Lagbanner
Patrik Karlsson Lagemyr till IK Sirius - en saga utan lyckligt slut
Patrik Karlsson Lagemyr lämnar IFK Göteborg efter en tid som nog inte riktigt blev som han tänkt sig.

Patrik Karlsson Lagemyr till IK Sirius - en saga utan lyckligt slut

Sällan har en spelare stött på så många hinder i sin fotbollskarriär som Patrik “Paka” Karlsson Lagemyr. Efter tre långtidsskador är det nu klart att Paka lämnar IFK Göteborg för IK Sirius. Trots att han går till en allsvensk konkurrent är det ingen som kommer minnas honom som en svikare - Paka är IFK Göteborg.

Paka har betytt oerhört mycket för Blåvitt och dess supportrar trots att han aldrig riktigt nådde upp till sin fulla potential. Som relativt ung supporter är Paka en av dem som betytt mest för mig och mitt supporterskap. Han är en av dem som jag har kunnat följa hela vägen från akademin. Enligt ifkdb.se blev det bara 102 matcher och 16 mål för Paka i den blåvita tröjan. Mer än så hann han inte med, mer än så klarade kroppen inte av. 

Det är klart att Blåvittspelare har blivit ihågkomna för mindre, men 16 mål motsvarar inte riktigt den minnesbild som den offensiva kreatören Paka skapat och som han nu lämnar efter sig. Han debuterade för IFK Göteborgs A-lag redan 2015 i en träningsmatch mot Sarpsborg. Första målet kom säsongen därpå när han rullade in 6-2 målet borta mot Gefle. 

Det stora genombrottet kom inte förrän “Poya-våren” 2019 när allt tycktes stämma för Blåvitt. Då mäktade han med 4 mål och 3 assist på Allsvenskans 12 inledande omgångar. Det går absolut att hävda att Paka var blåvitts bästa spelare den våren och det kändes verkligen som att han hittat precis rätt. Det kändes som att sagan “Paka i Blåvitt” var på väg att nå ett slut, ett lyckligt sådant. Men så blev det inte. Paka såldes inte dyrt till utlandet den sommaren och vann inte heller någon titel med IFK Göteborg. Istället kom beskedet att hans korsband var av. 

Paka kämpade sig igenom en lång rehabilitering och var redo när Allsvenskan 2020 drog igång. Redan i den andra matchen blev det ett mål, borta mot Varberg, och nu var många övertygade om att detta skulle bli Pakas säsong. En godkänd vår följdes upp av en sommar som präglades av ett cupguld för IFK Göteborg. Ett cupguld som Paka låg bakom, med både mål och assist i finalen mot Malmö. Återigen tycktes det lyckliga slutet vara inom räckhåll, dessutom med en titel i bagaget, men slutet kom inte den här gången heller. 

Den 1 november 2021 klev Paka av matchen mot Örebro med en skadekänning. Ett par dagar senare kom mardrömsbeskedet, långtidsskadad igen. Den skadan var början på slutet för Paka och hans tid i Blåvitt som bara mäktat med två matcher sedan dess. Nu är han alltså klar för Sirius. 

Att spelaren Paka blir ihågkommen som han blir beror främst på att han berör. Det finns inte en Blåvittsupporter där ute vars hjärta inte gick sönder när de nåddes av beskedet att han var långtidsskadad, igen. Det finns inte heller en Blåvittsupporter där ute som klarar sig undan gåshud på armarna när de tänker tillbaka på cupfinalen 2020, som Paka avgjorde. Segerintervjun med Paka efter den matchen gör det extra påtagligt hur mycket den titeln betydde för honom. 

Pakas tid i Blåvitt är likt en saga som borde tagit slut för längesedan. Om det inte vore för skadorna är jag övertygad om att han lämnat klubben för flera år sedan, då till en bra liga i Europa snarare än en allsvensk konkurrent. Pakas tid i Blåvitt är också en saga som innehåller alla möjliga känslor. Varje gång Paka firade ett mål, varje gång Paka gjorde en tunnel och varje gång Paka gick sönder är tillfällen som berört oerhört starkt. 

Dörren till det lyckliga slutet på Pakas tid i Blåvitt har varit på glänt i flera år men den här gången blir det inget lyckligt slut. Den här gången lämnar han IFK Göteborg, utan SM-guld och utan en megastor övergångssumma. Men vem vet, kanske blir det en återkomst till Blåvitt en dag så att han får chansen att avsluta sin egen saga och ge den det lyckliga slut som den förtjänar. Han är trots allt bara 26 år gammal. 

Jag unnar Paka allting gott i sin framtida karriär och vill inget hellre än att se honom i de vackraste av färger igen. Tack Paka. Tack för att du förgyllt mitt blåvita supporterskap, tack för cupguldet och tack för alla minnen. Du är IFK Göteborg. 
 

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042022-03-23 20:15:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg