Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2023-05-15 19:10

AIK - IFK Göteborg
2 - 2

Sju tankar efter AIK – IFK Göteborg (2–2)

Sju tankar efter AIK – IFK Göteborg (2–2)

Ångestmötet i huvudstaden slutade med delad poäng. Efter en svängig match där båda lagen både tagit ledningen och förlorat den skrevs slutresultatet till 2–2. Här kommer sju tankar efter matchen mot AIK.


1 – Två förlorade poäng
Hur man än vrider och vänder på det så är det snarare så att Blåvitt gick miste om två poäng än att man vann en. En frenetisk inledning som till och med gav utdelning tidigt och ett därefter bibehållet tryck. AIK skapade egentligen ingenting i den första halvleken, synd bara att Blåvitt skapade åt dem…

2 – Skärpning
För ärligt talat, låt oss stanna där ett tag. Det är klart att det är öppna dörrar att slå in om man vill konstatera att självmålet är för dåligt. Men det är också ofattbart. Hur man kan pissa alla dem som bryr sig rakt i ansiktet. Luften rann ur mig på läktaren och jag var inte direkt ensam om det. Alla kan såklart göra misstag men lite mer kan man ändå kräva av den målvakten som skulle komma in och styra upp efter den svajiga junioren. 

3 – Linus Carlstrand
När beskedet att unga Linus Carlstrand startar istället för Marcus Berg nådde supporterbussen på väg till arenan spred sig inte direkt ett lugn bland resenärerna. Det kändes som det där definitiva tecknet att Blåvitt skulle åka hem från Stockholm med 3–0 i baken för jag vet inte ens vilken gång i ordningen. Men så blev det inte, mycket tack vare Linus Carlstrand. Han gör en riktigt bra match och är egentligen bättre än Marcus Berg på allt det som Marcus Berg ska vara bra på. Det vårdar gott inför framtiden! 

4 – Harmlösa AIK
Det har funnits tillräckligt med texter som handlat om ”gräs”mattorna i huvudstaden den senaste veckan. Det gör den dock inte uttjatad med tanke på hur illa den såg ut idag. Att AIK, som ska vara någon sorts vägvisare för svensk fotboll på nationalarenan, egentligen aldrig haft en bra gräsmatta. Lägg även på den taskiga tilldelningen av bortaläktare i kritiken så blir den fulländad. Det är inte värdigt svensk fotboll och faktiskt inte värdigt en klubb av AIK:s kaliber. 

5 – Sluta Maska
När man lämnar Friends Arena är det inte utan att man undrar vad Tengryd och Lundin egentligen sagt till spelarna. ”Om vi har publiken och gott självförtroende i ryggen, med bara minuten kvar, ska vi inte gå för seger. Spela på resultatet istället.” Det är frustrerande att se ett Blåvitt som inte verkar vilja vinna i slutminuterna, när det kändes fullt möjligt. Det var samma visa mot BP och är något man gärna får sluta med ganska snart. 


6 – Iskalla Hagen
Att stjärnvärvningen Elias Hagen återigen börjat underprestera är inget gott tecken. Efter två bättre matcher mot Norrköping och Degerfors var han sämre mot BP för att idag vara totalt under isen bortsett från assisten. Kanske används han på fel sätt, kanske har han fel folk runt sig, oavsett vad så måste något ändras. 

7 – Väldigt viktig poäng
Om man verkligen bryter ner det så inser man hur viktig dagens poäng faktiskt var. Dels för tabellen men framförallt för självförtroendet. Nu kan man gå in i de på förhand tuffa matcherna mot Hammarby och Häcken med både en annan trygghet och förväntan. Krisen är kanske över nu! 

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042023-05-15 23:41:22
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg