Lagbanner
Redaktionspanelen om premiärinsatsen: ”Måste hitta en lösning på hur man vill använda sina wingbacks”
Blåvitt spelar 0-0 borta mot Örebro. Redaktionen tycker till om insatsen, vad som var bra och vad som måste bli bättre till mötet med AIK

Redaktionspanelen om premiärinsatsen: ”Måste hitta en lösning på hur man vill använda sina wingbacks”

Den Allsvenska premiären är avklarad och Blåvitt inledde med en 0-0 match borta mot Örebro. Här är redaktionens tankar. Med oss är Andreas Kristensson, Viktor Fridén och Adrian Pihl Spahiu

0-0 mot Örebro. Fågel, fisk eller motorbåt?

Andreas

Tyckte verkligen det fanns ljusglimtar i premiärmatchen mot Örebro. Jallow dominerade sin kant, Erlingmark var en fin tvåvägsspelare på mitten och Yusuf var absolut bäst på plan.
Blåvitt hade oftast en fin uppspelsfas men som sedan rann ut i ingenting. Där måste spelare som Sana, Yakob, Thern mm. verkligen steppa upp till en jämn nivå som kan levereras inte bara i en "toppmatch" mot AIK, utan också i en premiär borta mot Örebro.

Viktor
Själva resultat är väl ganska förtjänt sett till matchbilden över 90 minuter, däremot är spelets utveckling under matchens gång fisk och dessutom en ganska upprepad fisk. Skriker 2020 med en bra första halvlek utan att få in bollen följt av att falla ihop i inledningen av andra vilket så småningom leder till ett oavgjort resultat. Förhoppningsvis slipper vi fler prestationer som andra halvlek under säsongen 2021. Ska även tilläggas att Therns skada inte gör premiären bättre, samtidigt som det förhoppningsvis finns en viss slovak beredd att fylla Therns skor mot AIK eftersom matchen spelas på riktigt gräs.

Adrian
Motorbåt med rejält med bottenväxter. Tycker stundtals i första halvlek det såg riktigt bra ut, där Blåvitt kunde trycka ner Örebro bra. Men andra halvlek höll inte alls samma nivå, och istället för det Örebro som skapade lägen mot ett Blåvitt som inte alls fick ordning på bollen.

Kryss i en premiär är ju såklart inte hela världen. Men att man har så djupa dalar som man hade i andra halvlek däremot känns inte bra. Det känns inte heller så bra att höra att laget fortfarande inte riktigt är där de vill vara. Det är tredje året i rad nu som laget till synes inte är redo när serien drar igång. Sen kan man peka på faktorer som skador och liknande som bidragande till det, men det faktum att vi har en skadebenägen trupp och ändå verkar lika tagna på sängen när skadorna kommer, år efter år, inger inte förtroende.


Fanns det något positivt du tar med dig från premiären?

Andreas

Jag tar med mig det fina försvarsspelet, Jallows briljans och Yusuf som bara inte går att inte älska. Tänk när han får killar som Berg, Hamsik och Wendt att arbeta med.

Viktor
Tycker blåvitt stundtals har ett bra passningsspel i första halvlek när Örebro inte kommer nära oss i vissa sekvenser. Sett till matchen mot Värnamo, där jag tyckte att det saknades avslut utifrån fick vi se mer av den varan i premiären även fast det inte var de bästa avsluten. Överlag är första halvlek lovande med flera bra delar att bygga vidare på. Samtidigt är det skönt att laget, och framförallt Anestis, håller undan och inte släpper in något mål bakåt när offensiven inte fungerar i andra halvlek.

Adrian
Stundtals såg det riktigt bra ut i första halvlek. När Blåvitt kommer upp i pressen gör man det riktigt bra. Positivt också att försvaret överlag känns stabilt och man släpper inte alls till så mycket målchanser för Örebro, som trots allt är hemmalag.

Finns det något negativt som behöver arbetas med inför matchen mot AIK?

Andreas

Det finns lite att arbeta på då slutprodukten måste bli mycket bättre och passningar i sista tredjedelen måste hitta rätt adress. Såg stundtals ut som vi hade samarbete med Postnord i sista tredjedelen, inte en passning som hittade rätt adress. Höjden finns i många spelare men jämnheten är den vi strävar efter.

Viktor
Helheten och prestationen över samtliga minuter. Som sagt gör laget mycket rätt under första och vissa situationer går att bygga vidare på under säsongen. Med en liknande prestation som i första över 90 minuter har jag svårt att se något annat än tre blåvita poäng i premiären, men hade vi presterat på en liknande nivå som under den andra halvleken i de första 45 minuterna ser det betydligt mörkare ut. För efter den lovande inledningen gick blåvitt istället över till att hamna lågt i de defensiva positionerna efter halvtidsvilan och när man väl gick framåt var det otroligt uddlöst. Kanske är det matchcoachningen som behöver förbättras i och med att det blåvitt försöker sig på inte fungerar överhuvudtaget, samtidigt som ingen taktisk förändring kommer. Hittills är det som ändrats mest, i positiv bemärkelse, vilka spelare som finns i den blåvita truppen anno 2021 kontra de senaste upplagorna – nu gäller det att få ut något av den kvalitén på planen också.

Adrian
Örebro kunde relativt enkelt pressa ner Blåvitt i andra halvlek, något AIK lär jobba ännu hårdare med. Där har Blåvitt en del att jobba med, dels i att ta sig ur pressen, men också att inte bli för stressad av pressen. Mot Örebro slog Blåvitt flera gånger pass rakt på Örebrospelare, trots att de var ohotade. Laget behöver även förbättra prestationen i straffområdet. Mot Örebro hade Blåvitt svårt att få in bra bollar i straffområdet, och när de väl kom in hade Örebro krympt ytorna så pass att bollarna fastnade på ÖSK spelare. Sist men inte minst behöver man nog ta sig en funderare på hur man vill använda sina wing-backs. Mot Örebro kommer både Jallow och Norlin i en del bra inläggslägen, men i och med att Blåvitt spelar med högerfoten på vänstersidan och vänsterfoten på högersidan kommer inga inlägg i farten. Istället måste både Jallow och Norlin stanna upp, vända upp för att kunna slå inlägg. Något som ger Örebro tid att både samla försvaret i straffområdet, såväl som att komma upp i press på bollhållare.
 

Alltid Blåvitt2021-04-12 22:40:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg