Lagbanner
Sju tankar efter Falkenberg – IFK Göteborg (0-3) ”Äntligen!”
Pontus Wernbloom bröstade fram till Alxeander Farnerud som kunde sätta det viktiga 1-0 målet i första halvlek.

Sju tankar efter Falkenberg – IFK Göteborg (0-3) ”Äntligen!”

Efter många många matcher utan seger kunde IFK Göteborg äntligen ta tre poäng i och med storsegern borta mot Falkenberg i Roland Nilssons debut som tränare.

Här kommer sju tankar efter att Blåvitt äntligen tagit tre poäng igen, i Roland Nilssons debut som tränare för Blåvitt.
 
1.Äntligen!
Det är ju inte så mycket att säga egentligen. Senaste segern för Blåvitt kom i omgång 5 mot AIK. Då var bollen precis över linjen och kom på övertid. Sedan dess har Blåvitt inte tagit en enda seger. Inte ens i cupen där alla matcherna som bekant gick till förlängning vann Blåvitt, även om det via förlängning blev cupguld. Men nu kom äntligen segern. Och som den kom. Årets blott tredje * (i en tidigare version av texten stod det andra nolla bakåt, men Blåvitt höll faktiskt nollan mot både AIK och Häcken tidigare) nolla bakåt och första matchen med tre mål framåt för året. Och första tre poängen på väldigt många omgångar.
 
2.Svajig inledning, stabilt avslut
Mitt i all lättnad är det lätt att glömma av att det inledningsvis såg rätt svajigt ut och ganska tidigt fick Falkenberg ett riktigt bra läge men Giannis Anestis står för en väldigt fin räddning. Men ju längre matchen gick ju tryggare blev Blåvitt. När Pontus Wernbloom tvingades gå ut med en känning och Blåvitt gick över till en trebackslinje med wingbacks så såg det plötsligt väldigt stabilt ut.


3.Bra för den mentala hälsan
Det lär ha varit en stor vikt som släpptes från axlarna för många Blåvita spelare. Det lär ha varit en lättnad för Roland Nilsson att vinna sin första match givet hur enormt viktig den var. Lägg på det att det måste varit enormt viktigt för Tobias Sana att sätta sin andra straff efter att ha missat två raka straffar (Mot Mjällby och en straffmiss idag mot Falkenberg.) Men det är nog även bra för den mentala hälsan i Göteborg som helhet. En seger kan äntligen skapa lite positivare tongångar i staden efter en sommar av motgång.


4.Stolpe in
Det har under året ofta känts som om Blåvitt haft en hel del stolpe ut, både med domarbedömningarna och med studsarna i matcherna. Framför allt är det väl många motståndarkvitteringar som varit stolpe in. Men idag var det Blåvitts tur att ha studsarna med sig. Det börjar med 2-0 målet där Wede helt ohotad (även om han kanske inte vet om det själv) ska rensa bollen men istället sparkar den rakt i eget mål. Blåvitt får sen en felaktig straff när Falkenberg täcker ett skott med armen precis utanför straffområdet, som Sana är sportslig nog att missa. Det fortsätter med att Falkenberg sumpar ett gäng rätt okej chanser. Men efter en sommar av stolpe ut var det nog fan på tiden!


5.Spännande framtid
Inför de senaste matcherna har det snackats en del i Blåvita kretsar kring huruvida Yahya Kalley är redo för att starta i Blåvitt. Han har ju tidigare bara spelat U19 matcher. Men han har visat varför Blåvitt tror på honom. Det såg lite svajigt ut inledningsvis och ibland gick han bort sig i pressen, men överlag såg det bra ut, och framför allt har han ett klipp i klivet, en bolltouch och fart som lovar väldigt väl inför framtiden.


6.Allt var inte guld och gröna skogar
Enormt skönt med seger såklart, men det fanns ett och annat mörkt moln på himlen för Blåvitt. Att Giorgi Kharaishvili tvingas gå ut skadad igen är såklart ett enormt avbräck och det är bara att hoppas att det var en försiktighetsåtgärd och inte så att han slog upp sin skada igen.

Utöver det är det tyvärr några spelare som inte riktigt visar upp den bästa formen just nu. Patrik Karlsson Lagemyr ersätter Giorgi, och även om det är fel position och oväntat tidigt byte så hade man nog hoppas få se bättre från Paka. Samma gäller stundtals Sana som startade matchen svagt men som blev bättre och bättre. Att få sätta den andra straffen var nog väldigt vitkigt för Sana.


7.Perfekt avstamp inför framtiden
Även om det finns mycket att arbeta på för Blåvitt, och även om Falkenberg var ganska dåliga idag, så var det här ett avstamp inför framtiden som Blåvitt inte kan vara annat än väldigt nöjda med. Laget som haft förtvivlat svårt att göra mål gör tre mål framåt, vilket är rekord för årets Allsvenska. Laget som släppt in väldigt många enkla mål bakåt håller nollan.

Laget som många gånger tappat fokus och släppt in motståndarna i matchen såg bara mer och mer fokuserade ut ju längre matchen led.

Det var inte perfekt, men Blåvitt gav ändå många väldigt positiva svar idag.

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-09-13 17:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg