Lagbanner
Örjans Vall, 2023-07-02 15:00

Halmstads BK - IFK Göteborg
0 - 0

Sju tankar efter Halmstads BK - IFK Göteborg ”Kan inte gömma oss bakom bra prestationer längre”

Sju tankar efter Halmstads BK - IFK Göteborg ”Kan inte gömma oss bakom bra prestationer längre”

Halmstads BK - Blåvitt slutade 0-0 inför nästan 10 000 åskådare på Örjans vall. Som enskild match helt okej, men det räcker inte längre. Här är sju tankar om ljusglimtar, återkommande problem och behovet av förstärkningar i spelartruppen.

1. Spelmässigt bra 
Jag vågar påstå att Blåvitt gör en ganska bra match idag. Det märks tydligt att Jens har en idé för hur laget ska anfalla och försvara och framför allt inledningen på matchen indikerar på att något har hänt på kamratgården under uppehållet. Sen ska man också komma ihåg att även om Halmstad kanske inte skrämmer på pappret är det ett lag som är extremt svåra att göra mål på, framför allt på hemmaplan. Tidigare i år har de nollat både Djurgården, Hammarby och Häcken samt stod emot Malmö i 95 minuter på Örjans vall, lag som har en betydligt bättre offensiv än den blåvitt ställer på banan.

2. Ny tränare, samma problem
Jens verkar ha implementerar ett välfungerande försvarsspel under sin korta tid i klubben, men det återkommande problemet kvarstår. Den obefintliga offensiven (som kanske är den största anledningen till att vi ligger där vi gör i tabellen) återkommande problem för Blåvitt i år. Visst man möter en defensivt stark motståndare, men det blir smärtsamt tydligt att det saknas individuell kvalité. Marcus Berg är helt under isen, Norlin kan inte skapa chanser på egen hand och Carlstrand spelar på fel position. Det är uppenbart att Jens har en del att jobba på här. För ett stabilt försvarsspel kan räcka för att inte förlora, ska Blåvitt hänga kvar krävs det att man börjar göra mål.

3. Inhopparna
Något som jag (och många andra) efterfrågat en längre tid är handlingskraft från tränarbänken. Här imponerar Jens, dels genom att han vågar agera tidigt men framför allt för att bytena han gör får effekt. Redan efter 58 minuter plockar han av Sebastian Eriksson och skickar in en orutinerad Lucas Kåhed istället. Han går in och är blåvitts mest kreativa spelare och lyfter hela lagets offensiv i ett läge där Halmstad styr matchen. Tio minuter senare kommer både Abundance Salaou och Alai Ghasem in vilket gör att Blåvitt kan fortsätta trycka på. Slutligen kommer Sulle in redan i 75e minuten istället för Marcus Berg och i ärlighetens namn uträttar han mer under sina 15 minuter än vad Mackan gjort under sin tid på planen. Sulle såg förövrigt piggare ut än på länge och jag skulle inte bli förvånad om han får chansen från start mot Varberg. Det är denna typ av byten som behövs för att förändra en matchbild och det är extra uppfriskande att han vågar ge ungdomarna chansen. Och då har jag inte ens nämnt att han lämnat Markovic utanför matchtruppen. 

4. Den återkommande oturen
Bra lag förtjänar tur brukar man säga. Det bör innebära att dåliga lag förtjänar otur och i den kategorin vill jag placera årets upplaga av blåvitt. Det började redan i premiären med en utebliven straff och har sedan fortsatt på samma sätt med skador på formstarka spelare och 50/50 situationer som går emot varje gång. Otur kan man ha ibland men är det återkommande så är det ett mönster. Det är ett symtom på en sjukdom mer än att vara själva sjukdomen. Idag symboliseras denna oturen av Elias Hagens skott som tar i insida stolpe, dansar på mållinjen för att sedan gå i andra stolpen och ut. Där blåvitt är nu behöver man den typen av marginaler på sin sida för annars ser det mörkt ut.

5. Falsk trygghet
Absolut, Blåvitt gjorde en bra match mot Halmstad. Statistiskt sett har Halmstad inte ett enda skott på mål. Det är lätt att falla in i en falsk trygghet och känna att ”spelar vi såhär nästa match så vinner vi” Men allt räknas inte in i statistiken. Till exempel Ofusu-Ayehs alla inspel där halmstadspelarna är centimeter från att få en touch som styrs in i mål. Där handlar det om att halmstads spelare är något feltajmade snarare än att Blåvitt gör det bra. Ja det ser bättre ut, men hur många gånger har vi inte klamrat oss fast vid det nu? Att det ser bra ut räcker inte till några trepoängare. Det går att göra jämförelsen med matchen efter Blåvitts igår mellan Varberg och Djurgården. Varberg inleder bra, har en bra chans att göra 1-0 innan Djurgården tar ledningen. Därtill skapar Varberg flera bra chanser att göra mål men kvalitén i de avgörande lägena är för dålig. Det pratas om att man gör sin bästa match för säsongen, trots förlust 2-0. Låter det bekant? Då pratar vi ändå om laget som alla är övertygade om ska vara en räddningsplanka för Blåvitt. Det finns inte utrymme för att gömma sig bakom bra prestationer längre. Jag skiter helt ärligt i hur det ser ut framöver, 3-poängarna måste in. Det oavsett om Blåvitt spelar som prime Barcelona eller Stoke City.

6. Behovet av nyförvärv
För ett tag sedan läste jag en text som Viktor Elm skrev åt fotbollskanalen. Han jämförde Blåvitts (och AIKs) sits med hur det var en av säsongerna när Kalmar höll på att åka ur. Där resonerade han kring hur viktigt det va att få in nytt blod i truppen under sommaren för att ändra mentaliteten i truppen. Få in några spelare som är oförstörda och inte kommer till spel med knäckt självförtroende vilket smittade av sig på övriga laget. Spelarna man tog in var inte nödvändigtvis jättemycket bättre än det som redan fanns, men det gjorde ändå skillnad och Kalmar löste en kvalplats. Jag tror att Blåvitt skulle behöva något liknande, även om jag precis som alla andra helst vill ha något etablerat med målgaranti. Speciellt med tanke på hur turbulent året varit hittills, och då är vi inte ens halvvägs genom säsongen. Thomas Santos är redan på plats vilket är positivt. Jag kan ingenting om honom mer än det klubben kommunicerade vid presentationen. Det låter ändå som att han kommer bidra med något som saknas i dagens trupp (fart och skicklighet en mot en). Men det är inte tillräckligt. Ola Larsson har dessutom varit ute och sagt att han hoppas man kan få in någon spelare till innan matchen mot Varberg på måndag och jag hoppas det betyder att han har något på gång. Jag vill gärna ha in 2-3 spelare till, skicka iväg någon/några som inte presterat (t.ex. Markovic) och låna ut nån junior för att göra plats i truppen. För det finns kvalité i truppen redan och jag tror att det går att locka fram den med hjälp av några nya ansikten på träningsplanen. Fotboll är trots allt en mer psykologisk sport än man vanligtvis tänker på.


7. I med och motgång
Det har sagts gång på gång denna säsongen men det tål att upprepas. Trots att det både ser ut som och går skit på planen, trots att motgångarna aldrig verkar ta slut, trots att det är semestertider och att vädret inte var optimalt så är supportrarna fantastiska. Omkring 2500 blåvittsupportrar var på plats på Örjans vall. En imponerande siffra med tanke på situationen laget befinner sig i. En stor eloge till alla som var där. Det snackas om att varje match är en final nu och det stämmer. Om en vecka möter Blåvitt jumbon Varberg på hemmaplan, ett lag som fortfarande inte vunnit en match. Blåvitt MÅSTE vinna och då behöver även vi på läktaren göra allt vi kan för att bidra. Så se till att fixa biljetter till matchen om ni inte redan gjort det. Dra med er någon som inte brukar gå eller gå själv om du måste, lös det bara. För den kommande matchen är utan tvekan den viktigaste sedan kvalet 2002 och laget behöver all hjälp de kan få.

Ludwig Härlin@ludwigharlin2023-07-03 12:31:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg