Lagbanner
Sju tankar efter Häcken - IFK Göteborg "3.6 Roentgen, not great, not terrible"
Vi fick fira ett mål i alla fall. Alltid något...

Sju tankar efter Häcken - IFK Göteborg "3.6 Roentgen, not great, not terrible"

Blåvitt står för en väldigt underlig insats borta mot Häcken där en del bra tendenser varieras med riktigt konstiga beslut. Här är sju tankar efter debaclet på den blåvita ön.

1. Taktiskt haveri
Ungefär såhär lär det ha låtit på den taktiska genomgången hos IFK Göteborg inför mathcne.
”Vi har identifierat att Häcken gör nästan alla sina mål genom uppspel centralt och att de gärna söker skott i ytan vid straffområdeslinjen”
”Bra. Jaga ut dem på kanterna?”
”Men riskerar vi inte att blotta oss på mitten då?”
”Nej, vi tar våra defensiva innermittar och jagar på kanten. Vi låser fast dem på kanten så blir de ofarliga.”
”Men om de spelar sig förbi våra innermittar som jagar ute på kanten är det ju helt tomt på mitten”
”Tell me, how does an RBMK reactor core explode?” (En referens till TV serien Chernobyl för de som inte sett den.)

2. Slutsålt? Ja men visst…
Införsnacket till matchen handlade till stor del om att Häcken valt att inte längre erbjuda hela kortsidan till blåvita supportrar utan istället påstår sig ha så stort tryck på sina biljetter att de inte kunde ge bortalaget mer än en sektion till matchen.

Det visade ju sig ganska snabbt vara en lögn. Läktaren var nästan helt tom som konsekvens, och det var rätt många tomma platser på övriga arenan också. Men så blir det väl när man ger bort biljetter tillsammans med pizzakartonger.

Ska man se det ur ett lite bredare perspektiv så är det såklart inte helt supportervänligt att det finns en andrahandsmarknad som omsätter en hel del pengar, med många bluffbiljetter i omlopp, samtidigt som hemmalaget till synes ger bort biljetter till folk som inte är intresserade av att gå och lämnar platser lediga.

Men jag tror varken Häcken eller deras supportrar är speciellt intresserade av ett ”det här är bäst för fotbolls-sverige” perspektiv så vi får nog lära oss att leva med det här.

3. Varken eller
Något som blir tydligt idag är skillnaden på ett lag som har flow och ett lag som inte har det. De rätta besluten kommer mer naturligt i medgång än i motgång. Speciellt på plast och mot ett skickligt lag blir det tydligt att Blåvitt inte har det där flytet i spelet. Det är egentligen små marginaler (trött jävla uttryck) men då pratar jag inte om små marginaler i som tur/otur, utan som små marginaler i beslutsfattandet.

I medgång tänker du inte. Du bara går upp i press på din motståndare, du bara trycker till bollen, du bara slår passen. Blåvitt är inte ett lag i medgång. Blåvitt är ett lag där backarna behöver en sekunds betänketid innan de går upp i press, och den sekunden är det som motståndarna behöver för att skarva bollen, eller göra något annat med den bollen. Blåvitt är ett lag där anfallarna behöver två tillslag för att få till ett avslut, och det är den sekunden Abrahamsson behöver för att komma ut på Bergs friläge i början av matchen. Blåvitt är ett lag där spelarna måste ta emot bollen och sedan välja vad de ska göra med den och det är den sekunden som motståndarna behöver för att komma i försvarspositioner och sätta press på bollhållaren.

Det blir lite dubbel effekt på det för där vi behöver en extra sekund för att göra något med bollen ger vi samma extra sekund till motståndare som inte behöver den, och då går det jävligt fort.

4. Träffsäkerheten Stig?
Det är väl lite tidigt att börja snacka om att hiva scouter, men inför matchen idag är Eman Markovic så iskall att vi sätter in Carlstrand, som alla ser inte är bekvämt till höger, just till höger. Nu är de ju såklart ett team, men det är ju rätt tydligt att Markovic, Hagen och Abdullahi är Stigs värvningar, och de är ju rätt jävla långt ifrån godkända hittills.

Ur ett lite annat perspektiv så tycker jag helt ärligt att Blåvitts värvningar är rätt så upprörande faktiskt. Det är lågkonjunktur, supportrar skramlar pengar åt höger och vänster. Och sedan lägger sitter vi och behandlar många många miljoner som om de var monopolpengar. Det är klart att vi kan titta på Malmö och deras Champions League pengar, men vänd på perspektivet. Om vi ska tro olika medieuppgifter så har Hagen, Hausner, Markovic och Abdullahi kostat Blåvitt ca 20 miljoner med övergångssummor och sign-ons. Det är mer än halva Varberg och Halmstads omsättning på ett år, som Blåvitt pissade bort utan att blinka. När man ser en match som den idag så blir jag verkligen upprörd över hur lite respekt Blåvitt verkar ha för pengars värde. 20 miljoner är MYCKET pengar. Du får fan inte kasta bort det hur som helst.  

5. Plast vs gräs
Carlén är det stora utropstecknet i värvningsväg i år och han verkar mest ha kommit för att han var enkel att lösa och vi inte hittade något annat att slösa pengar på.

Men lika stort utropstecken som det är att han är Blåvitts bästa nyförvärv i år, lika häpnadsväckande är det hur mycket sämre han blir på plastgräs.

6. Typiskt och symptomatiskt
Marcus Berg får ett friläge, tar en touch för mycket, målvakten hinner ut. Blåvitt sumpar ett drömläge att ta kommando i matchen. Istället slår Carlén en röten konstgräspass rakt på en motståndare, vändning, Blåvitt springer ut på kanten för det är dit man vill driva Häcken. Häcken säger att ”spring ni ut på kanten så kliver vi in i banan istället”, tackar tar emot och sätter 1-0 som ett jävla brev på posten.

7. Viktigt framöver
Nu har Blåvitt ett gäng på pappret relativt lätta matcher framför sig. Mjällby, Sirius, Halmstad, Varberg och Elfsborg kvar innan serien vänder. Det är otroligt viktigt att Blåvitt steppar upp och vinner nu, annars ser det riktigt mörkt ut. Blåvitt har ju fördelen att man ändå är en förhållandevis rik klubb och kan öppna plånboken för att ta in kvalitetsspelare, men givet det svarta hålet av mediokritet som Blåvitt kastade sin förra plånbok ner i så är frågan om jag inte hellre ställer ut det p17 lag som nyss tog SM Guld och hoppas på det bästa…


 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2023-05-29 22:45:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg