Lagbanner

Rapport från årsmötet

IFK Göteborg hade årsmöte under måndagskvällen. Här är Alltid Blåvitts har skrivit ihop en rapport från mötet för de som inte kunde närvara.

Mats Engström öppnar mötet med ett kortare tal om det är vid sådana här tillfällen där vi visar styrkan i föreningsdemokratin. Våra årsmöten har en historia av att vara välfyllda och det är en styrka i IFK Göteborg.
 
Mötet förklaras öppet 18:04 och inleds med en reklamfilm man tagit fram tillsammans med Craft. Det var samma film som visades när Blåvitt och Craft offentliggjorde sitt framtida samarbete i vintras.
 
Mats informerar sedan om att årets matchtröja kommer lanseras på Torsdag. Blåvittshoppen gör ett event 17.30 med After Work på John Scotts efteråt.
 
Sedan fortsätter Mats med att presentera lite siffror på blåvitts medlemskap och följarantal.
 
Medlemstalet är ganska lågt (drygt 4500) men man har bra med följare på sociala medier, där fler än 140 000 gillar Blåvitt på Facebook.
 
Vidare nämns förra årets möte och vad som sades då. Då pratade vi om en svår resa med en tydligt inslagen väg. Vi skulle satsa på vår akademi, vi gick in i säsongen med en aggressiv budget.
 
Och utfallet blev bättre än vi vågat hoppas på. Akademin levererade. Publiken kom tillbaka.
 
IFK Göteborg är inte nöjda med att sluta sjua i serien, men tittar vi till positiv utveckling så är året ett steg i rätt riktning. Publiksnittet går upp. Ekonomin är bättre. Det egna kapitalet är över 20 miljoner. Bottentipps slutade med ett lag som var med i tabelltoppen nästan hela säsongen.
 
Det tas även upp att Blåvitt vill vara en transparent förening. De lyfter driftsunderskottet mot föreningens medlemmar, men konstaterar också att i princip alla lag har driftsunderskott.
 
Blåvitt avser fortsätta sitt arbete i att utvecklas i samma hårda intensitet och Mats trycker många gånger på att det fortfarande är mycket hårt arbete kvar att göra.
 
Robin Söder kom tvåa i skytteligan och fick kristallkulan, samtidigt som Alhassan Yusuf utsågs till årets nykomling i Allsvenskan. Utöver det har Blåvitt startat ett damlag, vilket är en historisk händelse för föreningen.
 
Mats presenterar den långsiktiga planen som togs fram förra året igen. Det var en plan som sträckte sig i fem år, fram till och med 2023. Det är en långsiktig plan, men som alla planer måste vi förändra när vi ser att vi ligger bättre eller sämre till än förväntat.
 
Och efter 2019 går det bättre än de vågat hoppas på. Därför höjs nu målet om eget kapital till 40 miljoner, från de tidigare 25 miljonerna, då vi redan nu nästan nått 25 miljoner. (Det egna kapitalet är på 22,5 miljoner.)
 
Mats vill också lyfta arbetet som görs i IFK i samhället. Blåvitt kommer snart inviga sin tredje fotbollsplan som en del av ”IFK i samhället”. Efter Biskopsgården och Hammarkullen är det nu dags för Bergsjön att få en plan.
 
Mats berättar att de här planerna enligt en ny studie förväntas ge samhällsnytta till ett värde av 35 miljoner som är oss alla till gagn.
 
Efter det går vi över till en tråkigare punkt. Kamrater som lämnat oss under året.
 
Mötet håller en tyst minut för kamraterna som lämnat oss.
 
Efter det blir det lite snack och presentation av Blåvitts två representationslag. Först ut, Blåvitts första damlag. Speaker Mikael intervjuar tränare först.
 
Hur är läget i truppen?
Alla mår bra, eller ja, förutom en som är gipsad.
 
Hur gamla är spelarna?
14-19 idag.
 
F15 serien förra året? Om jag tolkade tabellen rätt blev det 16 matcher och 16 segrar.
Det stämmer.
 
Lag har 29 spelare men ska spela i tre olika serier så det blir en del matcher.
 
Det blir F15 serien där några av 06:orna går upp och är med, sedan blir det F17 och Div 4 dam.
 
Det har redan spelats tränignsmatcher, mot Virgo på Heden (Virgo är i Div 3). Hur gick det?
Blåvitt vände underläge till seger med 12-2.
 
Vilka förväntnignar ska vi ha på laget?
Förväntningar ska man ha men det är unga tjejer så vi ska inte lova serieseger. Men vi vill såklart vinna allt.
 
Damlaget tackas sedan av.
 
Efter damerna kommer Herrlaget upp på scen.
 
Poya tycker att försäsongen ändå varit rätt bra, även om resultaten inte varit helt hundra. Det glädjande är att spelet blir bättre och bättre.
 
Blåvitt hade gärna blivit bland de bästa gruppettorna, men det viktiga var att gå vidare, och det gjorde vi. Blåvitt behöver bara vara bättre än sina motståndare i tre matcher nu för att bli cupmästare och det är målet.
 
Man pratar om vad Blåvitt kan bli bättre på, och tar upp att en fördel med att inte ha så stor spelarrotation är att kemin är bra och att alla spelare förhoppningsvis tagit steg i sin utveckling.
 
Vad gäller skadeläget så var det väldigt tråkigt med skadan på Emil Holm, men tillsammans med Paka och Wikström så tycker Poya att det är tre väldigt professionella spelare som han har fullt förtroende för att de ska ta sig tillbaka på ett bra sätt.
 
Poya avslutar med att säga att om han fick välja så skulle de spela kvartsfinalen i Göteborg, vilket innebär match mot Häcken. (Det blev Hammarby.)
 
Ordet går tillbaka till Mats som tackar av de spelare som lämnat Blåvitt under året. Sedan går ordet över till Max.
 
Max inleder med att förklara att i vi när vi tittar på årets resultat måste se var vi var förra året. Och de är väldigt glada över den resa som gjorts, men de är långt ifrån nöjda.
 
För Blåvitts del är det viktigt att ha kontroll över intäkter och utgifter. Max tar upp exemplet Hammarby och Djurgården som gör enorma driftsunderskott, men de har satt sig i en position där de har råd att göra det. Blåvitt vill ha bättre kontroll på intäkter och utgifter för att också kunna sätta sig i den positionen.
 
Målsättningen är att IFK Göteborg alltid ska kunna tävla om ett europaspel och verksamheten ska hjälpa Blåvitt nå det målet.
 
Hur vi når dit behöver inte vara att värva de bästa spelarna till de dyraste lönerna utan det kan vara något annat. IFK Göteborg ska hitta sin egen väg och ta kontroll över vår egen framgång på den vägen.
 
Även Max nämner de ändrade delmålen. Dels tidigare nämnda mål om 40 miljoner i eget kapital men också att vi ska öka intäkterna från sponsorer med 10% om året till 2023.
 
Om 2019 var året där Blåvitt ställde om är 2020 året där Blåvitt ska bygga grunden i den nya organisationen. I år ska det tas fram ett nytt ekonomisystem och nytt biljettsystem bland annat.
 
På Kamratgården görs mycket och Max är noga med att poängtera att arbetet som görs är väldigt noggrant. Det finns en plan och den följs.
 
Blåvitt försöker vara så transparanta som möjligt och nästan allt arbetet finns redovisat på hemsidan.
 
Jag tror inte det är många klubbar i Allsvenskan eller Superettan som gör det så transparant som vi gör det och vi hoppas att medlemmarna uppskattar det. (…) det ger oss energi att känna den uppskattningen. 
Efter Max går vi vidare till information om färg och klubbmärke.
 
Åke Josephsson kommer upp på scenen för att redovisa arbetet med klubbmärket och färgerna.
 
Vitt har alltid varit vitt, men den blå färgen har ändrats en del genom åren.
 
Bakgrunden är att en arbetsgrupp under ett tidigare årsmöte tillsatts för att jobba med den Blåvita identiteten. Där har noterats att Blåvitts blå färg ändrats en del genom åren. Arbetsgruppen har tagit in så många matchtröjor de kunnat få tag på och gjort en färganalys. Därifrån har man tagit fram ett snittvärde som förhoppningsvis ska bli IFK blå för all framtid.
 
För de som inte noterat det än så är den nya IFK Blå lite märkare än den som användes på klubbmärket tidigare. Även den gula nyansen har fått lite mer mättnad. Utöver färgändringarna så har smådetaljer ändrats för att stärka klubbmärket i en modern tid. Vissa konturlinjer har tagits bort för att göra märket lite renare och även mer kompatibelt med olika former av bildskärmar, där de gula och blå linjerna lätt i vid lite sämre upplösning kunde blandas för att bli en vedervärdig variant av grönt.
 
Efter en utläggning om det besluten som tagits runt klubbmärket är det dags för olika prisutdelningar.
 
Efter prisutdelningarna är det dags för de mer formella delarna av mötet.
 
Det är drygt 230 röstberättigade medlemmar på mötet och ytterligare 40 medlemmar utan rösträtt närvarande.
 
Hans Rothenberg väljs in som mötesordförande.
 
Cecilia Andersson väljs som sekreterare.
 
Rösträknare och justerare klaras av ganska snabbt.
 
Första punkten att ta upp är ekonomi.
 
Mats presenterar att vinsten på 11,7 miljoner är efter vissa avsättningar, bland annat återbetalningar till transferintressenter som sköt in pengar under 2018 och 2019 för att värva in spelare, men även till IFK fonden som börjar växa sig rätt stark nu.
 
Marcus Hermansson, ekonomichef, går upp på scenen.
 
Omsättning ökar med drygt 10 miljoner, men transfernettot är ungefär samma som 2018. Resultatet innan avsättningar är 20,5 miljoner.
 
Personalkostnaderna har ökat men de externa kostnaderna har minskat. En del av det är spelarförvärv under sommaren, en del är att man bytt ut många konsulter till egen personal.
 
Publiksnittet har ökat markant, men publikintäkterna har inte ökat lika mycket. En anledning är att matcherna på Ullevi höjde snittet men innebar större kostnader.
 
Driftunderskottet har sänkts från -33,5 till -24,2 miljoner, och målsättningen är att fortsätta sänka den med 20-30% tills det nått en acceptabel nivå. Var den nivån ligger beror på hur vår ekonomi ser ut i övrigt.
 
Mats presenterar lite om det externa kapitalet som tagits in och avbetalningen på det. Man har lånat in drygt 12 miljoner men betalat tillbaka nästan 9 miljoner.
 
Rambudgeten för 2020 är satt relativt försiktigt och något som sticker ut är att föreningen budgeterar med lägre nettoomsättning än både 2018 och 2019 men förlitar sig fortfarande på en del spelarförsäljningar.
 
IFK Fonden, som är helt separerad från föreningens ekonomi i övrigt har drygt 4 miljoner idag, men får bara användas om föreningen, styrelsen och fondens styrelse är överens. De är inte en del av föreningens kapital, dvs inte en del av de 22 miljoner i kapital föreningen har idag.
 
Några frågor om ekonomin dyker upp.
 
Första frågan har två frågor, den ena gällande klubbdirektörens höga kostnadspost, den andra om de ökade personalkostnaderna.
 
Svaret är att Blåvitt 2019 haft en del kostnader för den tidigare t.f. klubbdirektören tillika sportchefen (Mats Gren jobbade som bekant dubbelt innan han fick lämna hösten 2018). Personalkostnaderna kommer främst från spelarförvärv och inte i nyanställningarna på Kamratgården.
 
Fråga två handlar om hur man ökar sponsorintäkter och varför de inte ökar i rambudgeten, och det är en process som tar tid. Blåvitt ligger trots allt topp tre i allsvenskan på den posten och man ser mycket potential i föreningens CSR arbete och föreningen är säkra på att intäkterna kommer gå upp. Föreningen vill vara försiktiga i att höja budgeten
 
Replik på svaret var att om 2019 och 2020 var omställningsår så måste ju intäkterna upp snart för att Blåvitt ska kunna vara med och konkurrera om Europaplatser som målsättningen är.
 
Mats Engstrand påpekar att vi även kommer få in fler pengar från SEFs avtal längre fram som på sikt kommer innebära att vi får in de dubbla intäkterna mot idag.
 
Fråga tre. Rör budgeten på personalkostnader som är lägre än förra årets resultat. Hur tänker man där.
Det ska bero på att budgeten är lagd med de förutsättningar som gäller idag (undertecknad tolkar det som att det är den kostnaden vi har utan att värva in nya spelare), men det är klart att transferfönster kommer påverka det och resultatet kan skilja sig från budgeten ifall det bedöms som försvarbart.
 
Rothenberg drar ett skämt om att hålla uppe de gröna lapparna vid frågor i framtiden eftersom händerna är lite otydliga i strålkastarljuset. Röda lappar vill vi inte använda på de här mötena. Oklart om han menade att vi ska hålla med varandra eller om det är en referens till att Hans är moderat riksdagsledamot. Rev ner en del skratt oavsett.
 
Revisorn går igenom årets revision av årsredovisningen och koncernredovisningen. Revisorn yrkar på ansvarsfrihet. Mötet beviljar den.
 
Mötet fastställer även att styrelsens arvode även i framtiden ska utebli. (Styrelsen jobbar gratis med andra ord.)
 
Valberedningen kommer sedan upp för att presentera sina förslag för styrelse nästa år. Först ut är posten som ordförande som till skillnad mot övriga ledamot väljs på årsbasis. Valberedningen föreslår omval av Mats Engström.

Mats Engström valdes om.
Rothenberg skämtar igen, denna gång om att det bara är 20 år kvar till rekordet för längst tid som ordförande.
 
Andreas Johansson har meddelat att han inte ställer upp för omval. Utöver Andreas har även Cecilia Andersson, Peter Brandt, Rickard Berglin mandatperioder som går ut. De nomineras av valberedningen till omval. Utöver dem nominerar valberedningen Marie Svensson och Fredrik Karlsson till nya styrelseledamot.
 
Fredrik jobbar som ekonomisk chef på storsponsorn Serneke och Marie har en lång historia som fotbollsledare. Alla nominerade väljs in.
 
Sedan blir det även val av revisorer och revisorssuppleanter.
 
Valberedningen föreslår omval sittande revisorer såväl som revisorssuppleanter.
 
Mötet ska även välja styrelserepresentanter för alliansföreningen. Där sitter idag avgående Andreas Johansson och eftersom ’Anjo’ lämnar styrelsen föreslås Cecilia Andersson ta platsen tillsammans med omval av Mats Engström.
 
Även det röstas igenom.
 
I IFK fondens styrelse och guldmedaljutskottets styrelse föreslås även där omval och det röstas igenom.
 
Sist ut för val är valberedningen som av naturliga skäl inte nomineras av valberedningen. Från publiken läggs ett förslag om omval. Inga andra förslag läggs fram och mötet röstar igenom omval.
 
Efter invalen är det dags för motioner. Först ut är motionen som lämnats in om att IFK Göteborg ska besluta om att verka för att avskaffa villkorstrappan. En längre presentation av en av motionärerna redogör för problemen med villkorstrappan och hur det kan påverka publiken och föreningen i framtiden.
 
Styrelsen ställer sig bakom motionen i alla väsentliga drag. Redan idag arbetar IFK Göteborg för ett avvecklande av den så kallade villkorstrappan och styrelsen ställer sig bakom motionen i sin helhet.
 
Den andra motionen handlar om VAR.
 
Änglarnas dagsfärske ordförande John Pettersson presenterar motionen och förklarar för hur VAR inte lyckats få bort tveksamma domslut men allvarligt försämrat upplevelsen för publik. Motionärerna vill att IFK Göteborg aktivt ska verka för att stoppa införandet av VAR i Allsvenskan, och även verka för avskaffandet av VAR i Europas ligor.
 
Styrelsen delar motionärernas farhågor men poängterar en viss problematik finns i att VAR redan är en del av Europa och att det finns en risk för att Allsvenskan och svensk fotboll hamnar bakom resten av Europa och föreslår att motionen avslås och tas upp vid ett senare tillfälle då ett införande av VAR inte är aktuellt förrän tidigast 2022 och vi har gott om tid på oss att ta upp frågan igen.
 
Till skillnad mot tidigare omröstningar så var mötet inte överens, men mötesordförande uppfattade det som att majoriteten ville gå på styrelsens rekommendation och eftersom ingen votering efterfrågades klubbades den även igenom. Blåvitt kommer med andra ord att avvakta SEFs interna utredning om VAR innan föreningen tar ställning till det.
 
Efter det fastställs medlemsavgiften innan mötet avslutas.
 
Mats avslutar mötet med att tacka för det fortsatta förtroendet. Det blir även avtackningar för ledare som varit med. Avslutningsvis tackas avgående styrelseledamoten Andreas Johansson av.
 
Efter mötet hålls en auktion där fotografier på Paka och en seger (såg ut som Helsingborg borta 2016) auktionerades ut till förmån för blåvitts ungdomslag.
 
Totalt sett ett ganska trivsamt möte där stämningen var betydligt mer positivt än den varit de senaste årsmötena.

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-03-09 22:00:11
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel