Lagbanner
Sju Tankar efter Halmstad BK - IFK Göteborg (1-1) "Har vi överskattat Blåvitt?"
Efter en stark säsongsinledning av Mattias Bjärsmyr, har han tillsammans med den övriga defensiven, haft stora problem. Idag stod han för ytterligare ett misstag i 1-1-matchen mot Halmstad BK.

Sju Tankar efter Halmstad BK - IFK Göteborg (1-1) "Har vi överskattat Blåvitt?"

Blåvitt har på de fyra inledande matcherna, endast vunnit en match. Efter att ännu en gång tappat poäng mot en nykomling, börjar frustrationen stiga allt mer. Blåvitt behöver höja sig, och det är snarast.

1. Vad kan vi förvänta oss av Blåvitt 2021?
På pappret har Blåvitt ett lag som bör slåss i toppen av tabellen. Inledningsvis av allsvenskan har vi bara vunnit en av fyra matcher. Lägg därtill en enstaka poäng mot nykomlingarna. Inte bara att vi haft svårt att vinna, vi har inte heller spelmässigt varit bättre än våra motståndare. Med värvningarna av Hamšík, Berg och Wendt, har vi överskattat Blåvitt? Tränare tjatar ofta om tålamod med ett lagbygge. Tålamod är en dålig ursäkt, oförbereddhet skulle jag snarare kalla det. Blåvitt behöver höja sig och det är snarast, om de ska uppnå supportrarnas förväntningar som finns på säsongen.

2. Första halvlek
Blåvitt gick in till matchen med en förväntad revanschlust, efter en svag insats senast. Men de första 45 minuterna sa något helt annat. Halmstad var det klart bättre laget och hade bortsett från 1-0-målet, även en ribbträff. Blåvitt hade på fyra avslut, noll(!) skott på mål. Spelet med boll utgick ifrån att slå indianare eller söka långbollar på Sigthórsson. Försvarsspelet var inte mycket bättre det. Nytt försvarsmisstag som renderade i tappade poäng. Frågan är om det är fel på spelsystemet, eller om det handlar om brist på individuell kvalité?     

3. Calle Johanssons frånvaro
Sedan Calles skadeavbrott har Blåvitts försvarsspel varierat. Efter att ha hållit nollan i de två inledande matcherna, har trebackslinjen nu varit direkt syndabock i tre av våra fyra insläppta mål. Avsaknaden av Calles defensivt lagda spelstil, börjar alltmer visa sig. Medan åldermännen “Sebban” och “Bjärs” haft det tungt, har ynglingen Tolinsson varit den stabila av dem. Om det är någon som bör flyttas ur startelvan, är det någon av det äldre gardet. Längtan efter Calle Johansson är hur som helst enorm. Om vi utgår från prognosen får vi vänta till efter EM innan vi får se honom på planen igen.

4. Sanas form
Sedan återkomsten till Blåvitt har Sana varit vår i genomsnitt bästa spelare. Efter en bra försäsong inför årets allsvenska, var jag förväntansfull att se honom leda skutan. Ser vi till hans säsongsstart, inklusive dagens första halvlek, tycker jag han har underpresterat något enormt. Men i den andra halvleken hände det något. Efter att ha fått spräcka målnollan tidigt i halvleken, växte även hans självförtroende. Han började spela mer kontrollerat, tog vara på bollinnehavet vilket även stundtals skapade tryck. Jag tror hans andra halvlek kan ha gett honom mersmak för framtida matcher. För att om Blåvitt ska vara framgångsrikt, krävs det en Sana i toppform.  

5. Blåvitts högerkant 
Samspelet mellan Aiesh och Tolinsson var helt klart ljusglimten i matchen. Bortsett från målet, var det via högerkanten som de enda lägena skapades ifrån. Tolinsson fina fötter, kombinerat med Aieshs fart och teknik, var Blåvitt ett ständigt hot på högerkanten. Trots att vår fembackslinje haft problem, ser jag inget alternativ än att fortsätta med den. Aiesh har verkligen inlett säsongen piggt och jag har svårt att se honom som en renodlar högerback. Wingback har visat sig passa honom otroligt bra och han bör därför fortsätta som det.

6.  Giannis Anestis - vara eller icke vara? 
Det finns många frågetecken med Blåvitts säsongsinledning, inkluderat Giannis Anestis. Anestis kom till Blåvitt inför 2019. Den så omtyckta greken har sedan dess spelat samtliga matcher i allsvenskan (hela 64 stycken). Årets säsongsinledningen bör ändå kategoriseras som hans sämsta tid i Blåvitt-tröjan. De här avgörande insatserna som han besitter, har vi hittills inte fått se. Vi har snarare fått sen en Anestis som stått för en riktig tabbe, och ett fruktansvärt spel med fötterna. Mot Degerfors var han nära att ställa till det för sig, något som upprepade sig även idag. Om Anestis gör en svag insats mot Häcken på lördag, är jag inte emot att ge Ole Söderberg chansen i mål.

7. Duellspelet 
Halmstad har som bekant stora och tunga pjäser i sitt lag. Ändå spelade vi under hela den första halvleken på deras sätt, genom att söka luftdueller. Även om Kolbeinn gjorde det bra trots att han allt som ofta var ensam, hade vi svårt att skapa något utifrån det. Vi hade även svårt åt det andra hållet. Boman vann betydligt fler dueller än vad våra mittbackar gjorde. Inte bara att duellspelet innebar bolltapp, vi fick betydligt fler avblåsningar emot i matchen. Något som framför allt gjorde matchbilden hackig när vi gick för segermålet.

Simon Hennix2021-05-02 18:08:10
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg