Lagbanner
Ordförandens månadsbrev #2

Ordförandens månadsbrev #2

Alltid Blåvitt är stolta och glada att få publicera Supporterklubben Änglarnas ordförande John Pettersons varje månad. Syftet är att sprida information och insyn i såväl Änglarnas verksamhet som en ordförandes roll i densamma. Här är det andra månadsbrevet!

MÅNADSBREV FRÅN ORDFÖRANDEN: APRIL – MAJ 2022

Så nu när den första kalmaritiska nålen stuckits in i den blåvita ballongen, och nu när tre raka segrar förbytts till tre matcher utan vinst, och den rosenkindade optimismen från aprils första veckor förbytts till en känsla av att vi åker till Friends på en renodlad ödesmatch...vad gör vi då?

Jag blev lite förvånad av de starka reaktionerna på Kalmarmatchen. Inte på känslostormen i sig, för alla matchreaktioner bottnar ytterst i kärlek och omsorg: vi bryr oss så fruktansvärt mycket att vi reagerar på besvikelser genom att högljutt lova oss själva att vi måste sluta br oss, inte för att vi någonsin håller det löftet.

Men jag blev förvånad över att vår självbild var så skör: det räckte med en magsur nollpoängare i omgång sex så var vi redo att skrota hela säsongen 2022. Kamelen har lastats så full med motgångar under åren att det räcker med halmstrået 1-2 mot Kalmar för att knäcka dess rygg. Vi har vallfärdat till matcherna i sex veckor, fyllt Gamla, fyllt våra bortasektioner, och så plötsligt har alla tappat lusten.

Frukta inte. Jag har botemedlet.

En gång satt jag på en middag och hörde ett gäng skådespelare och regissörer prata om en föreställning som hade gått fel: spektaklet hade aldrig riktigt lyft, gnistan hade aldrig tänts.
Till slut hävde en av dem ur sig:
”Man kan inte bygga någonting på att folk ska ha lust!”

Det där har varit min paroll sedan dess.

Om jag bara utgick från att jag gör saker för Blåvitt när jag har lust att göra dem så hade jag avgått tiotusen gånger redan. Om jag bara utgick från att jag ger av min tid och min energi när klubben flyter på sportslig framgång så hade jag haft helt andra intressen vid det här laget. Men jag villkorar inte min tid och min energi till framgången, och det vill jag inte att någon annan ska göra heller.

En av de sämsta sakerna med rollen är att den så ofta utgår från att be människor ge av sina pengar. Köp årskort. Köp merchandise. Köp en prenumerationstjänst. Swisha det här numret. Köp ett medlemskap.

Egentligen vill jag inte be någon om pengar. Egentligen vill jag be om en svårare och mer värdefull sak.

Jag vill be folk att ge sin tid.

En av sakerna som slagit mig sedan jag trettiotvå år gammal lösgjorde mig från mitt sura gubbhörn och bestämde mig för att engagera mig var hur ENKELT det var. Det var bara att ställa frågan! Alla de där ”aktiva” som jag trodde hade inträdeskrav och licenser för att göra det de gjorde för Blåvitt...det var helt vanliga supportrar.

Det är helt vanliga supportrar som gör hyllningstifon som bräcker det mesta vi sett i den vägen när det kommer till skönhet och klass. Det är helt vanliga supportrar som skickar tusen  barn och ungdomar till Gamla Ullevi för att se livets första Blåvittmatch. Det är helt vanliga supportrar som får bussarna att rulla, som får sångerna att dåna.

Det bästa du kan göra är att gå fram och fråga om du får hjälpa till.

Dra ett strå till stacken. Se den växa. Den kommer inte blåsa bort för att det blir 1-2 mot Kalmar i omgång sex. Den kommer inte blåsa bort för att det blir en åttondeplats.

Den kommer att stå kvar, och en dag kommer vi att kunna ställa oss på den och nå högre än vad vi någonsin gjort tidigare.

Om trettio år kommer ingen att minnas resultatet i omgång sex mot Kalmar. Men om trettio år kommer det fortfarande gå människor på Gamla Ullevi som minns sin första match, hur de fick måla sin egen flagga, gå dit med klassen, och se ståplatsläktaren bjuda på en himlastormande vacker hyllning till en legendar.

Minnen för livet skapas även under en skitsäsong.

I helgen har vi en lördagsmatch mot AIK. Bokstavligt talat alla ska dit. Måla din flagga. Hör av dig om du vill reseleda en buss. Det finns platser kvar på sektionen, ta med en kompis!

Dra ditt strå, så ses vi.

Det handlar inte om lust.

Det handlar om kärlek.

Bli medlemmar i Änglarna:

Köp din biljett till AIK.


JOHN PETTERSSON
Ordförande, Supporterklubben Änglarna

ALLTID BLÅVITT2022-05-05 13:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg