Lagbanner
Officiellt: Jallow och Yakob lämnar

Officiellt: Jallow och Yakob lämnar

Inom loppet av ett par timmar stod det klart att både Alexander Jallow och Kevin Yakob lämnar IFK Göteborg. De säljs till italienska Brescia respektive danska AGF Århus.

Alexander Jallow värvades till Blåvitt från Jönköpings Södra inför säsongen 2020 för ungefär 2,4 miljoner kr. Till en början var han andravalet på högerbackspositionen bakom Nzuzi Toko, men när denne lämnade under sommaren tog Jallow en ordinarie plats. Han blev snabbt en tongivande spelare och var med och bärgade cupguldet 2020. Oavsett om Poya Asbaghi, Roland Nilsson eller Mikael Stahre har tränat laget har Jallow var en given pjäs till höger i den blåvita backlinjen. Den här säsongen stod han för ett mål och fyra assist på 19 matcher.

Nu väntar spel i italienska Brescia för högerbacken. George Mourads och Marek Hamšíks gamla klubb har flera säsonger i Serie A bakom sig, men befinner sig för tillfället i Serie B. Förra säsongen slutade man på en femteplats och misslyckades i det efterföljande uppflyttningskvalet. Laget tränas av den gamle MFF- och HBK-tränaren Pep Clotet, och har inlett säsong med en seger mot Südtirol samt en förlust mot Frosinone. Enligt Fotbollskanalen får Blåvitt ungefär fyra miljoner kr för övergången. Ytterligare tre miljoner kr kan tillkomma i prestationsbaserade bonusar. Totalt blev det 105 matcher och tre mål för Alexander Jallow i den blåvita tröjan.

Den tidigare akademispelaren Kevin Yakob återvände till Blåvitt inför säsongen 2021, då han värvades från Häcken som bosman. Vid den tiden hade han nyss kommit tillbaka från en svår korsbandsskada och varit utlånad till Utsikten i Ettan Södra. Under det första året fortsatte skador att plåga Yakob i perioder, och han hade svårt att ta en ordinarie plats. Han fick speltid i 23 matcher, men det blev endast åtta starter. Den här säsongen började också motigt med småskador och petningar. Efter att Tobias Sana fick lämna klubben fick han till slut chansen på allvar – och tog den. På 15 matcher, varav 11 från start, svarade Yakob för fyra mål och två assist. Med det är han tredje poängbäst i laget, efter Marcus Berg och Gustaf Norlin.

IFK Göteborg har nu sålt Yakob till AGF Århus. Enligt Expressen får Blåvitt ungefär två miljoner för affären. AGF, som tränas av gamle MFF-tränaren Uwe Rösler, slutade förra året på en blygsam tiondeplats i ligan. Den här säsongen har dock inletts starkt och man ligger på en andraplats efter sex omgångar. Totalt blev det 53 matcher och 14 mål för Kevin Yakob i den blåvita tröjan.

Alltid Blåvitt önskar både Jallow och Yakob stort lycka till – och välkomma tillbaka i framtiden!

Mattias Wiklund2022-08-27 21:15:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg