Lagbanner
Roland Nilsson blir ny tränare för IFK Göteborg
Roland Nilsson blir ny huvudtränare för IFK Göteborg

Roland Nilsson blir ny tränare för IFK Göteborg

Drygt en vecka efter att Poya Asbaghi fått lämna posten som huvudtränare för Blåvitt så presenterar föreningen hans ersättare, och det är ett väldigt bekant namn. Roland Nilsson.

Presentation
Redan inför matchen mot Hammarby hintade Pontus Farnerud om att en tränare skulle kunna presenteras under fredagen och mycket riktigt kallade Blåvitt till presskonferens på fredagmorgonen.
 
Väl där ställer sig Max Markusson, Pontud Farnerud och Roland Nilsson på scenen. Max Markusson inleder presskonferensen med att prata om att ta ansvar genom att fatta beslut.
 
Max berättar att det vid sidan av planen gått förhållandevis bra, men på planen hackat. Därför har ledningen visat att de vågar ta obekväma beslut, vilket är en anledning till att vi idag står här med Rolle som huvudtränare och inte Poya Asbaghi. Max avslutar med att säga att alla ledare förstår att det finns frustration bland supportrar. Det ska finnas frustration när det går som det går, men det som behövs just nu är enighet och framtidstro.
 
Pontus Farnerud tar över och tackar både Rolle och SvFF för att de varit hjälpsamma och professionella i övergången. Det känns bra att få en en nyfiken och ambitiös tränare som Roland Nilsson.
 
Roland Nilsson säger att han är stolt över att ha fått förfrågan om att ta över Blåvitt. Han säger att Blåvitt har ett bra lag med spännande trupp som borde kriga betydligt högre upp i tabellen. Där bli hans jobb framför allt att se till att laget börjar ta de poäng som föreningen behöver ta, och på sikt lägga en grund för ett bättre Blåvitt.
 
På frågan om hur Roland Nilsson ska bidra när laget ligger där det ligger svarar Roland att han hoppas kunna få laget att jobba bättre för varandra. Han nämner bland annat att laget ska bli mer solida i försvaret och skapa mer chanser.
 
På frågan hur det känns att lämna U21 laget mitt i ett kvalspel säger Roland att det såklart var ett svårt val. Men samtidigt känner han en dragning till att få leda ett lag närmare, där man inte bara lånar andra lags spelare utan istället få följa spelare dag in och dag ut.
 
På frågan om spelsystem svarar Roland att de först ska kolla vad de måste göra på kort sikt och sedan på längre sikt. Just nu är resultaten viktigt och då gäller det att inte ta bort den trygghet som finns i laget.
 
Till GP säger Roland Nilsson att det känn sjättekul och spännande att ta över IFK Göteborg men att det också är mycket att sätta tänderna i. Han ska ha fått frågan om att ta över Blåvitt efter landslagssamlingen som nyligen avslutats. Rolle säger att det kändes som rätt tidpunkt att komma in i klubblagsfotbollen igen och få följa spelare och lag närmare.
 
Roland Nilsson säger att hans insatser som spelare var då, och hans tid som tränare är nu. Det var olika tider både för Blåvitt och för Roland och inget han kan luta sig tillbaka mot. Roland, som såg matchen igår, svarar att han inte tror någon är nöjd med matchen och att han härnäst ska sätta sig med Ferran Sibila och titta på vad man kan ändra framöver.
 
Han avslutar med att förklara att säsongen kommer ”sluta bra” för IFK Göteborg.
 
Historia i Blåvitt
Roland Nilsson kommer senast från att leda Sveriges U21 men är bland Blåvita kanske mest känd för sina prestationer i den Blåvita tröjan som han tog på sig första gången (i tävlingssammanhang) 1983. Han flyttade då till Göteborg från moderklubben Helsingborg som då inte var i Allsvenskan. I Blåvitt vann Roland tre SM Guld och en UEFA Cup. Tyvärr är han också känd för att ha missat sin straff i Mästarcupens semifinal (det som några år senare gjordes om till Champions League för våra lite yngre läsare) mot Barcelona efter att flera av de mer rutinerade spelarna avstått från att ta straffen. Året efter blev det revansch för Roland och Blåvitt när man vann UEFA Cupen för andra gången. Det blev två år till i Blåvitt innan Roland 1989 lämnade för Engelska högstaligan.
 
Spelarkarriär
Efter att ha lämnat Blåvitt blev det England och Sheffield Wednesday (som också spelar i blåvitt randiga tröjor) där Roland blev väldigt populär och så sent som 2007 röstades fram till föreningens bästa högerback någonsin. Sheffield blev dock nedflyttade från högsta ligan (det här var innan den blev Premier League) och efter några år fick hemlängtan och flyttade hem till Helsingborg i tre år för att sedan göra en sejour i Coventry. Än en gång ska det för våra yngre läsare påpekas att Coventry som förra säsongen (2020) spelade nere i League One, under Roland Nilssons tid i föreningen var en av Englands mest långvariga föreningar i högstaligan och när laget 2001 åkte ur Premier League hade bara Liverpool, Arsenal och Everton varit i högstaserien längre än laget.
 
Spelande tränare
Efter två år i Coventry skulle Roland flytta hem till Helsingborg igen, men 2001 hörde Coventry av sig igen. Laget hade precis åkt ur Premier Leauge och ville att Roland Nilsson skulle komma in som spelande tränare. Där började det bra för Roland men laget tappade under vintern och Roland sparkades under våren 2002. För tredje gången flyttar Roland hem till Helsingborg för att träna ungdomslagen där innan Gais hörde av sig.
 
Tränarkarriär
I Gais var det tänkt att Roland skulle vara tränare men på grund av många skador bytte Roland in sig själva i flera matcher och när laget 2005 kvalar mot Landskrona tvingas Roland Nilsson, på grund av skador, starta sig själv som vänsterback i det första mötet. Ett drag som faller väl ut och Gais vinner matchen med 2-1. Ett resultatet som följs upp av 0-0 på bortaplan och ett Gais som året innan, när Roland kom till föreningen, var nykomlingar i Superettan (de spelade i Division 2 2003) kunde på bara två säsongen ta steget upp i Allsvenskan.
 
Där gjorde Roland två år till som huvudtränare och lyckades hålla kvar ett nederlagstippat Gais i serien innan flyttlasset bar vidare till Danmarks huvudstadsförorter.
 
I Malmö började det trögt för Roland som inte kunde lyfta Malmö märkbart. Roland kunde bara höja laget marginellt från niondeplatsen året innan och under de två första säsongerna hade Malmö svårt att få stabilitet i spelet. Laget slutade sexa och sjua 2008 och 2009 innan det vände 2010 och laget tog SM Guld.
 
Efter det började det omgående ryktas om flytt och bara dagar innan säsongen 2011 skulle inledas annonserades det att Roland Nilsson skulle lämna Malmö för att senare under sommaren ta över huvudansvaret för FC Köpenhamn.
 
I Köpenhamn blev det bara sex månader och trots att laget ledde serien fick Roland sparken i Januari 2012. Han ersattes av samme person som sparkade honom, FCKs sportchef, och enligt flera källor ska avskedet inte ha berott på resultaten utan snarare att sportchefen hade en väldigt annan vision för hur laget skulle spela än Roland Nilsson. Som en sidnot ska sägas att Köpenhamn efter att ha sparkat Roland Nilsson faktiskt tappade det försprång de hade i ligan och slutade tvåa bakom Nordsjälland.
 
Som en sidnot ska sägas att Carsten Jensen som var FCKs sportchef klev av som tränare efter säsongen och två år senare även fick sparken som sportchef.
 
Sedan dess har Roland Nilsson varit i SvFFs organisation och tagit den sedvanliga vägen via U17 till U21. Där har resultaten varit blandade vilket kanske bäst exemplifieras av de två senaste kvalmatcherna där Sveriges U2 landslag först förlorade med 0-1 borta mot Island för att sedan köra över gruppfavoriten Italien med 3-0 hemma.
 
Utvärdering
Det blir ofta svårt att utvärdera Roland Nilssons tränarkarriär. Som spelare är det inget snack om att det var en fantastiskt duktig spelare. Det faktum att han kunde starta sig själv på fel kant, 42 år ung, och ändå spela upp ett Gais i Allsvenskan säger en del om nivån Roland höll som spelare.
 
SM Guldet med Malmö och att på bara tre år ta Gais från nykomlingar i Superettan till relativt stabilt Allsvenskt är tränarmeriter som inte går att ta ifrån honom.
 
Samtidigt behövde han tre år på sig för att komma någon vart med Malmö och han var under delar av tiden rätt ifrågasatt där. Men framför allt är det svårt att veta riktigt vad han gjort de senaste åren. Resultaten i U17 och U21 landslagen är inte imponerande, men samtidigt är det svårt att utvärdera tränarinsatsen i just U landslag. I t ex U21 landslaget sankas flera av spelarna eftersom de istället spelar med A-landslaget. Spelare som Alexander Isak och Dejan Kulusevski, för att peka lite på vilken kvalitet som saknas för Roland i U21.
 
Det är dock en tränare som väldigt många verkar tro på just som tränare. Det faktum att Coventry redan 2001 väljer att ta in Roland som spelande tränare säger en del om hur många ser på Roland Nilssons tränarpotential.

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-09-11 11:18:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg