Hammarby - IFK Göteborg
1 - 3

Sju Tankar efter Hammarby IF – IFK Göteborg (1-3)
Aiesh firar med laget efter sitt andra mål i matchen.

Svenska cupen är tillbaka efter coronauppehållet och det var två lag i tafflig form som ställde upp på Tele2 Arena under torsdagskvällen. Trots en tuff inledning där Bajen hade totalt kommando på matchen så var det Blåvitt som gick vidare efter ett tufft domslut och förlängning. Här följer sju tankar efter cupavancemanget.

1. Startelvan. Det var många som höjde på ögonbrynen efter att startelvan släpptes en timme före match. Holm, Jallow och Alexandersson fick i uppgift att forma en offensiv trio med Aiesh på topp där intentionen såg ut att vara att spela ett mer defensivt spel och utnyttja kontringar mot ett offensivt lagt Hammarby. Ett par startspelare i Paka och Sargon lämnades på bänken, möjligtvis för att vilas eller kanske för att förändra matchbilden.
  2. Före utvisningen. Blåvitt är tillbakatryckta stora delar av första halvleken och trots att mycket av det säkert var ett taktiskt drag så fanns det ingen riktig kontroll och Bajen slösar bort ett antal farliga chanser. I slutet av första halvlek börjar Blåvitt ta för sig mer och mer, något som fortsätter in i andra halvlek där Blåvitt startar som det starkare laget. Efter en bra kontring lyckas holm ta sig in i Hammarbys straffområde och blir nedsliten av Jeppe Andersen som blir utvisad.
  3. Utvisningen. Även om man såklart är väldigt nöjd med det röda kortet och den påverkan det får på matchen så är jag fundersam gällande utvisningen på Andersen. Domaren bedömer det som frilägesutvisning där försvarsspelaren är siste man och river ner anfallaren som redan är förbi utan någon intention att spela bollen. Även om det delvis stämmer så tycker jag inte riktigt Holm är i en så pass bra position av man kan säga att det är en avgörande målchans. Oavsett så tycker jag det är viktigt att belysa tvivelaktiga domslut även när dom drabbar våra motståndare.
  4. Efter utvisningen. Poya bestämmer sig ganska tidigt efter straffen för att genomföra ett trippelbyte med intentionen att spela med mer bollinnehav och utnyttja Bajens låga backlinje. Den unga anfallstrion på topp som testades byttes ut mot de mer erfarna spelarna i Paka, Sargon och Farnerud. Förhoppningen var nog att detta skulle döda matchen innan tilläggstid men så var inte fallet och trots spelövertaget hade Blåvitt svårt att nöta ner Bajens defensiv.
  5. Inlägg, inlägg och inlägg. Tyvärr har jag ingen statistik att backa upp mina tankar med idag men det jag tog med mig från andra halvlek var framförallt den stora mängd inlägg som spelades utan någon riktig adress. Det fanns ett flertal lägen där ett avslut på mål var det rimliga alternativet men valet fall istället på att spela ut till kanterna och försöka få in ett inlägg på Farnerud som tyvärr lätt plockas bort. Men tröttheten slog till i de sista femton minuterna och en Fällman i Hammarbys backlinje parerar Farneruds nick med sin arm och domaren blåser straff.
  6. Aiesh. Matchbilden som infall sig efter utvisningen föll helt i Hosams smak som fick mängder av plats att utnyttja sin teknik och han var ett konstant hot i sin favoritroll på högerkanten. Trots en svag straff lyckas Aiesh rädda upp och nicka in 1-1 i samband med utvisningen. Hans slit längs högerkanten under resten av matchen tvingar Hammarby att markera honom och det tar på krafterna under matchens gång. Trots att han är utmattad mot slutet av matchen får han möjligheten att avgöra genom att sätta 2-1 straffen och även spela fram till 3-1 som Sargon rullar in. Idag fick vi se Hosam som den riktiga matchvinnare vi värvade.
  7. Tolinsson. Vilken insats av den unge mittbacken som visar matchen igenom att han är redo för Allsvenskan. Han vinner sina dueller gång på gång och trots otur i tidigare matcher vågar han spela sitt spel och tar för sig av det bollinnehav som Blåvitt erhåller. Helt plötsligt känns “mittbackskrisen” inte särskilt allvarlig längre.