Lagbanner
Nyförvärv för andra dagen i rad! Alexander Farnerud är klar för Blåvitt
Alexander Farnerud är klar Blåvitt

Nyförvärv för andra dagen i rad! Alexander Farnerud är klar för Blåvitt

Igår släppte Blåvitt den länge väntade uppgiften om att Jakob Johansson var klar för föreningen. Idag kom den betydligt mer överraskande nyheten om att Alexander Farnerud också är klar för Blåvitt

Alexander Farnerud är ett namn som många fotbollssupportrar nog känner igen. Alexander är bror till en av Blåvitts nuvarande sportchefer, Pontus Farnerud, och har en lång karriär i flera av Europas bästa ligor bakom sig.
 
Alexander Farnerud inledde karriären i Landskrona där han, till skillnad mot storebror Pontus, faktiskt fick spela i Allsvenskan innan det bar iväg till Frankrike och Strasbourg. Där hann han vinna den franska ligacupen. Efter att Strasbourg blivit nedflyttade vände flyttlasset istället till Tyskland och Stuttgart. Där blev det en hel del bänknötande, samtidigt som Stuttgart under de åren var betydligt bättre än någon som följt Bundesliga de senaste åren kan tänkas tro. 2007, med Alexander i laget, blev de tyska mästare.
 
Men efter att ha spelat en del med B laget i Tyskland blev den en liten omstart i karriären för Alexander som flyttade till Bröndby och gjorde succé där. Efter det bar det vidare till Schweiz och Young Boys innan ännu ett lag i en Europeisk toppliga fick upp ögonen för Alexander. Nu bar det av till Italien och Torino, där Alexander tog en startplats.
 
Hösten 2016 valde han att flytta hem till Sverige, och då ryktades det en del om Blåvitt, men det var i en tid där Blåvitt hade lite svårt med ekonomin, och med barndomsvännen Rasmus Lindgren i Häcken föll valet på skärgårdslaget för Alexander.
 
Där blev det tre mål och tolv assist på 17 matcher, en imponerande siffra, men säsongen 2017 tog tidigt slut på grund av en allvarlig knäskada. De valde gemensamt att bryta kontraktet och efter att ha missat hela säsongen 2018 skrev Alexander på för Helsingborg inför 2019. Där blev det två mål och fem assist på nitton matcher. (Enligt Transfermarkt)
 
Alexander har även i Helsingborg dragits med en del skador och därför blev nog en del förvånade när ett annars väldigt ungt Blåvitt tar in en 36 årig spelare som fått de senaste säsongerna förstörda av skador.
 
Men Alexander är en i grunden väldigt duktig fotbollsspelare, och enligt Blåvitts pressmeddelande är han framför allt värvad för att avlasta Robin Söder, bredda truppen, och få in erfarenhet för lagets unga spelare att lära sig av.
 
Välkommen till Blåvitt Alexander!

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-05-14 09:00:01
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg