Lagbanner
Sju Tankar efter BP – IFK Göteborg (0-0) ”Att anpassa sig eller köra sitt race?”
Pontus Dahlberg är tillbaka mellan stolparna och får hålla nollan. En nolla som i efterhand kanske var mindre hotad än den kändes

Sju Tankar efter BP – IFK Göteborg (0-0) ”Att anpassa sig eller köra sitt race?”

IFK Göteborg lyckas inte riktigt bygga vidare på 6-0 segern mot Degerfors, men plockar i alla fall poäng och petar ner AIK på nedflyttningsplats, och det är alltid något.

1. Att anpassa sig eller att köra sitt race?
Jag är lite av åsikten att om du ska bygga ett lag som slåss i toppen så måste du göra det genom ditt eget spel. Det må vara lättare att riskminimera och utnyttja motståndarnas misstag, men då blir man samtidigt alltid beroende av att motståndarna gör misstag. Så därför kan jag ändå uppskatta när lag säger att ”Nej, vi tror det här är bästa sättet att vinna matcher och vi kommer göra det”. Förutsatt då att man faktiskt har en bra idé för hur man ska vinna matcher också.

Där befinner sig Blåvitt lite i ett slags ingenmansland. I flera säsonger så har man (och det kommer knappast som en överraskning att jag tycker det var fel väg att gå) anpassat sig match för match, för att nu kanske (jag vill tro det i alla fall) försöka spela ett eget spel. Problemet är att det egna spelet fortfarande är så pass bräckligt att det är lätt att stoppa, vilket BP gör på tok för enkelt idag. Och Blåvitt korrigerar aldrig det. BP lyckas hela matchen igenom dra ner backlinjen för att skapa en yta mellan mittbackar och de sittande mittfältarna, och där blev det farligt flera gånger när ”snett inåt bakåt” passen kommer. Å ena sidan borde det vara väldigt lätt att anpassa sig efter det och korrigera det. Å andra sidan kan jag till viss del ändå respektera att man säger att ”Vi skulle kunna korrigera det här genom att flytta ner de sittande mittfältarna mer, men då blir vi för nedtrycka, vi ska stänga den ytan på andra sätt”.

2. Unga mot rutinerade
BP har börjat serien bättre än någon hade trott, det ska vi trots allt ge dem. De har ett hungrigt lag som har en slags ungdomlig kaxighet och självförtroende. Det kan man rida långt på, men det kan också krascha ordentligt när det väl kraschar. Det här BP laget känns som ett klassiskt sådant lag som kan göra en jättefin vår, men sedan har 13 raka förluster till hösten när oturen grinar dem i ansiktet.

Men då är då, och nu är nu, och just nu visade BP upp en hunger och kreativitet som Blåvitt inte varit nära i många år.

3. Det är nog bara BP som kan spela såhär
Att sätta en bicykleta i mål kan vara ett sätt att bli odödlig på internet och få sitt namn nämnt över hela landets förstasidor. Men att vaska två riktigt bra målchanser för att försöka få till det där individuella drömmålet är lagmässigt katastrofalt.

Hade Marcus Berg slarvat bort så fina lägen för att han vill göra ett snyggt mål som BPs spelare gjorde idag hade jag varit rosenrasande. Det är brist på respekt för sina medspelare och supportrarna. Det är nog bara i en klubb som BP som du kommer undan med att kasta bort möjligheter på det sättet vi såg vissa spelare i BP göra idag.

4. Steg i rätt riktning
Taktiskt tycker jag tyvärr att matchcoachningen från BP är överlägsen den från Blåvitts håll. Samtidigt så tar laget i övrigt väldigt fina steg. En hållen nolla är en hållen nolla även om det är med lite hjälp av dåligt skytte från BPs håll. Samtidigt ska man komma ihåg att i många lägen gör Blåvitt precis tillräckligt för att störa skyttarna så pass att de inte kan avsluta. Vid ett läge är det tydligt att Oscar Wendt täcker hela målet, så även om det ser farligt ut när skottet går 2 dm utanför stolpen så hade det aldrig kunnat gå in, för Oscar är där, och vid ett annat läge tillåts BP ta ett farligt skott som går högt över, vilket visar sig vara tack vare att Blåvitt täcker ”rätt” fot, så BP spelare tvingas ta skott med fel fot. Jag tycker att Blåvitt borde kunna stänga vissa ytor mycket bättre än man gör, samtidigt så tror jag, när jag ser lite repriser, att många lägen kändes farligare än de verkligen var.

Och även om Blåvitt inte får någon boll i mål idag så ser speluppbyggnaden genom mitten otroligt mycket bättre ut idag än för bara några veckor sedan. Blåvitt hittar vägar fram gång på gång. Vi får in bollen till farliga lägen i straffområdet, och efter att ha tittat om på en del situationer är jag nog benägen att säga att Blåvitt har matchens de facto bästa chanser. Bångsbos nick t ex. Helt omarkerad, innanför femmeterslinjen, så är det ju bara dåligt av Bångsbo att nicka den rakt i magen på målvakten.

5. Upp som en sol, ned som en… fallande pappersflygplan?
Ska inte säga upp som en sol och ned som en pannkaka, men nog känns det som att Carlen blivit sämre och sämre för varje match sedan hans monsterinsats mot Norrköping? Det är klart, tre matcher på åtta dagar tar. Speciellt i den rollen. Han hade kanske mått bra av att vila lite. Det är ju något som diskuterades ibland annat ”Hunden, Katten, Glassen” där Tobias Hysén är inne på att det går an att spela tre matcher i veckan om du byts ut i 60:e minuter. Men att spela 90 minuter match efter match tar på ett helt annat sätt. Jag är benägen att hålla med, och det känns skönt att det nu är ”långt” kvar till mötet med AIK.

6. Ångestmatch deluxe
På tal om AIK. Det kommer ju bli en ångestmatch deluxe, och inte så mycket för Blåvitt som för AIK. Jag har varit inne på det i de här tankarna förr, att jag skulle vilja påstå att AIK är en förening som mår betydligt sämre än Blåvitt gör just nu, och idag petade Blåvitt ner AIK på nedflyttningsplats. Och då ska vi komma ihåg att AIK tappat sina poäng i på förhand ”lättare” matcher än Blåvitt. Det kommer målas upp som säsongens ångestmatch när Blåvitt möter AIK i Solna, men jag är rätt säker på att AIK känner betydligt mer ångest inför den matchen än Blåvitt gör.

7. Bortafans
Matchen mot AIK blir den andra i rad i Stockholm för Blåvitt. Mot BP var det knappt 900 åskådare på bortasektionen, på en måndag, 470 km från Göteborg. Mot AIK lär det bli ännu fler.

Som ett led i att göra det lite enklare att ta sig till de här matcherna har Supporterklubben Änglarna sedan en tid tillbaka startat Bortaresefonden, dit det går att donera pengar för att subventionera resor. Bland annat så har Änglabryggeriet skänkt 30 000:- till bortaresefonden. Mot BP så var en del resor subventionerade och ett het tipps är att hålla koll hos Änglarna för att se leta bra priser på bortaresor. Vem vet, i framtiden kanske det till och med blir så att det kommer lite pengar till att försöka samla lokala supportrar, t ex subventionera resor för änglar i Stockholm när det är match i Uppsala eller Norrköping.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2023-05-08 23:07:33
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg