Lagbanner
Replik: Fortsätt tjafsa i de blåvita leden, för Kamraternas skull
En stad - Ett lag - Många åsikter som behöver få luftas för att vi gemensamt ska hitta en bättre väg fram?

Replik: Fortsätt tjafsa i de blåvita leden, för Kamraternas skull

I en krönika från 27/7 skriver Johnny att blåvita supportrar borde rikta den ilska som idag riktas internt utåt istället. Idag kommer en replik från David Hesslefors.

I en krönika från 27/7 problematiserar signaturen Johnny det han upplever vara kraftigt ökade interna stridigheter bland blåvita supportrar. Jag menar att det som händer borde hänt tidigare och att det är ett hälsotecken i en medlemsstyrd elitfotbollsförening 2022.

IFK Göteborg – hela stadens lag - en förening med sportsligt haltande A-lagsverksamhet för herrlaget, med sportsligt och utvecklingsmässigt beundransvärt damlag, med spännande och titelvinnande e-sportlag bland mycket annat. Samtidigt ska vi aldrig glömma alla utmaningar som kommer med att vara en förening som bygger på medlemsdemokrati, men samtidigt måste agera på en stenhård kommersialiserad marknad. Tro fasen att det finns minerad mark att trampa på. Att det finns medlemmar och supportrar som vågar slänga in en brandfackla i denna miljö och att det blir hätska diskussioner är, hävdar jag, nyttigt. Det är på det viset vi faktiskt kan fortsätta bygga ett IFK som blir starkare och bättre rustat för framtiden. Nya synsätt och utmanande diskussioner är en viktig del i att vara inkluderande. Det som är farligt är att vilja tysta de kritiska röster som tar plats i de blåvita leden. Jag upplever att Johnnys krönika syftar till just det att vilja tysta den interna debatten, för att den skulle vara jobbig eller, vilket jag inte tror, skulle splittra de blåvita supportrarna.

Kräv inte tystnad av de som lyfter på stenar och som bidrar med andra perspektiv. Döda inte en diskussion bara för att du är ovan vid, eller kanske till och med känslig för, ämnet som diskuteras. Utan individer som vågar stanna upp, lyfta blicken och utmana rådande strukturer tappar vi som förening vår egentliga livsluft. Ny kunskap och utmanande perspektiv nödvändiga för att vi ska kunna röra oss framåt och kanske inom bara något år vara med och kämpa i serietoppen igen. Skygglappar och tystnadskultur inom fotbollen, liksom överallt i samhället, är förödande. Jag har reagerat och kommer fortsätta reagera starkt på sådana tendenser.

Tänk om dessa perspektiv kunde diskuteras i andra forum än i sociala medier och då gärna på ett sätt som gör att medlemmar och supportrar kan ta del av dessa diskussioner. Vi har ju till exempel ett par intressanta poddar som handlar om Blåvitt. Jag har flera gånger hört att de ansvariga för dessa gärna diskuterar och värderar engagemanget och tonen på sociala medier. Vågar man föreslå att ni som ansvarar för någon av dessa poddar bjuder in en kritisk supporterröst emellanåt och på så sätt kan få olika resonemang utvecklade? Det hade varit givande på riktigt. Håkan Mild med flera i all ära, men jag vill också höra om engagerade medlemmar, vanliga eller ovanliga, och deras syn på IFK Göteborg.

Det är ju genom att vara något av bråkstakar som vi hörs och syns genom hela fotbollssverige, när alla andra med avund ser våra imponerande tifon och hör vår sång vid inmarschen på Gamla Ullevi. Dessutom finns det ingen motsättning i att ha livliga och högljudda interna diskussioner, även inför öppen ridå, och att samtidigt ha gott om energi kvar för att stå enade i vår aversion (eller vårt hat) mot våra största rivaler, må de vara plaststockholmare, blekblå malmöitiska gröthalsar eller Hisingens gulsvarta lillebror.

Vi är blåvitt, bäst i Sverige! Ingen jävel ska tysta oss!

David Hesslefors

Alltid Blåvitt2022-07-30 18:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg