Lagbanner
Motståndaren i vitögat: intervju med en GIF Sundsvallsexpert
Söndagens match bjuder på två lag med stor erfarenhet och skärpa i det offensiva poängspelet.

Motståndaren i vitögat: intervju med en GIF Sundsvallsexpert

Svenska cupen bjuder varje försäsong på ett annat motstånd än det vanliga, när man ställs mot hårt kämpande lag från lägre serier. För att få en bra bild på söndagens motståndare har vi ställt några frågor till vår kollega Joacim Lindgren från GIF Sundsvalls Svenska Fans-redaktion.

GIF Sundsvall är ett klassiskt lag som så sent som 2019 spelade i Allsvenskan, och som brukar sluta högt upp i Superettan. Truppen inför 2021 är stark sett till Superettan, och anfallsparet i Pontus Engblom och Linus Hallenius ser på papperet ut som ett av Superettans absolut vassaste. Hur har det fungerat i praktiken?

Det är nog som du säger ett på papperets vassaste anfallspar i Superettan, något som jag tror få skulle säga emot så här på förhand. Det behöver dock inte vara givet att två skytteligavinnare leder till dubbelt så många mål av sig självt. Det har varit lite för få matcher för att ännu kunna uttala sig om det kommer bli en succé eller en flopp, men jag tror att de flesta av oss som håller på Giffarna har stora förhoppningar.

Alla ingredienser för att det ska lyckas finns på plats, och då framförallt både Linus Hallenius och Pontus Engbloms genuina glädje att få chansen att spela tillsammans och en vilja att göra det så bra som möjligt för GIF Sundsvall. Med två andra personligheter hade det nog kunnat bli svårt att verkligen kunna ta tillvara på deras individuella skickligheter, men nu tror jag att de kommer anpassa sig till det som är bäst för laget. Vi får helt enkelt vänta och se.

GIF Sundsvall gjorde ju under sin tid i Allsvenskan en av seriens största "makeovers" när man gick från att vara ett typiskt brunkargäng till ett hyllat, Soccer Services-understött tiki-taka-spel. Hur ser spelet ut idag, och hur ser man idag på skiftningarna i spelet historiskt?

För att svara på den här frågan tror jag man får ta ett steg tillbaka. Precis som tränare och spelare har spekulerat i, i diverse intervjuer och poddar så måste man också se till det spelarmaterialet man har när man ska sätta sin strategi. Jag tror det är orimligt att anta att Giffarna helt plötsligt skulle ställa om till ett klassiskt 4-4-2 spel igen med långa bollar framåt.

GIF Sundsvall har uttryckt en långsiktig vision som börjar nerifrån pojkfotbollen och en strategi som ska genomsyra hela verksamheten. Det innebär att de spelare vi flyttar upp till A-laget inte längre har en "brunkarprofil" och därmed blir det svårt att spela en sådan fotboll. Framförallt med vår nuvarande budget och ambition att ha fler lokala spelare i laget.

Spelet har därmed fortsatt till viss del på den inslagna vägen med en vilja att äga mycket boll och spela sig ur situationerna. Dock har det anpassats något efter tappet av våra spanska spelare och då vi fått in lite andra spelartyper offensivt. Min åsikt är att vi börjar närma oss en bra medelväg mellan de två, där vi fortfarande kan utnyttja "Stora och Starka Giffare" samtidigt som vi kan spela en modern fotboll med aktiva ytterbackar.

Hur långt har laget kommit i sin försäsong? Är man tungt nedtränade eller kändes man pigga mot Norrköping?

På grund av Covid-19 har det kanske inte blivit samma typ av försäsong som det skulle vara andra år, och därmed är det svårt att veta vart vi ligger rent spelmässigt. Det har hunnits med en träningsmatch mot Gefle där vi verkade vara helt under isen och förlorade med 2-0. Sedan en annan träningsmatch mot Dalkurd där det såg betydligt bättre ut och vi vann mot 2-1. Jag tyckte också vi såg tendenser till en fortsatt positiv trend i matchen mot Norrköping.

Den inledande Svenska Cup-matchen mot just Norrköping blev dock inte riktigt vad vi tänkt, då vi fick ett (enligt mig) högst oförtjänt rött kort redan efter drygt 20 minuter och behövde spela med en man mindre resterande matchen. Det behövs kanske inte sägas, men därefter var det en lång uppförsbacke och Norrköping vann välförtjänt med 2-0, även om vi stod upp bra och hade en del moment som såg spännande ut.

Hur är målsättningen för säsongen, och är cupen något man prioriterar?

Jag tror alla lag vill vinna alla matcher. Däremot har inte Giffarna haft någon utalad vision om att vinna Svenska Cupen, och vi har ett långsiktigt mål att komma tillbaka till Allsvenskan inom de närmsta åren. Förhoppningsvis blir det redan iår, men föreningen som sådan har nog en lite längre horisont på det arbetet iom vår ekonomi och att bygga upp från grunden. I och med förlusten mot Norrköping kommer avancemang i Svenska Cupen givetvis bli svårt, men vi ska göra vårt bästa för att ge oss själva chansen.

Vad förväntar du dig få se i söndagens match mot IFK Göteborg?

En rolig match mellan två lag som känner varandra bra. Förhoppningsvis två lag som båda ställer upp med sina bästa lag då det också till viss del blir en försäsongsmatch för att sätta spelet innan respektive ligaspel. Förhoppningsvis slipper vi också påverkan från yttre makter (läs domare).

Jag tror att Giffarna leder med 3-0 i halvlek, men sen vänder IFK Göteborg och gör 3-3 under andra halvleken (déjà vu). Många mål och en solig söndag, man önskar bara att man hade kunnat vara på plats och heja på sitt lag.

Stort tack, Joacim, och ett stort lycka till för Giffarna så snart seriespelet drar igång!

 

John Fhager2021-02-26 15:45:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg