Lagbanner
Premiär: Änglarkollen (vecka 7)
Succén för Marcus Berg i Krasnodar fortsätter

Premiär: Änglarkollen (vecka 7)

Alltid Blåvitt inleder idag en ny artikelserie; Änglarkollen. Här uppdaterar vi er med det senaste nytt om spelare och ledare som tidigare representerat IFK Göteborg. Vad har hänt med dem idag? Hur går det för Ómarsson i Holland, Jamieson i Australien och vad gör Stefan Lundin idag?

Nyhetssvepet

IFK Göteborgs tidigare huvudtränare Stefan Lundin meddelande under tisdagen att han tackat ja till nomineringen som styrelseledamot i AIK. Solnaklubbens medlemmar kommer få avgöra ödet i kommande årsmöte i mars. Lundin tränade Blåvitt mellan 1999 till 2002 och har senast varit verksam som sportdirektör för Svensk Elitfotboll, en position han lämnade 2018.

Blåvitts tidigare supertalang Victor Edvardsen hamnade i början av veckan i blåsväder av stora propertioner, det efter att sin nuvarande klubb Degerfors IF tackat nej till ett miljonbud från AIK på spelaren. Den numera 25-årige anfallaren kände sig sviken på klubbledningen och kritiserade densamma kraftigt i media. Edvardsen lyckades även uppröra flera Blåvittfans då den uttalade IFK-supportern tycktes vilja gå till antagonistklubben AIK.

Till positivare nyheter. Ärkeängeln Emil Salomonsson, numera aktiv i Japan, medverkade i Erik Nivas omtyckta artikelserie 'Under tröjan'. Salomonsson beskriver hur det går såväl sportsligt som livet i stort i "soluppgångens land". Den välskrivna och uppskattade texten finns att läsa här.

Erik Dahlin, 31, bestämde sig i veckan att lägga av med fotbollskarriären. Målvakten tillhörde IFK Göteborg under elva säsonger, 2006 – 2012 & 2016 – 2019. Enligt Ljungskile SK ska Dahlin tillägna mer tid åt familjen och snickeri framöver.

***

På fotbollsplan
(Alltid Blåvitt har statistikfört drygt 80 tidigare Blåvittspelare och kommer varje artikel rapportera om de mest aktuella)

***

Lånekollen:

Amos, Tom, Utsiktens BK
Ålder: 23 år

Målvakten Tom Amos stod sin första tävlingsmatch för Utsiktens BK när laget premiärspelade i årets svenska cupen-gruppspel hemma mot Falkenbergs FF på Bravida Arena. Det blev en svidande 3–1-förlust men Amos höll siffrorna nere med flera räddningar. Även blåvittbekantingarna Martin Smedberg-Dalence och Karl Bohm fick speltid för Utsikten.

Titi, Adil, IK Brage
Ålder: 21

För Titi blev det utlåning till Borlängeklubben IK Brage den här säsongen och likt Amos fick Titi direkt spela i svenska cupen när IK Brage föll med 1–0 borta mot Djurgårdens IF. Titi fick hoppa in i den 70' minuten.

***

Tidigare spelare i blickfånget:

Abraham, Sargon, Degerfors IF
Ålder: 30 | År i nuvarande klubb: 2021| År i IFK Göteborg: 2018–2020

Abraham lämnade IFK Göteborg under januari för Degerfors IF och blev stor hjälte direkt när brukslaget besegrade IF Elfsborg med 1–0 i svenska cupen. Abraham fick till ett finfint vänsterfotsskott i den 61' minuten, i ett skede där Degerfors var en man mindre, som betydde mål och seger. Även tidigare Blåvittalangen Victor Edvardsen fick speltid när han hoppade in för Degerfors i den 68' minuten.

Berg, Marcus, FK Krasnodar (Ryssland)
Ålder: 34 | År i nuvarande klubb: 2019– | År i IFK Göteborg: 2003–2007

"Svarte-Marcus" fortsätter succén i FK Krasnodar. Torsbysonen noterades för ett mål och en assist i sextondelsfinalmatchen av Europa League mot kroatiska Dinamo Zagreb under veckan. Tyvärr räckte inte det längre än till 3–2-förlust för Krasnodar, men än finns det chans till avancemang när returmatchen spelas på torsdag. Under söndagen spelade Berg även i ryska cup-matchen mot Sochi, men där blev han mållös när sitt lag förlorade och åkte ut.

Barny, Junes, Enosis NP (Cypern)
Ålder: 31 | År i nuvarande klubb: 2021– | År i IFK Göteborg: 2019

Det blev bara en medioker halv säsong för Barny i IFK Göteborg 2019, men i cypriotiska Enosis NP har mittfältaren fått spela samtliga fyra matcher sedan han anslöt från Varberg tidigare i år. Enosis slutade på elfte plats i grundserien och ska nu påbörja en extraserie med de åtta sämsta lagen som avgör vilka fyra klubbar som blir degraderade från förstaligan.

Calisir, André, Apollon Smirnis (Grekland)
Ålder: 30 | År i nuvarande klubb: 2021– | År i IFK Göteborg: 2018–2020

Calisir lämnade IFK Göteborg under vintern för sitt första utlandsäventyr, det i Atenklubben Apollon Smirnis. Än sålänge har Calisir noterats för fem ligamatcher, varav två under veckan som gått. Tyvärr förlorade Smirnis mot såväl Lamia som Volos och ligger nu på plats 10 i högsta ligan.

Da Graca, Kristopher, VVV Venlo (Holland)
Ålder: 23 | År i nuvarande klubb: 2021– | År i IFK Göteborg: 2017–2020

Da Graca gjorde sin mittbackskollega Calisir sällskap med att lämna Sverige under januari. För Da Graca blev destinationen holländska VVV Venlo, där 23-åringen fick spela sina inledande sju matcher från start men hölls borta från startelvan i senaste matchen mot AZ Alkmaar som slutade i 4–1-förlust. Venlo ligger för närvarande på 14e plats i Eredivisie.

Diskerud, Mix, Denizlispor (Turkiet)
Ålder: 30 | År i nuvarande klubb: 2021– | År i IFK Göteborg: 2017–2018

Den västkustälskande amerikanen Mix Diskerud gick under januari på lån till turkiska jumbolaget Denizlispor från Manchester City. Det blev mål i premiärmatchen men sedan dess har Diskerud gått mållös i de följande fem matcherna. I lördags fick han spela från start när sitt Denizlispor besegrade Kristoffer Nordfeldts Genclerbirgligi med 1–0 och klättrade två placeringar i ligan.

Moberg-Karlsson, David, AC Sparta Praha (Tjeckien)
Ålder: 26 | År i nuvarande klubb: 2019– | År i IFK Göteborg: 2010–2013

"DMK" har gjort storsuccé för Sparta Prag under februari när han följde upp två mål mot Signa Olomouc med att göra hat-trick i senaste matchen mot Karviná. Moberg-Karlsson fick tidigare under säsongen skralt av förtroende från klubben och ryktades till bl a. Blåvitt, men nu har det lossnat rejält för den vindsnabbe anfallaren.

Nygren, Benjamin, SC Heerenveen (Holland), lån från KRC Genk (Belgien)
Ålder: 19 | År i nuvarande klubb: 2020– | År i IFK Göteborg: 2013–2019

Blåvitts megatalang Benjamin Nygren såldes för rekordsumma till belgiska Genk under sommaren 2019. Där blev dock speltiden begränsad och utlåning till Heerenveen följde året därpå, med bättre resultat. Nygren fick spela i såväl cupmatchen mot Feyenoord, i vilken han nätade, samt i ligamatchen mot Groningen förra veckan.

Ómarsson, Elías Már, SBV Excelsior (Holland)
Ålder: 26 | År i nuvarande klubb: 2018– | År i IFK Göteborg: 2016–2018

Inledningen på säsongen i holländska Excelsior var storartad för isländske Ómarsson. 17 mål på 16 matcher bevisade att han fick lära sig både ett och annat med Torbjörn Nilsson som anfallstränare i IFK Göteborg under 2017. Men på sistone har det gått trögt, med bara ett ligamål på de senaste nio matcherna och mållös gick islänningen även i förra veckans match mot MMV Maastricht.

Rogne, Thomas, Lech Poznan (Polen)
Ålder: 30 | År i nuvarande klubb: 2018– | År i IFK Göteborg: 2015–2017

Rogne är kvar i Lech Poznan för vilka han anslöt för från IFK Göteborg för tre år sedan. Trots att Lech Poznan inte går som tåget i ligan så har inledningen av vårsäsongen börjat lysande för Rogne, med tre spelade matcher och bara ett insläppt mål, vilket inneburit att storklubben klättrat upp på en elfte plats. I matchen mot Górnik Zabrze fick Rogne även näta när han kvitterade till slutresultatet 1–1.

ALLTID BLÅVITT2021-02-24 10:15:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg