då blir det också naturligt att det roterar folk utifrån hur svaret på den frågan ser ut.

Vad är bäst med ditt jobb?

Max funderar ett ögonblick. Det är fruktansvärt roligt. Det finns egentligen två saker som är allra bäst. Dels är det att se utvecklingen för laget, att kunna se hur man tar steg framåt, att både laget och tränarna utvecklas, och att kunna se och följa det varje dag. Man ser det så direkt från min position.

Den andra delen är fansen. Supportrarna har visat så grymt engagemang och kommit med positiv feedback. Man får en dialog med så många, och jag försöker svara på så mycket mejl jag kan av alla jag får. Det är väldigt annorlunda än vad det varit tidigare, och väldigt trevligt. Vi har ju Swish-kampanjen som exempel, som vi just nu håller på att räkna ihop. Nu hade ju nästan hela GAIS sektion krävt pengarna tillbaka och knappt en enda blåvit, vad jag förstod, och då bidrar Swish-pengarna till det.

Ja, ni skrev ju ett ganska skarpt brev om Riksombudet häromdagen…

Ja, med rätta tycker jag! Om vi ska ha den rollen i svensk fotboll så kanske det krävs bättre kunskap. Det finns påståenden där som är helt galet. Det bidrar inte till det bättre.

Vi vill se en större förståelse och ökad kunskap och tydligare visa på konsekvenserna. Om förbundet bara ska straffa klubbar och sätta upp hårda incitament kommer det inte fungera. Man bör i stället öka dialogen. Man måste absolut tydliggöra konsekvenserna för de som gillar fyrverkerier, men enbart bestraffning har nog aldrig funkat nånstans.

Har ni hopp om framgång med ert brev?

Jag förväntar mig att ärendet blir nedlagt. Vi har påvisat det vi ska. Så är det.

Sportchefsplatsen är fortfarande tom. I vår intervju i höstas var ni förtegna om vad ni sökte i en sportchef, kan ni berätta mer idag?

Alltså, det är lätt att tro att sportchef bara handlar om att köpa och sälja spelare, men så är det inte. Det handlar om att ha en helhetsbild för både trupp och kansli och vara ett stöd för många delar av verksamheten. Nu när vi gått utan sportchef en tid har vi ju också kunnat utvärdera lite vilka kompetenser och kanske brister som finns internt i klubben idag, och vilka som vi därmed efterfrågar från den nya rollen.

Kan du nämna några av de kriterier som ni tittar på?

Gedigen fotbollskunskap är ju en viktig del, och förmågan att ha strategisk höjd. Köp och sälj är självklart viktigt, men inte allt. När vi intervjuar någon så tittar vi ju antingen på någon som är erfaren och redan bevisat vad den kan, men det kan också vara så att vi tittar på någon där vi ser att de har potentialen och det vi efterfrågar inom sig som de kan ta fram i rollen som sportchef.

Vad gäller personliga egenskaper så söker vi någon som är mer ledare än chef. Det är viktigt med synen på människor och att man verkligen siktar på att nå hela Göteborg. Det är också viktigt att personen känner ett helhetsansvar för klubben och är beredd att hjälpa till överallt. Det är mycket lagarbete i IFK Göteborg.

(Sedan intervjun genomfördes den 19 mars har norske Thomas Berntsen gått ut med att han tackat nej till uppdraget som sportchef i IFK Göteborg, och Kenneth Andersson presenterats som tillfällig lösning i sportchefsfrågan.)

Hur känns det efter årsmötet?

Jag kunde ju inte vara med, men det var ett relativt lugnt årsmöte, vad jag förstod. Roligast av allt var att vi fick klart med beslutet om att starta ett damlag! Det känns självklart för hur en modern klubb jobbar idag och framåt.

Krasst talat: i klubbens ekonomiska läge, har vi råd med ett damlag?

Har vi råd att inte ha det? Både våra partners, supportrar, och samhället i stort kräver i praktiken det idag. Jag skulle inte bli det minsta förvånad om det snart kommer skall-krav från Svenska Fotbollsförbundet på att alla elitklubbar måste ha ett damlag. Sedan handlar det också om vårt hållbarhetsarbete och våra redan existerande ungdomslag för flickor, att kunna ge dem lika förutsättningar, precis som överallt annars i samhället.

Jag förstår att du behöver ställa frågan, men jag kan nästan bli provocerad av vissa som enbart är konservativa och vägrar följa med i samhällsutvecklingen. Vad skulle ge oss som fotbollsklubb rätten att ställa oss utanför vårt samhälle och all den utveckling som skett där för att ge alla lika förutsättningar?

Slutligen: vad blir annorlunda i år jämfört med tidigare år?

Det är många saker. Sedan jag tillträdde tycker jag vi har fått ett tydligare IFK Göteborg, och det hoppas jag har märkts. Vi har försökt kommunicera mer på alla plan, med medlemsmöten och transparens och den stora dragningen jag själv hade i december om hur ekonomin sett ut på 2000-talet, som aldrig gjorts tidigare.

Vi ska också tillföra mycket kompetens. Just nu går vi igenom kommunikation och marknad, och även om det är långa ledtider på vissa delar så ska vi se förändring där. Ökad tydlighet gäller också hur vi som lag ska agera på plan. Vi jobbar med det som en röd tråd genom hela verksamheten, där alla ska veta vart vi ska och där vi kan se en tydlig utveckling och linje mot det.

John Fhager2019-03-28 14:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg