Lagbanner
Olympia, Helsingborg, 2022-04-10 15:00

Helsingborg - IFK Göteborg
0 - 1

Sju tankar efter Helsingborg – IFK Göteborg (0-1) ”Olympia - Blåvitts hemmaplan i Skåne”
Marcus Berg firar segern på Olympia med de blåvita supportrarna

Sju tankar efter Helsingborg – IFK Göteborg (0-1) ”Olympia - Blåvitts hemmaplan i Skåne”

Efter en premiärvinst mot IFK Värnamo på Gamla Ullevi så var det dags för Blåvitt att möta ännu en nykomling i form av Helsingborg. Matchen slutar 0-1 till Göteborgslaget efter ett mål av Marcus Berg. Här är sju tankar efter matchen.

1. Marcus Berg
Vad finns det att säga som inte redan har sagts? Denna match är ett praktexempel på hur viktig Marcus Berg är för IFK Göteborg. Jag tror att de flesta blåvittsupportrar höll på att få hjärtstopp när Marcus gick ner i första halvlek. Själv var jag nära på att ge upp på säsongen. Så viktig är han för blåvitt. Det bevisade han några minuter senare när han fint petade in segermålet. Snälla låt skadorna stanna så långt borta från Mackan som möjligt. 

2. Välkommen tillbaka Helsingborg
Helsingborg har på senare tid blivit en riktig jojoklubb. 2016 åkte dem ner till Superettan, 2019 var de tillbaka i Allsvenskan igen bara för att åka ner 2020 och vara tillbaka nu igen 2022. Ifall jag ska vara ärlig hoppas jag att de stannar kvar, Helsingborg är ett lag som hör hemma i Allsvenskan. Dessutom tycker jag att Blåvitt-Helsingborg är ett underskattat rivalmöte, de är inte i samma klass som Malmö, GAIS eller Stockholmsklubbarna men jag skulle sätta dem över både Elfsborg och Häcken.

3. Olympia - Blåvitts hemmaplan i Skåne
Trots att Helsingborg hade hemmapremiär så hördes det inte. Den blåvita klacksektionen hördes mer än Helsingborgs i 90 minuter plus tilläggstid. Men detta är inget ovanligt så är det alltid när Änglarna kommer på besök i Helsingborg, dessutom hände något som också alltid händer på Olympia: IFK Göteborg vinner. Man måste spola tillbaka till 2012 för att hitta senaste gången Helsingborg vann mot blåvitt på Olympia. Därför tycker jag att vi ska börja kalla Olympia för vad det är: Blåvitts hemmaplan i Skåne. 

4. Domarnivån
Tjatet på domarna är rätt tröttsamt, trots att det allt som oftast är berättigad kritik. Därför tänker jag inte lägga alldeles för mycket tid på den här punkten. Det är egentligen inte så mycket att säga förutom att domarnivån i Allsvenskan är fortfarande låg. Det mest anmärkningsvärda misstaget från den här matchen är ju utan tvekan att Armin Gigovic fick stanna kvar på banan efter sin armbåge på Hosam Aiesh. 

5. Ha(h)n höll nollan!
Nyförvärvet Warner Hahn fick hålla sin första nolla för IFK Göteborg idag. Jag önskar Warner som är född i Nederländerna men står för Surinam i landslagsspelet en lyckad karriär i IFK Göteborg. Mest för att han har det mest Göteborgs-kompatibla efternamnet på länge. Det har och kommer dras många Göteborgsvitsar om Warner Hahn ifall han kan hålla ännu fler nollor i framtiden. 

6. Allergiska mot tvåmålsledningar
Något som har blivit mer och mer vanligt på senare tid är hur blåvitt är inkapabla till att fortsätta trycka på efter att de tagit ledningen. När de gör ett mål så backar de hem och försöker försvara sin lilla ledning. Egentligen är Värnamo matchen ett bättre exempel på detta men jag tycker att det till viss del går att applicera det på denna match också. 

7. Blickar framåt
Sex poäng på två matcher, det går inte att kräva så mycket mer än det. Men det är inte heller något att fira, Blåvitt har mött två nykomlingar och vunnit båda matcherna. Det har inte alltid sett särskilt bra ut men vinsten är allt man kan kräva. Ifall man vill blicka framåt lite så inser man att det direkt blir väldigt mycket svårare spelschema. Häcken borta, Djurgården hemma och Malmö borta. Vi beger oss in i ett viktigt skede av säsongen nu.

 

Oscar Lagerberg2022-04-10 18:35:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg