Lagbanner
Seriestart i F17-SM

Seriestart i F17-SM

På söndag inleder damlaget sitt seriespel mot Alingsås KIK.

IFK Göteborgs damlag, eller större delen av det, deltar liksom ifjol även i F17-SM. Till skillnad från junior-SM (F19) är den tävlingen, som arrangeras av Svenska fotbollsförbundet, öppen även för klubbar som inte har elitlag på damsidan. Serien inleds med ett gruppspel som i år kommer att spelas som dubbelserie. Det följs senare av ett regionalt och nationellt slutspel i höst, dit de två främsta lagen i varje gruppspel kvalificerar sig.

I år spelar IFK Göteborg och övriga Göteborgslag i gruppen norra Götaland. Förra året spelade vi istället i gruppen Västra Götaland, och då ingick grupptvåan Falkenberg. I år ingår istället Jönköpings Södra IF, som startade elitverksamhet för ungdomar på damsidan 2019. De kvalificerade sig inte till slutspelet ifjol.

IFK Göteborg vann gruppspelet ifjol och förlorade till slut finalen mot Umeå med 3-1. Vi har kunnat behålla laget som ifjol var underårigt och får därmed gälla som favoriter i gruppen. Den främsta konkurrenten lär bli Jitex, som redan idag inleder seriespelet mot BK Häcken FF. Häcken deltar i år med två lag, sitt gamla F17-lag och det lag som övertagits från Kopparbergs Göteborg FC - det är det som fått ett FF efter klubbnamnet. Inget av lagen hotade toppklubbarna ifjol men från och med nästa år slås Häckens båda lag ihop och på sikt kommer de sannolikt att kunna att tävla med Blåvitt och Jitex om att ha regionens bästa akademilag.

Efter att småländska Skultorp dragit sig ur består serien nu av nio lag. Förutom de nämnda bör vi nog se upp för Sävedalen. Alingsås, som vi möter på söndag, har liksom Jitex ett lag i elitettan men de saknar akademi och deltar inte i F19-SM trots att de formellt skulle kunna göra det.

Matchen spelas 17.30 och vi kommer att berätta hur det gick här på söndagskvällen. Publik är inte tillåten.

Mats Deland2021-05-29 10:33:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg