Lagbanner
15. Motståndaren i vitögat: Malmö FF - 15 augusti
IFK Göteborg vann ett av tre möten med Malmö FF det gångna året.

15. Motståndaren i vitögat: Malmö FF - 15 augusti

Allsvenskan närmar sig med stormsteg, och som nedräkning intervjuar vi experter på Blåvitts motståndare, i omvänd spelordning. Vi inleder med Malmö FF, som IFK Göteborg möter precis innan serievändningen i sommar.

Gästexpert: Ulf Nilsson, redaktör för Himmelriket, Malmö FF:s sida på Svenska Fans.

Malmö FF har de senaste åren kännetecknats av en stor bredd, som möjliggjort hög kvalitet oavsett hur tätt schemat varit. Hur ser det ut på den fronten i år?

Rent allmänt har vi uppenbarligen arbetat en del för att tunna ut truppen. Att inte ha lika många dyra löneposter utanför startelvan - och i vissa fall utanför bänken. Så vi har sålt/lånat ut en del folk som inte riktigt ingått i Jon Dahl Tomassons tankar på hur det ska se ut, samtidigt som vi har en del nytt folk framförallt offensivt som ska bli spännande att se.

Hur har det känts under försäsongen?

Nja, som tur är har man ju varit med ett tag och vet att man inte ska dra så stora slutsatser av hur det ser ut på försäsongen, men det är klart - Bra har det f-n inte sett ut. Vi har radat upp den ena usla insatsen efter den andra. Individuellt sett har få spelarna utmärkt sig, och som lag har det varit fullständigt genomuselt.

Så baserat på spel? Kasst.

Baserat på hur försäsongens spel brukar ha betydelse? Rätt bra. Kul det drar igång.

MFF inledde 10-talet med en ganska stor stolthet över sitt fina passningsspel, men har på senare år börjat spela något mer cyniskt. Hur är känslan i supporterled inför lagets taktik i dagsläget? Är det någon större diskussion om tänkbara förändringar?

Nja, jag tycker vi har fortsatt jobba ganska mycket med bollinnehav. Få matcher då vi inte vinner bollinnehavet. Däremot har vi lärt oss en hel del kring när och hur man bör vårda bollen, vilket också gett avspeglingar i våra fyra gruppspel i Europa från 2014 och framåt.

Sen har vi periodvis växlat lite med vårt presspel men grunden har varit att vi ska ha mycket boll.

Vad är en rimlig målsättning för säsongen för MFF, och känns det som att man är på väg dit?

Guld såklart. Sen tillhör jag dem som kanske inte tycker att det är en flopp att inte vinna guld. Men allt utanför Europacup-plats är ett stort misslyckande.

Sen blir det förhoppningsvis ett lite mer framgångsrikt spel i Europa iår. Lite mer flax med lotten än förra året så kan det bli bra. Gruppspel är alltid trevligt.

Vad förväntar du dig få se i mötet med IFK Göteborg 15 augusti 2021?
Gubbar tydligen.

Nä men skämt å sido. Jag ser alltid fram emot mötena med Blåvitt. Det är Sveriges två största klubbar så för mig är det alltid en stormatch att möta Göteborg. Jag tror ju att med det många rutinerade förstärkningar vi har fått se till Göteborg gör att de kommer bli mer cyniska och därmed också mer framgångsrika. De unga spelarna har såklart framtiden för sig, men vet inte alltid vad som krävs för att vinna. Det vet Blåvitts nyförvärv. Om det gör att Blåvitt är med i toppen låter jag vara osagt, men jag är rätt säker på att de blir mer att räkna med framöver.

Precis som det ska vara.

Tack Ulf, och lycka till inför säsongen!


Match:
Malmö FF - IFK Göteborg
Plats: Eleda Stadion
Dag: 15 augusti 2021


Läs vår analys av Blåvitts spelschema 2021 här.


 

John Fhager2021-03-17 18:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg