Lagbanner
Sju tankar efter IFK Göteborg - BP (3-4) “Inte ett rätt”
Blåvitt hade väldigt svårt i höjdspelet mot BP som kunde skarva inlägg relativt ostörda matchen igenom.

Sju tankar efter IFK Göteborg - BP (3-4) “Inte ett rätt”

IFK Göteborg fortsätter de senaste årens trend och sviker sin hemmapublik, som av bussningarna i andra att döma, kan ha nått sitt tålamods gräns. En katastrofal match där allt från laguttagning, till taktik, till matchcoachning,till individuella prestationer gick rejält fel.  Här är sju tankar efter vad som kan vara säsongens bottennapp.

1. Den långsiktiga strategin
Låt oss börja här, för det här påverkar det som händer sedan under själva matchdagen. Förstå mig rätt, jag gillar mycket av det Ola Larsson säger att han vill göra, men ofta blir jag väldigt fundersam till HUR IFK Göteborg förverkligar den visionen. Idag kan vi ta två väldigt konkreta exempel.

Under sommaren så sker utöver de uppmärksammade rokaderna i tränarstaben lite i truppen också. Blåvitt säljer reservmålvakten Adam Benediktsson till Östersund (att vi gör affärer med den skitföreningen är ett kapitel för sig…), säljer Sebastian Hausner till Horsens, säljer Malick Yalcoye till Brighton, tar in August Erlingmark på fri transfer och tar in Jonas Berger på fri transfer. 

August Erlingmark behöver knappast någon längre presentation, men det viktiga att ha med sig för argumentet framöver är att han påstås ha värvats som mittback, han säger själv att han främst ser sig som mittback och han får ett klassiskt mittbacksnummer. Nämligen nummer 3. 

Jonas Bager är en väldigt rutinerad mittback som precis fyllde 28, och har några riktigt fina säsonger i Belgiska ligan bakom sig där han faktiskt vann serien ett år. (Men eftersom de använder sig av en efterföljande mästerskapsserie, så blev de inte mästare utan bara seriesegrare.) 

Det är alltså två mittbackar som kommer in, vilket kan behövas för Blåvitt säljer i samma veva Sebastian Hausner, och utöver de två nyförvärven är det bara Gustav Svensson som spelat mittback regelbundet i truppen. Det heter också att Jonas Bager är en spetsvärvning som ska kunna komma in och göra skillnad direkt.
Resultatet är att Bager suttit en match på läktaren och en på bänken. August Erlingmark har startat en match och hoppat in en match. Båda som mittfältare. 

Låt oss sätta framför allt fallet Jonas Bager i ett långsiktigt ekonomiskt perspektiv. 

Det är en väldigt välmeriterad spelare. Han har antagligen betalt därefter. Det är också en spelare som nyss fyllde 28 och kommer fylla 31 innan kontraktet går ut. Efter det så kan han inte längre arbeta med artistskatt och Blåvitt kommer få svårt att förlänga kontraktet utan att Jonas är beredd att gå ner markant i lön. 

I och med att vi sannolikt inte kommer kunna sälja honom, och han sannolikt inte heller skriver på nytt kontrakt när det går ut så måste Blåvitt förhålla sig till pengarna som en investering som ska ge sportslig avkastning. Jämför vi med t ex värvningen av Oskar Pettersson så finns det ju där en förhoppning av att kontraktet ska bli en sportslig och ekonomisk investering. Idealt gör han bra ifrån sig så vi får sportslig framgång och sedan kan vi sälja honom vidare och nå ekonomisk framgång. 
Men som sagt, Jonas Bagers kontrakt är ett rent “Blåvitt betalar för att få sportslig prestation i 3,5 år”. 

Det är 30 Allsvenska matcher på ett år, kontraktet är 3,5 år, det innebär 105 Allsvenska matcher. Det är en välmeriterad spelare för Allsvensk nivå, och på fri transfer lär det inbegripa en sign on såväl som en relativt hög lön. Vi leker med tanken på att han får 3 miljoner danska kronor i sign on (4,6 svenska miljoner) och har en månadslön på ca 150 000 kr. Observera att jag inte har någon som helst insyn i vilka siffror det rör sig om för Bager men baserat på hur lönestrukturerna i Allsvenskan ser ut för spelare med de här meriterna så tror jag att det är ett relevant räkneexempel. (Kanske faktiskt är lite lågt räknat…) 

Det innebär att på 3,5 år blir det 42 månare á 150 000 kr vilket blir 6,3 miljoner över kontraktstiden. Lägg på sign on på 4,6 miljoner och kontraktet är värt ca 11 miljoner kronor. Sen tillkommer såklart sociala avgifter, försäkringar m.m. men för sakens skull så nöjer vi oss med att säga 11 miljoner för att få 105 Allsvenska matcher. Det innebär att varje match kostar 104 000 kr i vårt räkneexempel. (Och då tror jag helt ärligt att det är väldigt lågt räknat.) 

Och nu har mittbacken som ska komma in och göra skillnad direkt vaskat sina två första matcher. 

Förstå mig rätt. Det här är inget emot Jonas Bager. Han är säkert en jätteduktig spelare, men han flyttar till ett IFK Göteborg som på 30 år gått från att omsätta mer än övriga allsvenskan tillsammans och vara ett av Europas bästa lag till ett återkommande bottenlag med kass ekonomi som blir utspelade hemma mot BP. 

Att vi återkommande lägger stora pengar på spelare som inte ger ekonomisk avkastning och begränsad sportslig avkastning är den främsta anledningen till att vi gjort den här resan. Och då blir i alla fall jag rätt irriterad när vi spelar två viktiga matcher och vårt spetsförvärv inte spelar. 

2. Laguttagningen
När jag såg startelvan så kliade jag mig lite i huvudet och undrade om inte Blåvitt försöker finta BP lite. För Blåvitt startar med Gustav Svensson och Oscar Wendt som mittbackar, och den hemvärvade mittbacken August Erlingmark som mittfältare. 

Men låt oss börja såhär. Måla upp en bild i huvudet av vilken typ av lag du tror BP under Olof Mellberg är? Landar du kanske i att det är ett ungt lag tekniskt lag som vill spela sig fram på mittfältet och anfalla genom brett kantspel? Det var i alla fall den bilden jag hade inför matchen. 

Om jag säger att deras bästa poänggörare är 191 cm långa Nikola Vasic?

Tycker du då det känns rimligt att för andra matchen i rad flytta in 181 cm Oscar Wendt som mittback för att stångas mot Vasic? Och istället slänga upp 189 cm August Erlingmark som mittfältare, trots att han värvades som mittback? 
Det tyckte jag kändes lite konstigt. 

Bortsett från att Blåvitt gör ett väldigt tidigt 1-0 mål så utvecklas matchen ungefär precis så som man kunde förväntat sig. 

Blåvitts tremannamittfält blir i praktiken ett tvåmannamittfält då den tredje mittfältaren agerar släpande anfallare istället, och Kolbeinn Thordarson och August Erlingmark blir överösta på mitten av ett BP som kommer med bättre fart och teknik. (Varken ‘Agge’ eller Kolbeinn är ju kända som snabba eller tekniska spelare om vi säger så.) De kan spela runt våra två mittfältare och byta kant lite när de känner för det, och sedan slår de inlägg mot Vasic som rätt enkelt kan fördela vidare bollen till medspelare som kommer i luckorna som bildats när Blåvitt tvingas flytta över laget. 

Blåvitts mittfält hamnar i knät på backlijen och när Blåvitt har bollen så saknar vi spelskicklighet på mitten för att kunna transportera upp boll. Resultatet blir att vi slår långt gång på gång. Avstånden blir stora, BP kan ganska enkelt avvärja de ensamma blåvita anfallare som ger sig upp och omedelbart etablera press på Blåvitt igen. 

Jag vet inte hur Billborn och Björklund tänkte när de tog ut laget, men jag kan säga såhär. Den matchen jag fick se på Gamla Ullevi idag var ganska lik den matchen jag trodde jag skulle få se när jag såg startelvan. 

3, Halvtidssnacket
1-1 efter en sen kvittering i första är inget drömresultat såklart, men nu är det paus, Blåvitt har möjlighet att göra lite korrigeringar. Sagt och gjort. Ut går Laurs Skjellerup, den enda spelaren i laget som faktiskt är hyfsat okej på att suga åt sig de där långa bollarna vi tvingas att slå över vårt mittfält, och in kommer Lucas Kåhed. 

Man kan väl säga att Gustaf Norlin inte klarar av att spela ensam anfallare bättre mot BPs backlinje än Laurs, och problemet med att den släpande anfallaren hamnar för långt från de sittande mittfältarna kvarstår. Det börjar svajigt omedelbart och det ser länge ut som om mitt korplag spelar mot BP innan 1-2 till sist nickas in efter en försvarsinsats som är svår att beskriva rättvisande. Det börjar med ännu en riktigt dålig räddning av Anders Kristiansen, som byttes in i första efter att Elis Bishesari skadat sig. (Skott han ska hålla, men tappar returen rakt ut) som leder till panikrensning. BP vinner andraboll och slår in den igen. Kristiansen går mot bortre stolpen, men inlägget går mot straffpunkten. Gustav Svensson springer på fel sida av sin markering och BP kan ohotade nicka in 1-2 i ett i princip tomt mål. 

Kort och gott. Blåvitt kom ut ännu sämre i andra halvlek än i första halvlek. 

4. Matchcoachningen
Som ni säkert förstår av ovanstående så har i alla fall jag en bild av vad Blåvitt behövde få till för att komma in i matchen. Vi behövde stänga mittfältet så att BP inte kan byta kant så enkelt som de gör, vi behöver hitta ett annat sätt att transportera bollar från backlinjen till anfallarna än att slå långa bollar på Norlin, och vi behöver stoppa Vasic från att få vara spelfördelare vid vår straffpunkt. 

Tränarduons svar på det här är två raka byten. August Erlingmark mot Adam Carlen, och Anders Trondsen mot Mattias Johansson som är tillbaka efter sin långa skadefrånvaro. (Jag trodde hans kontrakt hade gått ut egentligen, så var rätt förvånad över att se honom i truppen.)

Det i princip första som händer är att Adam Carlen får för sig att dra en soloräd på mitten, tappar bollen och BP kontrar in 1-3. 

Matchcoachningen lämnar en del i övrigt att önska om ni frågar mig med andra ord. 

Nu har det bara gått fyra matcher, men under Billborn har Blåvitt gjort en bra match och tre riktigt usla matcher. Tränare behöver såklart också startsträckor, men jag känner mig ändå lite lurad. Billborn såldes in som ett rutinerat val som skulle fungera väl i vad IFK Göteborg vill göra. Övergången skulle bli enkel och med en så rutinerad tränare skulle Blåvitt snabbt lämna bottenstriden. 

Matchen idag är en av de sämsta jag sett någonsin, nog sämre än Varberg hemma förra året, och laget uppträdet generellt sett som om det är försäsongsmatcher och de kommer från en länre ledighet. Jag ser inte alls att vi fortsatt på det som Jens och Sindre byggde upp. Jag känner mig lite lurad faktiskt. 

5. Lapptäcket
En av de största utmaningarna för IFK Göteborg när man försöker bygga upp något just nu är att IFK Göteborg är ett lapptäcke. I flera år har man behövt laga efter läge vilket skapar en kortsiktighet. Jag hade verkligen hoppats att Ola Larssons intåg skulle innebära att vi började sy nytt och inte fortsatte lappa ihop den slitna filten som vi gjort de senaste åren, men just nu ser det inte ut som om vi lyckas med det. 

Det är en annan anledning till att det stör mig att August Erlingmark spelar mittfältare idag. 

Förstå mig rätt. Det är viktigt att spelare klarar av att byta position och spelar där laget behöver dem, men det ska vara undantaget, inte regeln. Oscar Wendt är inte mittback, Gustav Svensson är inte mittback (även om den lappen just nu kanske är lappen som håller ihop filten tyvärr). Det går att argumentera för att August inte heller är mittback, men det jag vill få fram är inte att vi alltid ska spela spelare på “rätt position”, utan att vi behöver en filt som är mer filt än lagning. 

Några av världens bästa lag flyttar runt spelare rätt friskt, men spelarna byter position i ett system som de kan och känner till. IFK Göteborg byter tränare och byter position på i princip halva laget. Att spela i en ovan position är inte ett så stort problem om resten av laget gör det de ska. Du kanske ligger lite fel i markeringen men det är okej, för spelarna runt dig ligger rätt och väger upp för dina misstag. 

Problemet kommer ju när du är ur position, och killen som ska täcka upp för dig också ligger fel för att han inte heller är van vid sin position. 

Och det här skapar framtida problem också. För någon dag ska ju Bager och Erlingmark spelas ihop som mittbackar, och när den dagen kommer så kommer de inte vara samspelta. 

Ett annat framtida problem är ju hur lagbygget ska se ut på sikt. Det har varit mycket fokus på mittbackarna, men det gäller ju över hela banan. Vi pratar om att IFK Göteborg bygger något långsiktigt, men just nu tycker jag det ser väldigt mycket ut som om vi kommer behöva bygga om mycket av laget redan i vinter igen. 

För vilka av de som startade i dagens backlinje spelar i IFK Göteborg nästa år? 

Som det ser ut just nu så kommer Blåvitt antingen få värva in en ny backlinje till nästa säsong, eller så kommer det bli ännu en säsong av att laga efter läge. Och mitt i allt det så spelar vi killen som kom hem för att vara mittback som mittfältare, för varför bajsa på kontinuiteten i backlinjen när vi kan bajsa på kontinuiteten i backlinjen OCH mittfältet? 

6. Sannolikhet och fotboll.
Jag har skrivit det förr, och finner att jag har anledning att återkomma till det nu. Jag tror väldigt mycket på att skapa förutsättningar för sig själv att lyckas, men även skapa marginaler där man har råd att misslyckas. 

Att som ovan spela spelare i ovana positioner t ex är inte att ge sig själva bra förutsättningar för att lyckas, och det är definitivt inte att skapa marginaler för att göra misstag, eller som idag, har lite otur. Vi har satt oss i en sits där vi har en ovan backlinje med tydliga svagheter som BP är medvetna om och försöker utnyttja. Och sedan skadar sig målvakten Elis Bishesari. 

Och där går vi över marginalerna för vad systemet klarar av. 

Återigen, förstå mig rätt, jag förstår verkligen att Andreas Kristiansen varit skadad, inte spelat på länge, är rostigt, och det är svårt att hoppa in i minut 40 som målvakt. Men den krassa verkligheten är att det var inget bra inhopp. 

1-1 kommer efter en boll som han egentligen borde fånga, och om han inte fångar den ska han peta ut den till hörna. Istället tappar Kristiansen bollen rakt fram. Hade Blåvitt haft rutinerade mittbackar kanske de varit vaknare på returen och vunnit andrabollen. Men nu är det en ovan backlinje, och den som är först på bollen är BPs Vasic. Kvittering på övertid. 

1-2 målet är egentligen liknande. Det börjar med ännu en riktigt svag retur som Kristiansen egentligen borde klistra, och absolut inte får tappa rakt ut. Här rensar Blåvitt, men inte bättre än att det kommer ett inlägg direkt igen. 

En erfaren mittback kanske hade vunnit den nickduellen. Gustav Svensson har spelat mittfältare nästan hela sitt liv och tappar markeringen. En målvakt i matchform hade sett att bollen inte skulle nå bortre stolpen och hade inte sidledsförflyttat sig, men Kristiansen har inte spelat match på ett år och missbedömer bollen. BP nickar in 1-2 i öppet mål. 

I ett bredare perspektiv så gäller liknande tabellen och spelschemat. Blåvitt hade kunnat skapa sig ett läge där man tog sig upp på rätt stabil mark med två hemmamatcher mot tabelljumon Västerår och BP som har samma poäng som Blåvitt. Men Blåvitt gör två plattmatcher, och skapar riktigt dåliga förutsättningar inför framtiden. Nu är poängbehovet rätt akut och nästa match är Djurgården borta, en på förhand betydligt svårare match än BP och Västerås hemma. Det är de här matcherna där vi behöver vara påkopplade, men vi ställer ut lapptäcket för att sommarens spetsvärvning inte är… ja jag vet inte. Vi kanske slarvade med läkarundersökningen igen?  

Blåvitt hade kunnat skaffa sig själva andrum och arbetsro inför hösten under de här två matcherna, men Blåvitt gav inte sig själva bra förutsättningar till matcherna. Blåvitt ställde ut lapptäcket. Blåvitt tog bara en poäng på två hemmamatcher mot två bottenlag. När övriga bottenlag börjar plocka poäng så börjar nedflyttningsstriden flåsa riktigt fuktigt och äckligt i nacken. Blåvitt har 14 matcher på sig och behöver ta 16 poäng till för att nå upp till fjolårets poängskörd (och då ska vi komma ihåg att det inte var någon jävla dans på rosor.) 

I och med fiaskona hemma mot VSK och BP så innebär det att de här 16 poängen behöver hämtas in i matcher som Malmö borta, Djurgården borta, Häcken borta, Elfsborg borta. Inte helt ideala förutsättningar. Blåvitt inleder den resan redan nästa vecka med Djurgården borta, en match Blåvitt inte vunnit sedan Djurgården flyttade in på Telefonkiosken. Och om vi säger såhär. Den prestationen som hade krävts av Blåvitt för att slå Västerås och BP på hemmaplan räcker antagligen inte till poäng mot Djurgården på bortaplan, och Blåvitt klarade inte ens av att komma upp i den nivån. 

Förlust där samtidigt som Norrköping och Kalmar vinner så ligger Blåvitt på nedflyttningsplats i år igen, med mer än halva serien spelad. 

Det är så otroligt onödigt att slarva på det här sättet men Blåvitt har fan gjort en sport av det. 

7. Framtiden
Nästa match är det som sagt Djurgården borta, en match Blåvitt haft väldigt svårt för de senaste åren. Det som skulle tala för Blåvitt är att Djurgården stod för en riktig plattmatch mot Kalmar senast och att Blåvitt tyvärr verkar ha blivit lite av ett konstgräslag (tvi tvi).

Med lite tur är Paolos Abraham tillbaka, och både Sebastian Ohlsson och Oskar Petterson är tillbaka från avstängningar då, men givet hur usel mattan är på Tele2 arena är frågan om man vågar/borde riskera att spela spelare med känningar till den matchen.  

Men jag undrar om inte ett långsiktigt större problem för Blåvitt var att tålamodet nog tog slut idag. Vi på läktaren har i många många år nu stått bakom och stöttat laget hela matchen oavsett hur det går på plan, men idag kändes det faktiskt som om bägaren rann över. Jag kan inte minnas när Blåvitt blev så utbuade under match senast som idag, och jag kan inte minnas när så mycket publik lämnade i förtid som idag. 

PS. För övrigt anser jag att alla Blåvita bör bojkotta företaget “Asfalt i Göteborg AB” tills det att de byter färger på sin reklam på Gamla Ullevi. Helst skulle Blåvitt täcka över den helt och hållet men jag misstänker att det är arenaavtalet som spökar och att Gamla Ullevi sålt reklamplatserna utan att tänka sig för. 

 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2024-07-27 23:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg