Lagbanner
Pontus Wernbloom är klar för IFK Göteborg ”Drömt om att komma tillbaka hit”
Pontus Wernbloom flyttar hem till Blåvitt efter 11 ute i Europa.

Pontus Wernbloom är klar för IFK Göteborg ”Drömt om att komma tillbaka hit”

IFK Göteborg som haft det tungt i Allsvenskan och snart ska inleda Europa League kvalet stärker upp genom att värva hem Pontus Wernbloom som nyligen bröt kontraktet med grekiska PAOK.

Pontus är en del av den så kallade ”Fikaligan” som slog igenom stort när Blåvitt tog SM Guld 2007. ”Fikaligan” bestod framför allt av spelare som Pontus Wernbloom, Marcus Berg, och Mattias Bjärsmyr.
 
Till skillnad från t ex Marcus Berg som var rätt kritiserad för sitt spel i sina tidiga år i Blåvitt blev Pontus Wernbloom snabbt en publikfavorit genom en väldigt hård spelstil och redan under hans debutår – 2005 – vann han varningsligan i Blåvitt med fyra gula kort och ett rött på bara sju matcher.
 
Inledningsvis gick det tungt för Wernbloom i Blåvitt där han i all ärlighet ofta kostade mer med alla kort emot sig än han smakade och 2007 fick han svårt att ta en startplats på det Blåvita mittfältet. Det var först när Marcus Berg lämnade under sommaren som Wernbloom hittade sin plats i Jonas Olsson och Stefan Rehns Blåvitt. Nu som anfallare.
 
Efter 2007 gick Wernbloom ta ett litet steg tillbaka och agera en mer släpande anfallare, något som under tiden ofta kallades ”Wernbloom rollen”, mycket på grund av Blåvitts oförmåga att ersätta honom efter att han lämnat 2009.
 
Även om han lärde sig sluta ta onödiga röda kort så kommer många Blåvita ihåg Pontus för sin hårda spelstil och förmåga att markera närvaro. Typexemplet på detta är premiärmatchen på Gamla Ullevi där en Djurgårdare tacklar en Blåvitt spelare fult. Det dröjer inte länge förrän Pontus är där och ger Djurgårdaren en ordentlig flygtur. Ingen farlig tackling, men en som gjorde ont. Pontus bara ler när han tar emot det gula kortet.
 
Sedan han lämnade Blåvitt sommaren 2009 har Pontus Wernbloom spelat för tre andra klubbar. Först AZ i Nederländerna, och sedan vidare till CSKA Moskva i Ryssland där Wernbloom var en av nyckelspelarna i det CSKA som tog tre ligatitlar, två cupguld och spelade återkommande i Champions League.
 
Där har Pontus spelat mer defensivt men det har inte stoppat honom från att fortsätta reta gallfeber på motståndarna. Under tiden blev Pontus mer och mer bofast i det Svenska landslaget och uppmärksammad internationellt efter att han först retat gallfeber på hela Real Madrid för att sedan i matchens slutminuter bröta in en kvitteringsboll.
 
Efter CSKA bar flyttlasset vidare till PAOK (Inte att förväxla med Panathinaikos som ofta förkortas PAO) men även om PAOK gått bra och vunnit både ligaguld och cupguld sedan Pontus ankomst har Pontus själv dragits med en del skador och bara kunnat göra sporadiska framträdanden.
 
Den grekiska ligan har alltid varit känd för att vara turbulent när det kommer till pengar och att få dem utbetalda och det har snackats länge nu om att PAOK velat bryta kontraktet med Wernbloom för att spara pengar efter Coronakrisen.
 
Nu är det alltså klart att Pontus Wernbloom flyttar hem till IFK Göteborg.
 
– Det är nästan exakt elva år sedan jag spelade i Blåvitt, men jag har hela tiden drömt om att komma tillbaka hit. Jag är så glad att allt har löst sig och nu ser jag fram emot att komma igång med laget direkt och hjälpa till att vinna matcher, säger Pontus till Blåvitts officiella hemsida.
 
Kontraktet gäller denna säsongen och 2021.

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-08-21 10:23:43
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg