Lagbanner
Säker seger över Sävedalen
IFK Göteborgs Selma Holmberg och Elfsborgs Olivia Gurtata under träningsmatchen i fotboll mellan Elfsborg och IFK Göteborg den 25 juli 2020 i Borås. Foto JÖRGEN JARNBERGER/Bildbyrån

Säker seger över Sävedalen

IFK Göteborgs damlag går upp på andra plats i damfyran efter att ha besegrat Sävedalens IF (B) med 13-0. Klubben är därmed en poäng från avancemang till division tre.

Den enkla segern var oväntad med tanke på att Sävedalen under lång tid ledde serien. En delförklaring är att klubbens A-lag i helgen blev klara för division ett.

- Sävedalen har spelat bra i division två och gått obesegrade igenom den, säger Blåvitts ene tränare, Peter Svanström. Idag valde de att spela sitt riktiga B-lag. Vi ser på laguppställningen att de har med fem nyblivna division ett-spelare, men de fick starta på bänken. Den inställningen ska de ha all heder av. Det är sportsligt gjort.

Förekomsten av B-lag, som varierar i styrka beroende på om A-lagsspelare (maximalt fem stycken) används har varit ett omdiskuterat inslag i de lägre serierna. Peter Svanström betonar att det sätt som Sävedalen hanterar frågan på ska ha beröm.

- Om jag varit tjej och spelat fotboll och handboll och innebandy och dubbelidrottat i femton-sextonårsåldern så skulle Sävedalen varit en bra klubb att göra det i, säger Peter Svanström. Ledarskapet är tydligt. De spelar i division fyra, eller kanske division tre nästa år, men de skiljer mellan A- och B-lagen och hur de hanterar dem sportsligt.

Blåvitt gjorde sitt första mål efter nio minuter genom Selma Holmberg. Efter tjugo minuter sköt Mimmi Bauréus ett hårt skott från ett par meter utanför straffområdet rakt upp i krysset och efter det var matchen i praktiken slut.

- Mimmi har ett bra tillslag, säger Peter Svanström. Vi ser hur hon accelererar in och kommer att skjuta. Hon har ett väldigt bra skott och det var dags att hon fick på en träff.

I och med att Sävedalen valde att backa hem oväntat mycket sattes spelarnas förmåga att själva anpassa matchplanen på prov.

- Vi har hittat en rytm i vår startelva och ett spelsystem som gör att vi har ganska tydliga triggers som gör att vissa saker ändå händer fast vi inte vet så mycket om vår motståndare, säger Peter Svanström. Det är jag nöjd med att jag ser idag. Spelarna kan på egen hand styra en matchbild.

Blåvitt hade en ledning med 5-0 i halvtid, och i andra halvlek sänktes tempot.

- Vi hade ett bra halvtidssnack, gjorde några byten och positionsbyten och lite andra instruktioner, säger Peter Svanström. Då kommer framför allt Victoria Svanström och Thilda Gianello igång på mittfältet. Vi vet också att vi har en tuff kvartsfinal i F17-SM på söndag och det kändes att vid sex-noll började tjejerna zooma ut. Det blev lite oskärpa. Men de säkrade upp och gjorde sitt jobb och vi gjorde några taktiska byten för att vila spelare. Så som tabelläget ser ut har vi nu en poäng kvar för att klara avancemanget, eftersom tre lag kommer att gå upp.

Målen gjordes av Victoria Svanström (3), Selma Holmberg och Enna Lukovic (2 var), Mimmi Bauréus, Thilda Gianello, Alicia Hall Hellström, Filippa Hopkins och Novalie Jensen.

Blåvitt har under hela säsongen spelat i två serier. I F17-SM spelar de mot de bästa i Sverige i sin åldersklass, eller rättare sagt ett år äldre. I damfyran möter de ofta juniorer och seniorer, men lagen är av skiftande kvalitet, och tränarna vet sällan särskilt mycket om dem.

Har ni kunnat fokusera på båda serierna samtidigt?

- Det har vi, det kan jag ärligt säga, och det är något vi pratar mycket om, säger Peter Svanström. I F17-SM spelar vi för oss själva och för akademin. Från början är det vår långsiktiga målsättning att ta oss till final i SM. Vi satte ett tre-årsmål för ett år sedan. Sedan kom uppdraget med damlaget. Där har vi en skyldighet gentemot hela IFK Göteborg. Vi pratar på olika sätt om de olika serierna så att vi inte blandar ihop detta, för då tror jag inte att vi hade orkat. När vi gick in i matchen idag, var det lika viktigt som kvartsfinalen på söndag för alla tjejerna.

Det handlar om klubbkänsla, och Peter Svanström betonar det starka stöd de känner från supportrarna.

- Vi känner att vi vill det här för klubbens skull. Vi har sträckt upp handen och sagt att vi kan leverera utifrån de här förväntningarna. Det tycker jag att tjejerna varit fantastiska med. De kan ibland känna samma frustration som vi gör när vi inte vet vilket motstånd vi kommer att möta, och hur de kommer att spela. F17 är mycket tydligare – vi har inspelade matcher, vi har ofta mött lagen innan. Vi kan göra en vettig analys och träna utifrån den. Men i division fyra ser vi det som en ära att representera IFK och därför blir det väldigt viktigt.

I Göteborgs-Posten publicerades för en dryg vecka sedan en artikel som talade om ett "kaos" i damfyran. Lag som Hindås har dragit sig ur efter att ha förlorat tvåsiffrigt. Förutom  B-lagen nämns de "hårdsatsande" storklubbarna IFK Göteborg och Örgryte som alltför överlägsna. ÖIS har värvat etablerade seniorspelare men Blåvitt spelar trots allt med ett ungt akademilag.

Kan det kallas en hårdsatsning?

- Satsningen från IFK Göteborg på tjejsidan är en hårdsatsning, betonar Peter Svanström. Men den är det på mycket längre sikt än att gå in i division fyra 2020. Det kommer att sättas långsiktiga mål efter den här säsongen, som håller på att arbetas fram. Vi kommer att börja bygga upp en stabil flickverksamhet med fler åldrar representerade, i alla fall från tolv år och uppåt – som vi saknar idag. Men det var det här unga akademilaget som fick uppdraget att spela den här serien och det tycker jag är ett mycket bra beslut. Då visar man att vi har kvalitet i akademin, med Jonas Ohlsson och Roger Gustafsson som jobbar långsiktigt med stor kunskap. Men om storsatsningen handlat om att garantera ett avancemang hade man värvat spelare. Jag är helt övertygad om att det finns spelare som hade velat komma om man öppnat en dörr.

Peter Svanström betonar att den långsiktiga strategin inte minst handlar om att ge förtroende och att ta ansvar.

- Vi har inte förändrat något i vår träningsvardag eller så. Men däremot har vi fått fullt stöd från IFK Göteborg. Inget saknas i form av träningstider, att träna på stor plan, utrustning och uppbackning – där är vi som vilket storsatsande lag som helst. Men man har gett förtroende till akademin och det tycker jag är jättekul. Det visar att vi har kvalitet i vår akademi på flicksidan som gör att vi får fram ungdomslandslagsspelare, spelare som kan hantera att växla över till seniorfotboll i damfyran och mogna genom det.

Över tid etableras därmed en klubbkultur också på damsidan.

- Vi kommer säkert att ha spelare som kommer att söka sig till högre serier i framtiden, säger Peter Svanström - dit IFK inte hunnit. Men vi hoppas att de känt att IFK litar på dem, så att de kommer tillbaka en dag på samma sätt som vi ser på herrsidan med den långa historien. Varför ska inte damlaget också vara en plats där att man känner en lojalitet till den akademi man fostrades i så att man vill representera laget på högsta nivån igen. Självklart räknar jag med att man kalkylerat med risken att dessa unga tjejer inte skulle klara av detta. Inget är givet i idrott, de var ju oprövade i seniorfotboll, de flesta hade inte ens spelat en juniormatch. Det var ett stort förtroende, och ett ansvar som de har tagit.





 

Mats Deland2020-10-08 01:27:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg